Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkin Erdoğan pohtii teloitusten sallimista – vain pari maata on palauttanut kuolemanrangaistukset

Kuolemanrangaistuksen palauttaminen sen jälkeen, kun se on kertaalleen kielletty, on hyvin harvinaista. Tiettävästi näin on tehnyt vain Papua-Uusi-Guinea.

Ulkomaat
 
Cetin Muhurdar / Turkin presidentin kanslia
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on puhunut kuolemanrangaistuksen palauttamisesta vallankaappausyrityksen jälkeen.
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on puhunut kuolemanrangaistuksen palauttamisesta vallankaappausyrityksen jälkeen. Kuva: Cetin Muhurdar / Turkin presidentin kanslia
Tästä on kyse

Turkin puhdistukset

 Presidentti Recep Tayyip Erdoğan ryhtyi heinäkuun vallankaappausyrityksen jälkeen puhdistuksiin. Tuhansia opettajia, sotilaita, poliiseja, virkamiehiä ja juristeja on pantu viralta tai pidätetty.

 Omien sanojensa mukaan Erdoğan puhdistaa valtiota Yhdysvalloissa asuvan uskonoppineen Fethullah Gülenin seuraajista.

 Erdoğan on myös puhunut kuolemantuomion palauttamisesta Turkin rikoslakiin.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan kertoi sunnuntaina olevansa valmis palauttamaan kuolemanrangaistuksen rikoslakiin, jos parlamentti ja kansalaiset niin haluavat.

Erdoğan, joka puhui noin miljoonan ihmisen mielenosoituksessa Istanbulissa, on maininnut kuolemanrangaistuksen palauttamisen useasti sen jälkeen, kun osa Turkin puolustusvoimista yritti heinäkuussa vallankaappausta.

Turkin poliittinen ilmapiiri on niin tulehtunut, että on vaikea sanoa, miten vakavissaan Erdoğan ajaa kuolemanrangaistuksen palauttamista rikoslakiin.

Esimerkiksi viime viikolla Erdoğanin hallitsevan AK-puolueen kokenut kansanedustaja Sena Nur Celik kertoi EUobserver-verkkolehdelle, että ”tunteet käyvät nyt kuumina”, eikä parlamentti harkitse kuolemanrangaistuksen palauttamista.

Jos Turkki todella säätäisi teloitusrangaistuksen jälleen rikoslakiin, se liittyisi hyvin pieneen kerhoon. Kuolemanrangaistuksen palauttaminen sen jälkeen, kun se on kertaalleen kielletty, on hyvin harvinaista.

Tiettävästi näin on tehnyt vain Papua-Uusi-Guinea. Pieni saarivaltio, yksi maailman köyhimmistä ja korruptoituneimmista, palautti ihmisten teloittamisen rikoslakiin kolme vuotta sitten.

Pakistan päätti luopua kuolemanrangaistusten täytäntöönpanosta vuonna 2008. Maa alkoi kuitenkin toteuttaa rangaistuksia jälleen vuoden 2014 joulukuussa sen jälkeen, kun ääri-islamistisen Taleban-järjestön sotilaat tappoivat 132 koululaista ja 16 aikuista Peshawarissa.

Sen jälkeen Pakistanista on tullut yksi maailman ahkerimmista ihmisten teloittajista. Amnestyn mukaan maan hallitus teloitti viime vuonna 320 ihmistä. Se on korkein määrä, jonka järjestö on koskaan raportoinut Pakistanista.

Turkin lisäksi kuolemanrangaistuksen palauttamisesta puhutaan vilkkaasti Filippiineillä. Maan vastavalittu presidentti, äärimmäisen ankaraa kriminaalipolitiikkaa ajava Rodrigo Duterte on luvannut tuoda ihmisten teloituksen takaisin rikoslakiin kymmenen vuoden tauon jälkeen.

Jos Turkki palauttaisi kuolemanrangaistuksen, se ei pelkästään liittyisi hyvin pieneen kerhoon vaan soutaisi alati vahvistunutta kehitystä vastaan.

Kongon, Surinamen, Fijin ja Madagaskarin viime vuonna tekemien lakimuutosten seurauksena enemmistö maailman valtioista on nyt luopunut kuolemanrangaistuksesta.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan kyseessä on pitkän ajan trendi. Kuolemanrangaistusta pannaan toimeen enää 25 valtiossa. Se on kielletty kokonaan 103 maassa ja kaikkiaan 141 valtiota on joko kieltänyt ihmisten teloituksen tai ei toteuta sitä käytännössä. Lukuun sisältyy Mongolia, jonka lakiuudistus tulee voimaan ensi kuussa.

Yhdysvalloissa kuolemanrangaistukset ovat vähentyneet joka vuosi 15 viime vuoden ajan. Kuolemanrangaistus on kielletty 19 osavaltiossa, tuoreimpana Delawaressa viime viikolla. 12 osavaltiossa rangaistusta ei ole pantu toimeen yli kymmeneen vuoteen.

Yhdysvallat ja Japani olivat viime vuonna ainoita rikkaita teollisuusmaita, joissa suoritettiin teloituksia. Valko-Venäjä on ainoa eurooppalainen valtio, jossa kuolemanrangaistus on yhä voimassa.

Vaikka entistä useampi maa ei toteuta enää kuolemanrangaistuksia, teloitusten määrä nousi viime vuonna suurimmalle tasolleen sitten vuoden 1989, jolloin Amnesty alkoi tilastoida kuolemanrangaistuksia maailmanlaajuisesti.

Järjestön huhtikuisen raportin mukaan vuonna 2015 teloitettiin ainakin 1 634 ihmistä, joista valtaosa Pakistanin, Iranin ja Saudi-Arabian toimesta.

Luku on kuitenkin todennäköisesti tuhansia alakanttiin, järjestö arvioi, koska Kiina salaa teloitettavien kansalaistensa määrän.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat