Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syyrian Aleppon tilanne ”katastrofaalinen” – siviilit ilman vettä ja sähköä helleaallon keskellä

Rajujen taisteluiden saartamassa kaupungissa on loukussa jopa kaksi miljoonaa ihmistä, YK arvioi.

Ulkomaat
 

Tilanne sodan runtelemassa Aleppon kaupungissa Syyriassa on ”katastrofaalinen”, YK varoitti tiistaina. Kiihtyvien pommitusten ja taistelujen keskellä elää jopa kaksi miljoonaa ihmistä ilman juoksevaa vettä, uutistoimisto AFP kertoi.

YK:n lastenjärjestö Unicef kertoi uusien rajujen taisteluiden vahingoittaneen kaupungin sähköverkkoa, jota ilman juoksevaa vettä toimittavat pumput eivät toimi. Koko kaupunki on ollut ilman juoksevaa vettä jo neljä päivää.

”Nämä katkokset tapahtuvat keskellä helleaaltoa, mikä vaarantaa lapset vedessä leviäville taudeille. Puhtaan veden saanti ei voi odottaa taisteluiden päättymistä. Lapset ovat vakavassa hengenvaarassa”, sanoi Unicefin edustaja Hanaa Singer.

Lämpötila Aleppossa kohoaa päivittäin yli 35 celsiusasteen, pahimmillaan lähelle 40 astetta. Myös ruoka ja lääkkeet ovat vaarallisen vähissä.

Unicefin mukaan taistelut heinäkuun lopussa vaurioittivat sähköasemaa, joka on yhteydessä Aleppon itä- ja länsiosien vedenjakeluun. Sähkölinja korjattiin viime viikolla, mutta katkaistiin pian uudelleen.

Aleppon hallinnasta on kamppailtu neljän vuoden ajan, ja Syyrian armeija oli heinäkuun lopussa jo käytännössä saartanut kapinallisjoukot kaupungin itälaidalle. Kapinalliset mursivat saarron viime viikolla ja ilmoittivat valtaavansa koko kaupungin.

AFP:n mukaan sodan molemmat puolet ovat lähettäneet Aleppoon viime päivinä vahvistuksia. Odotettavissa on kiihtyviä taisteluita kaupungin hallinnasta. Kapinalliset kertoivat odottavansa vielä lisäjoukkoja ennen ”suurta taistelua”.

Taistelut ovat myös katkaisseet kaupungin päähuoltoreitit, eikä siviileillä ole näillä näkymin turvallista poistumistietä kaupungista.

YK:n arvion mukaan Aleppon alueella on yhä noin kaksi miljoonaa ihmistä, joista lähes 300 000 elää saarrettuina kapinallisten hallitsemassa kaupungin itäosassa. YK vaati jälleen tiistaina taisteluihin humanitaarista taukoa, jotta loukkuun jääneitä siviilejä voitaisiin auttaa.

Singer kehotti taisteluiden osapuolia ensi alkuun sallimaan huoltotyöntekijöille työrauha, jotta sähkö- ja vesihuolto saadaan kuntoon. Ellei vedenjakelua saada pian käyntiin, ihmiset joutuvat turvautumaan puhdistamattomiin vesivarastoihin, Unicef varoitti.

HSTV:n ohjelmassa Onko Syyrian sota käännekohdassa? keskusteltiin tiistaina Syyrian tilanteesta. Keskustelussa oli mukana HS:n ulkomaantoimittaja Jukka Huusko, joka on Damaskoksessa. Hän kertoi viikon aikana Syyriassa kokemastaan ja näkemästään. Lisäksi Maanpuolustuskorkeakoulun strategian opettaja Juha Kukkola ja konfliktinratkaisujärjestäjä CMI:n Lähi-idän-asiantuntija Ilkka Uusitalo vastasivat lukijoiden esittämiin kysymyksiin.

RODI SAID
Asukkaat kantoivat vesikanistereita tuhoja kärsineellä kadulla Manbijin kaupungissa Aleppon maakunnassa. Siniset kankaat ovat tarkka-ampujilta suojautumiseksi.
Asukkaat kantoivat vesikanistereita tuhoja kärsineellä kadulla Manbijin kaupungissa Aleppon maakunnassa. Siniset kankaat ovat tarkka-ampujilta suojautumiseksi.
AMMAR ABDULLAH / Reuters
Savu kohosi asuinalueelta Aleppon kaakkoispuolella Syyriassa.
Savu kohosi asuinalueelta Aleppon kaakkoispuolella Syyriassa.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat