Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkin EU-jäsenyysprojekti on koomassa

Ulkomaat
 
Pekka Mykkänen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n toimittaja.

”Turkki on kokenut hiljaisen vallankumouksen viime vuosina yrittäessään täyttää EU-jäsenyyden vaatimat poliittiset kriteerit. Enemmät viivästykset vahingoittaisivat EU:n uskottavuutta.”

Näin lainattiin presidentti Martti Ahtisaarta syksyllä 2004 Helsingin Sanomissa. Hänen johtamansa työryhmän raportti oli ottanut hyvin myönteisen kannan Turkin EU-jäsenyyteen.

Vuotta myöhemmin Turkin jäsenyysneuvottelut alkoivat ja niihin liittyi suuria odotuksia. Olihan EU juuri vappuna 2004 laajentunut kymmenellä maalla ja jonossa oli lisää tulokkaita.

Pian kerhoon liittyivät Romania ja Bulgaria 2007, ja vuonna 2013 EU laajentui nykyiseen 28 maan kokoonsa, kun vielä Kroatiastakin tuli jäsenmaa. Toisen maailmansodan jälkeisestä rauhanprojektista oli tullut myös Balkanin rauhanprojekti, ja nyt se oli rakentamassa rauhansillan Bosporinsalmen ylitse Lähi-itään!

Virallisesti pöhinä EU:n laajentumisessa ei ole vieläkään sammunut. Turkin lisäksi unionin ovea kolkuttelevat joko ehdokkaina tai mahdollisina ehdokkaina kuusi Balkanin maata, kuten Serbia ja Montenegro. Mutta unionin dynaamisen laajentumiskertomuksen tilalla on alakulo, ja siihen on kaksi pääsyytä.

Ensinnäkin Turkin jäsenyysprojekti on nyt koomassa, kun presidentti Recep Tayyip Erdoğan ajaa maataan yhä syvemmälle diktatuuriin. Vallankaappausyrityksestä käynnistyneet poliittiset puhdistukset vain sinetöivät sen tosiasian, ettei Turkin jäsenyyden etenemiseen ole uskottu enää vuosiin.

Toiseksi, unionin itälaajentumista takavuosina innokkaasti ajanut Britannia on itse jättämässä EU:n. Suuri paradoksi on, että useiden brittihallitusten projekti laajemmasta unionista ja mahtavammasta sisämarkkinasta sai britit pelkäämään unionin sisäistä muuttoliikettä.

Laajentumisähky on vallalla muuallakin. Unioniin aiemmin liittyneet maat ovat huomanneet, että uudet jäsenet, kuten Unkari, ovat tehneet päätöksenteosta tuskallisen vaikeaa. Edes yhteisestä, universaaliksi kuvitellusta, demokratian arvopohjasta ei vallitse enää yksimielisyyttä.

Kesäkuisen kansanäänestyksen alla EU-eroa vaatinut brexit-leiri pelotteli brittejä julisteella, jossa luki: ”Turkki (76 miljoonaa asukasta) on liittymässä EU:hun.” Pääministeri David Cameron yritti torjua pelkoja toteamalla, että tahmaisesti muuttuva Turkki on valmis EU-jäsenyyteen vasta vuoden 3 000 tienoilla.

Pelko ei sillä sammunut. Britannian poliittisen eliitin ajamaa itälaajentumista seurasi kadunmiehen kapina ja länsirepeäminen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat