Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Putin lupasi Erdoğanille: Venäjä purkaa Turkin-vastaiset talouspakotteet

Venäjän ja Turkin presidenttien tapaaminen sujui suurten odotusten vallitessa

Ulkomaat
 
Sergei Karpukhin / Reuters
Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasi Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin Pietarissa tiistaina.
Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasi Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin Pietarissa tiistaina. Kuva: Sergei Karpukhin / Reuters

Venäjä purkaa Turkin-vastaiset talouspakotteensa kuluvan vuoden loppuun mennessä. Asiasta ilmoitti Venäjän presidentti Vladimir Putin tiistaina illalla sen jälkeen, kun hän oli käynyt kolmituntiset neuvottelut Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin kanssa.

”Venäjä poistaa asteittain turkkilaisia yrityksiä koskevat rajoitukset”, Putin ilmoitti lehdistötilaisuudessa presidenttien tapaamisen jälkeen. Hänen mukaansa tämä merkitsee muun muassa jäissä olleen Akkuyun ydinvoimalaprojektin jatkamista ja Mustanmeren alitse rakennettavan kaasuputken rakennustöiden aloitusta.

Moskovan hallituslähteiden mukaan turkkilaisia elintarvikkeita koskevat tuontikiellot poistetaan kuluvan vuoden loppuun mennessä.

”Meillä on edessämme kova työ kaupan ja taloudellisen yhteistyön elvyttämiseksi”, Putin lisäsi. ”Tämä työ on jo alkanut, mutta se kestää jonkin aikaa.”

”Molemmat osapuolet ovat valmiita jatkamaan päättäväisesti toimia, jotta suhteemme saadaan kriisiä edeltävälle ja vielä sitäkin paremmalle tolalle”, Erdoğan kommentoi. ”Meillä on siihen poliittista tahtoa.”

Odotukset Venäjän ja Turkin presidenttien tapaamisen tuloksista olivat etukäteen korkealla, ja presidentit lietsoivat odotuksia entisestään. Erdoğan sanoi vierailun aluksi, että on aika aloittaa ”kokonaan uusi aikakausi” Venäjän ja Turkin suhteissa.

”Vierailunne vaikeasta sisäpoliittisesta tilanteestanne huolimatta osoittaa, että me kaikki haluamme uudistaa Turkin ja Venäjän suhteet”, Putin puolestaan kommentoi.

Presidenttien kahdenkeskiset neuvottelut Konstantinovin palatsissa Pietarin länsipuolella kestivät tiistaina iltapäivällä kaksi tuntia. Tämän jälkeen neuvonpitoa jatkettiin laajemmalla kokoonpanolla.

Putin ja Erdoğan tapasivat tiistaina ensi kerran sen jälkeen, kun maiden välit viime marraskuussa vajosivat pakkaslukemille. Venäjä katkaisi käytännössä taloussuhteet ja kanssakäymisen sen jälkeen , kun Turkki oli ampunut alas venäläisen rynnäkkökoneen Turkin ja Syyrian rajalla.

Venäläiset turistit ovat sittemmin kaikonneet Turkin aurinkorannoilta, ja turkkilaiset siirtotyöläiset ovat pakanneet laukkunsa ja häipyneet Venäjän rakennustyömailta.

Venäjä on asettanut tuontikieltoja ja Rosatomin ydinvoimalaprojekti Turkin Akkuyussa on ollut pysähdyksissä. Mustanmeren pohjaan suunniteltu Venäjän ja Turkin välinen kaasuputki on vaipunut unholaan.

Ulkopoliittinen kriisi on aiheuttanut lähinnä vahinkoa molemmille osapuolille, ja ratkaisua on etsitty viime keväästä lähtien. Erdoğan otti ratkaisevan askeleen kesäkuussa, kun lähetti Putinille kirjeen, jossa esitti pahoittelunsa rynnäkkökoneen ampumisessa ja sen jälkiselvittelyssä kuolleiden venäläissotilaiden omaisille. Putin vastasi Erdoğanin kirjeeseen vierailukutsulla.

Turkin heinäkuinen vallankaappausyritys tuli maiden lähentymiselle taivaan lahjana. Kaappausyrityksen nopea nujertaminen aiheutti säröt Turkin suhteisiin Yhdysvaltoihin ja EU:hun ja avasi tilaa lämpimämmille väleille Ankaran ja Moskovan välillä.

Samalla kaappausyritys muutti myös asetelmaa Syyrian sisällissodassa. Turkki on tukenut Syyrian kapinallisia ja pitänyt presidentti Bashar al-Assadia vihollisenaan. Assad puolestaan on Venäjän tärkein liittolainen alueella.

Vallankaappausyrityksen jälkeisissä puhdistuksissa suuri osa Turkin kovan linjan kenraaleista on pistetty telkien taakse ja pidätysaallot ovat heikentäneet asevoimia ylipäätään. Erdoğan saattaa siksi kuunnella Venäjän Syyria-näkemyksiä huomattavasti herkemmällä korvalla kuin aikaisemmin.

Presidentit ilmoittivatkin tapaamisen jälkeen, että Turkki ja Venäjä jatkavat terrorisminvastaisia toimiaan yksissä tuumin.

Turkki uhkaa lopettaa EU:n pakolaissopimuksen noudattamisen

Turkki vaatii EU:ta ilmoittamaan selkeän päivämäärän, milloin turkkilaiset voivat aloittaa viisumivapaan matkailun EU-alueelle, sanoo Turkin EU-ministeri Omer Celik.

Jos EU ei pian ilmoita päivämäärää, Turkki uhkaa lopettaa EU:n kanssa tehdyn sopimuksen, jolla tähän saakka on rajoitettu siirtolaisten tuloa Turkin kautta Eurooppaan.

Kiistan ytimessä on nyt Turkin terrorismilainsäädäntö, jota EU on vaatinut muutettavaksi vastaamaan eurooppalaisia standardeja. EU:n ja ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Turkki on käyttänyt terrorismilakejaan muun muassa toimittajien ja kurdien vainoamisessa.

Turkilla on täyttämättä myös muita kriteereitä, joita sille on annettu ennen kuin viisumivapaus turkkilaisille voitaisiin myöntää.

Celik sanoi tiistaina turkkilaisen televisiokanavan haastattelussa, että EU:n vaatimus Turkin terrorismilakien muuttamisesta vaarantaisi Euroopan oman turvallisuuden.

Vladimir Putin (vas.) ja Recep Tayyip Erdoğan.
Vladimir Putin (vas.) ja Recep Tayyip Erdoğan.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat