Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS:n Jukka Huusko Syyriasta: Damaskos on kyllästynyt sotaan

HSTV:n Syyria-keskustelu pureutui viisi vuotta raivonneisiin taisteluihin, joiden vaikutukset tuntuvat läpi Euroopan.

Ulkomaat
 
HS Syyriassa: Ihmiset ovat sotaan kyllästyneitä
HS Syyriassa: Ihmiset ovat sotaan kyllästyneitä
HS:n ulkomaantoimittaja Jukka Huusko kertoo viikon aikana Syyriassa kokemastaan ja näkemästään sekä vastaa yleisökysymyksiin. Keskustelu on osa HSTV:n suoraa Syyria-aiheista lähetystä, joka nähtiin HS.fissä 9. elokuuta 2016.

Eniten yllätti elämän arkisuus, Helsingin Sanomien ulkomaantoimittaja Jukka Huusko sanoo.

Huusko on parhaillaan Syyriassa, jossa hän on kiertänyt ja tarkkaillut ihmisten elämää viikon ajan. Huusko osallistui HSTV:n Syyria-keskusteluun Skype-yhteyden välityksellä pääkaupunki Damaskoksesta. Koko keskustelu on katsottavissa tämän artikkelin alla.

”Täällä Damaskoksessa arki näyttää oikeastaan aika tavalliselta, hän kuvaa.

Huuskon mukaan hänen viime vierailullaan neljä vuotta sitten sota vaikutti selvästi enemmän kaupunkilaisten arkeen. Nyt pääkaupungin ihmiset vaikuttavat kyllästyneen sotaan.

”Kun hävittäjä halkaisee taivaan ja savupilvi nousee jostain kapinallisten lähiöstä, damaskoslaiset eivät eväänsä heilauta eikä se hetkauta heitä ollenkaan. Semmoinen kyllästyminen ja välinpitämättömyys sotaan, ei jakseta enää pelätä koko ajan”, Huusko kuvaa ihmisten asennetta.

HSTV:n Syyria-keskustelussa pohdittiin sodan tapahtumia, niiden seurauksia ja tulevaisuutta. Keskusteluun osallistuivat Huuskon lisäksi rauhanvälitysjärjestö CMI:n Lähi-idän-asiantuntija, entinen diplomaatti Ilkka Uusitalo sekä Maanpuolustuskorkeakoulun strategian opettaja, kapteeni Juha Kukkola.

Huusko matkusti kuvaaja Kaisa Rautaheimon kanssa Syyriaan viikko sitten. Rautaheimo ja Huusko ovat viettäneet suurimman osan matkastaan Damaskoksessa, mutta he ovat käyneet myös Homsissa ja Palmyrassa.

Vaikka elämä Damaskoksen vanhassa kaupungissa onkin melko normaalia, sodasta muistuttelee jo viiden kilometrin päässä sijaitseva kapinallisten tukikohta.

”Silloin tällöin sieltä tulee kranaatti-isku”, Huusko sanoo.

Heinäkuussa 11 ihmistä kuoli ravintolaan kohdistetussa iskussa. Viime aikoina on onneksi ollut rauhallisempaa.

Damaskoksen rauhoittuminen ei kuitenkaan tarkoita, että lopullinen ratkaisu tilanteeseen olisi nurkan takana. Syyria-keskustelun asiantuntijat uskovat, että rauhanprosessin selkeää edistymistä joudutaan vielä odottamaan.

”Tällä hetkellä minusta ei näytä kovin todennäköiseltä, että mitään merkittäviä läpimurtoja saataisiin aikaan”, Uusitalo sanoo.

Vaikka jonkinlainen sopimus saataisiinkin neuvoteltua, väkivaltaisuudet tuskin loppuvat. Kukkola huomauttaa, että sovunkin jälkeen jäisi epäilemättä ryhmittymiä, joille saavutettu ratkaisu ei kelpaa.

Aleppossa eletään tällä hetkellä kriittisiä hetkiä, kun hallituksen ja kapinallisten joukot taistelevat kaupungin hallinnasta. Alueella on Uusitalon mukaan edelleen noin 300 000 siviiliä. Heidän tilanteensa on jatkuvasti huonontunut.

Uusitalo ei kuitenkaan usko, että kaupungin kaatuminen tarkoittaisi välttämättä uutta pakolaisaaltoa Eurooppaan. Vaikka normaalielämään palaaminen kotimaassa kestääkin vuosia tai vuosikymmeniä, kotiseutu vetää ihmisiä heti kun palaaminen on mahdollista.

Onko Syyrian sota käännekohdassa? Keskustelemassa asiantuntijat ja toimittajamme Damaskoksessa
Onko Syyrian sota käännekohdassa? Keskustelemassa asiantuntijat ja toimittajamme Damaskoksessa
Maanpuolustuskorkeakoulun strategian opettaja Juha Kukkola ja konfliktinratkaisujärjestäjä CMI:n Lähi-idän-asiantuntija Ilkka Uusitalo vastasivat tiistaina lukijoiden esittämiin kysymyksiin Syyrian sodasta. Keskustelussa mukana myös HS:n ulkomaantoimittaja Jukka Huusko, joka on Damaskoksessa. Juontajana Tommi Hannula.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat