Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Bengasin lähetystöiskussa kuolleiden uhrien omaiset vetävät Hillary Clintonia oikeuteen

Kanteen mukaan Clintonin yksityisen sähköpostipalvelimen käyttö ulkoministerinä vaaransi lähetystön turvallisuuden.

Ulkomaat
 
Esam Al-Fetori / Reuters
Asejoukot iskivät Yhdysvaltojen lähetystöön syyskuussa 2012.
Asejoukot iskivät Yhdysvaltojen lähetystöön syyskuussa 2012. Kuva: Esam Al-Fetori / Reuters

Vuonna 2012 Yhdysvaltojen lähetystöön Libyan Bengasissa tehdyssä iskussa kuolleiden uhrien omaiset vetävät Hillary Clintonia oikeuteen, kertoivat uutistoimistot tiistaina.

Oikeusjutussa yhdistyy kaksi demokraattipuolueen presidenttiehdokasta pitkään vainonnutta skandaalia.

Neljän yhdysvaltalaisen kuolemaan johtanut lähetystöisku Bengasissa tapahtui Clintonin ollessa ulkoministerinä. Samaan aikaan hän käytti sääntöjen vastaisesti virkaviesteihinsä yksityistä sähköpostia.

Omaisten mukaan tämä varomattomuus asetti lähetystön henkilöstön vaaraan, koska hyökkääjät saattoivat päästä käsiksi salaisiin tietoihin laitoksen toiminnasta.

Tieto Clintonin yksityisestä sähköpostipalvelimesta tuli ilmi viime vuonna juuri Bengasia koskevan tutkimuksen yhteydessä. Asiantuntijoiden mukaan oman palvelimen käyttö saattoi altistaa ulkoministerin viestit ulkomaiden urkinnalle, mutta näyttöä yhteydestä Bengasin tapahtumiin ei ole tullut ilmi.

Liittovaltion poliisi FBI totesi heinäkuussa ulkoministerin toimineen sähköpostiensa kanssa ”äärimmäisen varomattomasti”, mutta ei suositellut syytteiden nostamista.

Clintonin poliittiset vastustajat ovat pitäneet kumpaakin skandaalia näkyvästi esillä ja pyrkineet kytkemään ne toisiinsa. Republikaanit ovat käyttäneet etenkin Bengasin tapahtumia hyödyksi hyökätessään Clintonia ja presidentti Barack Obaman hallintoa vastaan.

Toinen kanteen nostajista, poikansa iskussa menettänyt Patricia Smith, puhui myös republikaanien puoluekokouksessa heinäkuussa. ”Syytän Hillary Clintonia henkilökohtaisesti poikani kuolemasta”, hän sanoi.

Syyskuussa 2012 tapahtuneen iskun uskottiin aluksi olleen vain spontaani väkivaltainen mellakka. Myöhemmin kävi ilmi, että kyseessä oli suunniteltu hyökkäys, johon osallistui satoja taistelijoita.

Lähetystöön kohdistuneessa iskussa kuolivat muun muassa suurlähettiläs Christopher Stevens ja arviolta jopa sata hyökkääjää.

Republikaanien Bengasi-kritiikki liittyy moneen eri asiaan. Yksi koskee sitä, että Yhdysvallat auttoi Libyan diktaattorin Muammar Gaddafin kaatamisessa. Valtatyhjiö vahvisti terroristijärjestö Isisiä Libyassa, aivan kuten Irakissakin.

Toinen koskee sitä, että Clinton ei ulkoministerinä turvannut Yhdysvaltain Bengasin-lähetystöä tarpeeksi hyvin, vaikka henkilökunta oli pyytänyt lisäapua.

Kolmas koskee iskun jälkihoitoa. Osa uhrien omaisista sanoo Clintonin kertoneen heille, että hyökkäys lähetystöön olisi ollut reaktio islaminuskoa arvostelleeseen videoon. Sama video nostatti mellakoita myös Egyptissä.

Arvostelijoiden mielestä Clinton siis peitteli sitä, että kyse oli oikeasti terrori-iskusta. Peittelyn syyksi he epäilevät, että terrori-isku olisi hankaloittanut Obaman uudelleenvalintaa marraskuun 2012 vaaleissa.

Clinton on vedonnut siihen, että Yhdysvaltain tiedustelupalvelu CIA:n tiedot iskun syistä olivat aluksi ristiriitaisia.

CIA:n silloisen varajohtajan Michael Morrellin mukaan tiedustelupalvelun väki Washingtonissa oletti ainakin kolmen päivän ajan, että Egyptin ja Libyan tapahtumat liittyvät toisiinsa.

Obaman hallinnon ja Clintonin toimista Bengasin iskun yhteydessä on aloitettu yhdeksän eri tutkimusta. Yksikään niistä ei ole löytänyt Clintonin toiminnasta mitään rikollista. Sen sijaan kolme republikaania on sanonut julkisesti, että tutkinnan takana ovat poliittiset syyt, ja tavoite on vahingoittaa Clintonia.

Gary Cameron / Reuters
Hillary Clinton puhui ulkoministeriössä iskun jälkeen Washingtonissa syyskuussa 2012.
Hillary Clinton puhui ulkoministeriössä iskun jälkeen Washingtonissa syyskuussa 2012.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat