Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Raportit paljastavat Naurun turvapaikkakeskuksen surkeat olot – lapset kohtaavat toistuvaa ahdistelua

Äsken vuodetut dokumentit kertovat, että turvapaikanhakijat kohtaavat seksuaalista hyväksikäyttöä ja muuta väkivallan uhkaa Naurun saarella.

Ulkomaat
 
David Gray / Reuters
Mielenosoittajat vaativat Naurun ja Manusin saarten turvapaikkakeskusten sulkemista Australian pääministerin Malcolm Turnbullin vaalitoimistossa Sydneyssä viime lokakuussa.
Mielenosoittajat vaativat Naurun ja Manusin saarten turvapaikkakeskusten sulkemista Australian pääministerin Malcolm Turnbullin vaalitoimistossa Sydneyssä viime lokakuussa. Kuva: David Gray / Reuters

Kolme silminnäkijää kuvaa tapauksen samalla tavalla: Turvapaikkakeskuksessa asuva tyttö ompeli huulensa yhteen. Vartija kävi lapsen huoneessa katsomassa tätä, minkä jälkeen hän palasi työpisteelleen kollegoidensa pariin. Joukko räjähti nauramaan.

Tytön isä vaati myöhemmin turhaan anteeksipyyntöä vartijalta. Tilanteen jälkeen isä vahingoitti itseään vakavasti.

Kuvaus on kirjoitettu Naurun turvapaikkakeskuksessa vuonna 2014 ja se on luokiteltu valitukseksi.

Nauru-saaren pakolaisleirin olot tiedettiin kauheiksi jo aiemmin, mutta nyt kuva on tarkentunut entisestään. The Guardian -lehti julkaisi tiistaina yli 2 000 vuodettua dokumenttia, jotka kuvaavat pysäyttäviä kohtauksia turvapaikkakeskuksesta aikaväliltä 2013–2015.

Naurun tilanteesta kertoo myös ihmisoikeusjärjestöjen Amnesty Internationalin ja Human Rights Watchin viime viikolla julkaisema harvinaislaatuinen raportti, jota varten järjestöjen tarkkailijat ovat haastatelleet pakolaisia ja turvapaikanhakijoita sekä saarella työskenteleviä ihmisiä paikan päällä.

Naurun leiri on Australian vastaus hallitsemattomaksi koettuun pakolaistilanteeseen. Jo usean vuoden ajan maa on sulkenut turvapaikanhakijansa leireille maan ulkopuolelle, muun muassa Nauru-saarelle. Pakolaisaseman saaminenkaan ei takaa pääsyä pois saarelta.

Naurulta on pitkään tihkunut murheellisia tiedonpalasia ulkomaailmaan. Saari on kuitenkin kauan ollut suljettuna useimmilta journalisteilta ja tutkijoilta. Siksi nyt julkaistut raportit antavat arvokasta tietoa saaren todellisesta tilanteesta.

Osa Australian turvapaikanhakijoista päätyy leirille Papua-Uuteen-Guineaan. Myös sieltä on vuosien saatossa kuulunut tietoja väärinkäytöksistä.

Raporteista hahmottuu juuri niin synkeä kuva kuin salailun perusteella oli odotettavissa.

Naurulla on kaikkiaan noin 1 200 turvapaikanhakijaa ja pakolaista, joista suurin osa on viettänyt siellä useita vuosia. Järjestöjen mukaan turvapaikanhakijat viettävät ensin ainakin vuoden ahtaissa teltoissa keskuksessa, jonka sisälämpötila voi nousta 45–50 asteeseen. Vartijat kohtelevat turvapaikanhakijoita surkeasti.

The Guardianin julkaisemissa valituksissa korostuu erityisesti lasten hätä. Yli puolet raporteista koskee alaikäisiä. Niissä kerrotaan vartijoiden harjoittamasta väkivallasta, seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja alaikäisten vakavista mielenterveysongelmista.

Kun terveys horjuu, apua on hankala saada. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan terveydenhoito on riittämätöntä ja hygieniataso huono.

Väkivallan uhka leijuu turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten yllä turvapaikkakeskuksen ulkopuolellakin, sillä paikallisten suhtautuminen tulokkaisiin on vihamielistä. Ihmisoikeusjärjestöjen raportin mukaan naiset eivät uskalla käydä ulkona kuin ryhmässä, jos silloinkaan. Miehillekin väkivalta, varkaudet ja solvaukset ovat arkinen uhka. Järjestöjen mukaan rikokset eivät johda rangaistuksiin.

The Guardianin julkaisemien raporttien tiedot ovat aiheuttaneet laajaa paheksuntaa. Vaatimukset lisätutkimuksista ja Naurun olojen parantamisesta yltyvät.

Muutos voi silti jäädä vähäiseksi. Muun muassa YK:n alainen pakolaisjärjestö UNHCR sekä Australian senaatin raportit ovat jo aiemmin todenneet turvapaikanhakijoiden olot epäinhimillisiksi. The Guardianin mukaan poliitikot ja saaren palveluja järjestävät yritykset ovat jatkuvasti lupailleet parantaa oloja Naurulla. Tulokset voi lukea tuoreimmista raporteista.

Syy vastahakoisuuteen on selvä. Vaikka Australian toiminta ehkä vahingoittaakin maan mainetta, reaktiot jäävät helposti sormen heristelyksi. Eikä välttämättä edes sellaiseksi – Euroopassa Australian pakolaispolitiikka on aiemmin kerännyt jopa ihailua. Sitä paitsi, jos pelkällä paheksunnalla vapautettaisiin kyseenalaisin perustein teljettyjä ihmisiä, Guantanamon vankileirikin olisi jo kauan sitten suljettu.

Australia tuskin edes pistää pelkästään pahakseen kyseenalaista mainetta. Veneellä saapuvien turvapaikanhakijoiden määrä on romahtanut maassa sen jälkeen, kun se alkoi työntää laivoja takaisin ulapalle ja sulkea tulokkaita saarille. Oletettavasti huhut kurjista pakolaisleireistä ovat saavuttaneet myös lähtömaat.

Australian hallitus saattaa kaikessa hiljaisuudessa ajatella, että Naurun pakolaisten kärsimys on toimivan pelotteen hinta.

Lue lisää: Maailman kolmanneksi pienin valtio törsäsi luonnonvaransa ja tekee nyt rahaa pakolaisilla

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat