Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinan pelätään varustavan riuttoja hävittäjin kiistellyllä Etelä-Kiinan merellä

Yhdysvaltalaisen tutkimuslaitoksen mukaan Etelä-Kiinan meren riutoille on ilmestynyt lentokonehalleja

Ulkomaat
 
Reuters
Spratly-saaria ympäröivillä vesillä Etelä-Kiinan merellä havaittiin viime vuoden toukokuussa oletettavasti kiinalaisia aluksia. Kuva on Yhdysvaltain laivaston tiedustelukoneen videosta.
Spratly-saaria ympäröivillä vesillä Etelä-Kiinan merellä havaittiin viime vuoden toukokuussa oletettavasti kiinalaisia aluksia. Kuva on Yhdysvaltain laivaston tiedustelukoneen videosta. Kuva: Reuters

Peking

Kiinan rakennelmat kiistellyillä riutoilla Etelä-Kiinan merellä pystyvät pian tarjoamaan tilat melkoiselle arsenaalille sotilaslentokoneita, vaikka Kiina on sanonut, ettei se aio ”militarisoida” aluetta. Näin arvioi yhdysvaltalainen tutkimuslaitos CSIS tuoreiden satelliittikuvien perusteella.

Heinäkuussa otettujen satellittikuvien perusteella Kiina näyttää rakentaneen riutoille kolme kiitorataa sekä joukon vankkatekoisia lentokonehalleja. CSIS:n mukaan halleihin mahtuu 24 hävittäjälentokonetta ja kolme tai neljä suurempaa lentokonetta.

”Lukuun ottamatta armeijan kuljetuskoneen lyhyttä vierailua Fiery Cross -riutalla aiemmin tänä vuonna, Kiinan ei tiedetä tuoneen sotilaslentokoneita näihin tukikohtiin. Mutta vahvistettujen lentokonehallien nopea rakentaminen kolmelle muodostelmalle viittaa siihen, että tähän on todennäköisesti tulossa muutos”, toteaa CSIS raportissaan.

Kolmella muodostelmalla laitos tarkoittaa Subi-, Mischief- ja Fiery Cross -riuttoja, jotka kuuluvat Spratly-saaristoon. On kiistanalaista, ovatko nämä meressä olevat muodostelmat kansainvälisen oikeuden näkökulmasta saaria, luotoja vai jotain muuta.

Halleihin mahtuu yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan mikä tahansa Kiinan hävittäjämalleista. Esimerkiksi kaksimoottorinen Shenyang J-11 tai huikeasta ohjailtavuudestaan tunnettu venäläisvalmisteinen Suhoi Su-30.

Etelä-Kiinan merellä Kiina kiistelee laajoista merialueista naapuriensa kanssa, joista osa on Yhdysvaltojen liittolaisia. Kiinan mielestä lähes koko Etelä-Kiinan meri kuuluu sille. Kiinan kiistakumppaneita ovat esimerkiksi Filippiinit ja Vietnam.

Kiina on aiemmin kiistänyt, että se pyrkisi sotavoimien vastakkainasetteluun Etelä-Kiinan merellä.

”Kiinan suorittamia rakennustöitä Nansha-saarilla ei ole suunnattu mitään maata vastaan, eivätkä ne vaikuta mihinkään maahan, eikä Kiina pyri [alueen] militarisoimiseen”, sanoi Kiinan presidentti Xi Jinping viime syyskuussa vieraillessaan Yhdysvalloissa Valkoisen talon tiedotteen mukaan. Xi puhui Spratly-saarista niiden kiinankielisellä nimellä Nansha-saaret.

”Kiina on moneen kertaan sanonut, että rakentaminen Spratly-saarilla ja riutoilla palvelee useita tarkoituksia. Lukuun ottamatta tarpeellisia sotilaspuolustuksellisia vaatimuksia se palvelee enemmän kaikenlaisia siviilitarpeita”, ilmoitti puolestaan Kiinan puolustusministeriö uutistoimisto Reutersille tiistaina faksaamissaan kommenteissa.

Jännitteet Etelä-Kiinan merellä ovat tämän vuoden mittaan kiristyneet entisestään. Heinäkuussa Haagissa sijaitseva välitystuomioistuin tulkitsi kansainvälistä merioikeutta niin, ettei Kiinalla ole historiaan perustuvaa oikeutta alueisiin, joita se Etelä-Kiinan merellä vaatii.

Asian oli vienyt tuomioistuimeen Filippiinit. Kiina on ilmoittanut, ettei se tunnusta välitystuomioistuimen ratkaisua eikä pidä sitä sitovana.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat