Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Trump vihjaili presidentin salamurhalla – Republikaanien kärkipoliitikko: ”Huono vitsi”

Donald Trumpin kommentti jäi monitulkintaiseksi. Yhdysvaltain kongressin edustajanhuoneen puhemies Paul Ryan vaatii Trumpilta selvennystä lausuntoonsa.

Ulkomaat
 
ERIC THAYER / REUTERS
Yhdysvaltain republikaanipuolueen presidenttiehdokas puhui tiistaina Wilmingtonissa Pohjois-Carolinassa. Hänen epäillään vitsailleen presidentin salamurhalla, jos demokraattien Hillary Clinton voittaa vaalit.
Yhdysvaltain republikaanipuolueen presidenttiehdokas puhui tiistaina Wilmingtonissa Pohjois-Carolinassa. Hänen epäillään vitsailleen presidentin salamurhalla, jos demokraattien Hillary Clinton voittaa vaalit. Kuva: ERIC THAYER / REUTERS

Yhdysvaltain republikaanipuolueen presidenttiehdokas Donald Trump mitä ilmeisimmin vitsaili presidentin salamurhalla, mikäli demokraattien Hillary Clinton voittaa marraskuiset presidentinvaalit.

Trump sanoi kampanjatilaisuudessaan tiistaina, että ”perustuslain toisen lisäyksen kannattajat” saattavat olla ainoa tapa estää Clintonia valitsemasta haluamiaan liittovaltion tuomareita, jos Clinton voittaa vaalit. Yhdysvaltain perustuslain toisella lisäyksellä Trump viittasi ampuma-aseiden kanto-oikeuteen. Lisäyksessä lukee, että ”kansalaisten oikeutta omistaa ja kantaa aseita älköön loukattako”.

Trumpin kommentti jäi monitulkintaiseksi. Ei ole varmaa, oliko heitto perustuslain toisesta lisäyksestä viittaus Clintoniin, vaiko sittenkin Clintonin valitsemiin tuomareihin, vaiko vain siihen, että perustuslain toisen lisäyksen kannattajia olisi niin paljon, että he voivat äänestämällä estää Clintonin voiton ja tuomarivalinnat.

Trump puhui Pohjois-Carolinan osavaltion Wilmingtonissa. Pohjois-Carolina on yksi presidentinvaalien vaa’ankieliosavaltioista. Vaa’ankieliosavaltiolla viitataan osavaltioon, jossa varma tai edes todennäköinen voittaja ei ole vielä selvillä. Presidenttiehdokkaat panostavat kampanjoinnissaan nimenomaan näihin osavaltioihin.

”Hillary haluaa käytännössä poistaa toisen lisäyksen”, Trump sanoi kannattajilleen Wilmingtonissa uutistoimisto AFP:n mukaan.

”Ja muuten, jos hän pääsee valitsemaan tuomarinsa, ei ole mitään, mitä voitte tehdä. Paitsi ehkä teillä toisen lisäyksen kannattajilla – ehkä teillä on, en tiedä”, Trump jatkoi.

Yhdysvaltain presidenteistä neljä on murhattu virantoimituksen aikana: Abraham Lincoln vuonna 1865, James Garfield vuonna 1881, William McKinley vuonna 1901 ja John F. Kennedy vuonna 1963.

Trumpin kampanjaorganisaatio vastasi epäilyihin salamurhavitsistä syyttämällä mediaa epärehelliseksi.

”Sitä kutsutaan yhdentymisen voimaksi – toisen lisäyksen kannattajilla on hämmästyttävä rohkeus ja he ovat suunnattoman yhdistyneitä, mikä antaa heille suuren poliittisen vallan. Ja tänä vuonna he äänestävät ennätysnumeroin, eivätkä he äänestä Hillary Clintonia, vaan Donald Trumpia”, kampanjan julkistamassa lausunnossa sanottiin.

MIKE SEGAR / Reuters
Paul Ryan
Paul Ryan

Muun muassa Yhdysvaltain kongressin edustajanhuoneen puhemies Paul Ryan on kuitenkin vaatinut, että Trumpin tulisi selittää tarkemmin lausuntoaan.

Republikaanien puolueen varapresidenttiehdokkaana Mitt Romneyn rinnalla vuonna 2012 olleen Ryanin mukaan kyseessä saattoi olla vain ajattelematon lausahdus, kertoo The Los Angeles Times.

”Se kuulostaa huonolta vitsiltä. Toivottavasti hän tarkentaa sanomisiaan hyvin nopeasti”, Trumpin presidenttiehdokkuutta kannattava Ryan sanoi The Los Angeles Timesin mukaan. ”Sellaisesta ei saisi koskaan vitsailla.”

Republikaanien kärkinimiin kuuluva Ryan on aikaisemminkin kritisoinut Trumpia. Yksi eripuraa aiheuttaneista asioista oli Trumpin ehdotus kieltää muslimien pääsy Yhdysvaltoihin kansallisen turvallisuuden vuoksi. Ryan ilmoitti kuitenkin kesäkuun alussa kannattavansa Trumpia presidentiksi erimielisyyksistä huolimatta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat