Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Donald Trump esitteli talouslinjansa: ”Kilpailemme maailman kanssa, ja haluan Yhdysvaltojen voittavan”

Donald Trump esitteli talouslinjansa: ”Kilpailemme maailman kanssa, ja haluan Yhdysvaltojen voittavan”

Ulkomaat
 
Mielenosoittajat häiritsivät Trumpin tärkeää talouspuhetta
Mielenosoittajat häiritsivät Trumpin tärkeää talouspuhetta
Fakta

Vaalien talousteemat

 Työpaikat: Yhdysvaltojen työttömyysaste on alhainen, noin 5%, mutta työllisyysaste eli työllisten osuus työikäisestä väestöstä on noin 60%, huonompi kuin jopa Suomessa (noin 70%). Lisäksi teollisuudesta kadonneita hyväpalkkaisia töitä korvaamaan on syntynyt lähinnä palvelualojen töitä, joiden palkoilla ei tule toimeen.

 Vapaakauppa: Kumpikin ehdokas vastustaa vapaakauppaa ainakin vaalipuheissaan. Barack Obaman tavoitteena on saada Aasian ja Tyynenmeren alueen vapaakauppasopimus läpi ennen vallanvaihtoa.

 Valtionvelka: Valtion velkaantuminen ei tavallista äänestäjää juuri hetkauta, mutta Donald Trump on saanut Yhdysvaltojen paisuneesta velkataakasta lyömäaseen demokraatteja vastaan.

Jos republikaanien Donald Trump voittaa Yhdysvaltojen presidentinvaalit, on tiedossa roimia veronkevennyksiä ja loppu vapaakaupalle.

Maanantaina Detroitissa esiintynyt Trump lupasi talouspoliittisessa linjapuheessaan ”yksinkertaistaa verotusta” ja hankkiutua eroon ”työpaikkojen luomista haittaavista” byrokraateista ja sääntelystä. Hän suojelisi yhdysvaltalaisten yritysten oikeuksia ulkomailla ja neuvottelisi uudelleen kansainvälisiä kauppasopimuksia.

”Kilpailemme maailman kanssa, ja haluan Yhdysvaltojen voittavan”, Trump julisti.

Luvattuihin veronhuojennuksiin kuuluu muun muassa yritysveron leikkaus nykyisestä 35 prosentista 15 prosenttiin ja suuripalkkaisimpien tuloveroasteen laskeminen noin 40 prosentista 33 prosenttiin. Perintöverosta Trump luopuisi kokonaan ja energia-alan sääntelyn hän purkaisi täysin.

”Haluan hiilikaivostemme ja hiilivoimaloidemme työntekijät takaisin töihin”, Trump ilmoitti.

Demokraattien Hillary Clintonin on määrä kertoa tarkemmin omasta talousohjelmastaan torstaina Michiganissa. Autoteollisuudestaan kuulu Detroit on perinteinen paikka ehdokkaiden talouspoliittisille linjapuheille, ja kaupunkia ympäröivät teollisuusalueet Suurten järvien seudulla ovat vaaleissa ratkaisevassa asemassa.

Detroitin kohtalo kuvaa laajemmin Yhdysvaltojen talouden ongelmia. Teollisuuden hiipuminen on johtanut väestökatoon ja lopulta kaupungin konkurssiin. Saman kohtalon on kokenut moni paikkakunta niin kutsutulla ”ruostevyöhykkeellä”, joka ulottuu New Yorkin osavaltiosta Pennsylvanian, Ohion ja Michiganin kautta Wisconsiniin.

Teollisuustyöpaikkojen kaikkoaminen halpatuotantomaihin on kurittanut etenkin valkoista työväenluokkaa, demokraattien perinteistä ydinäänestäjäkuntaa. Tähän väestönosaan sekä Trump että Clinton pyrkivät vetoamaan talouspuheillaan.

Trump uhrasi maanantaina enemmän aikaa moittiakseen Clintonin suunnitelmaa ja presidentti Barack Obaman saavutuksia kuin esittelemään omia uudistuksiaan. Hän luetteli synkkiä lukuja Yhdysvaltojen talouden tilasta ja hyökkäsi Obaman ylpeydenaihetta, noin viiteen prosenttiin painunutta työttömyysastetta kohtaan.

Lukema peittääkin alleen paljon piilotyöttömyyttä. Yhdysvaltojen työllisyysaste eli työllisten osuus väestöstä on vain noin 60 prosenttia, alhaisempi kuin Suomessa. Teollisuudesta kadonneiden työpaikkojen tilalle on syntynyt palvelualojen töitä, joiden palkoilla ei tule toimeen.

Omissa linjauksissaan Trumpilta uupui konkretiaa. Asiantuntijat ihmettelivät jo ennalta, miten Trump aikoo toteuttaa lupaukset miljardien arvoisista veronkevennyksistä ja valtion velan leikkaamisesta ilman minkäänlaista menokuria.

Maanantaina julkistettu talousohjelma on aavistuksen verran maltillisempi kuin vuoden takainen luonnos, jonka veronhuojennusten hinnaksi arvioitiin jopa 10 000 miljardia dollaria. Trumpin visiossa sääntelyn purkaminen ja protektionistinen kauppapolitiikka tuovat tullessaan ennenäkemättömän talouskasvun sykäyksen.

Lisäksi Trump sanoi kotiuttavansa 2 000 miljardin dollarin edestä suuryritysten voittoja, jotka tällä hetkellä makaavat ulkomaisilla pankkitileillä. Niistä maksettaisiin vain kymmenen prosentin vero, Trump sanoi.

Trumpin talouspolitiikka on pääasiassa superrikkaiden pankkiirien ja liikemiesten käsissä. Hänen kolmentoista talousneuvonantajansa joukossa on vain yksi akateeminen taloustieteen asiantuntija. Suunnitelmaa lapsiperheiden avittamiseksi Trump kertoi laatineensa tyttärensä Ivankan kanssa.

Maanantaina Trumpilla oli takanaan huono viikko, jonka aikana hän oli päivittäin otsikoissa riideltyään räikeästi muun muassa palkitun sankarivainajan vanhempien ja oman puolueensa johtavien poliitikoiden kanssa. Detroitissa puheen keskeyttivät tämän tästä huutelevat protestoijat, jotka Trump kuitenkin tällä kertaa ohitti hymyillen.

ERIC THAYER / Reuters
Donald Trump puhui maanantaina Detroitin talousklubilla, jossa presidenttiehdokkaat ovat perinteisesti kertoneet näkemyksiään taloudesta.
Donald Trump puhui maanantaina Detroitin talousklubilla, jossa presidenttiehdokkaat ovat perinteisesti kertoneet näkemyksiään taloudesta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat