Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Huippu-uimari Michael Phelpsin suosima perinnehoito nipistää ja kiristää, muttei satu – HS kokeili, millaista on kiinalaisen kupparin käsittelyssä

Tuhansia vuosia vanha hoitomuoto on kerännyt viime päivinä huomiota kultamitalistin selässä havaittujen jälkien myötä. HS kokeili hoitoa Pekingissä.

Ulkomaat
 
Patricia Calvo
Lähes sokea Lu Liang, 28, tekee kiinalaista kuppaushoitoa HS:n Aasian-kirjeenvaihtajalle Mikko Paakkaselle hierontaliikkeessä Pekingissä.
Lähes sokea Lu Liang, 28, tekee kiinalaista kuppaushoitoa HS:n Aasian-kirjeenvaihtajalle Mikko Paakkaselle hierontaliikkeessä Pekingissä. Kuva: Patricia Calvo
Fakta

Kiinassa on kaksi lääketiedettä

 Kuppaus on yksi monista kiinalaisen lääketieteen hoitomuodoista. Kiinassa on käytössä vanhaan kansanperinteeseen perustuva lääkintä länsimaalaisen lääketieteen rinnalla, vaikka sen tehoa ei ole samalla tavoin tieteellisesti todistettu.

 Kiinalaisen lääketieteen tunnetuin hoitomuoto länsimaissa on akupunktio. Muita ovat esimerkiksi esimerkiksi yrttilääkintä ja hieronta.

 Myös perinnelääkintään erikoistuneiden lääkärien ja muiden hoitotyöntekijöiden on hankittava asianmukainen koulutus ja pätevyys. Kiinassa on kiinalaiseen lääketieteeseen erikoistuneita yliopistoja.

 Monissa sairaaloissa on sekä kiinalaisen että länsimaalaisen lääketieteen lääkäreitä. Potilaat usein valitsevat koulukunnan vaivan mukaan. Esimerkiksi luunmurtumat hoidetaan länsimaalaisin menetelmin, vaikka flunssassa turvauduttaisiin perinneyrtteihin.

Peking

Selässä kiristää ja nipistelee. Makaan vatsallani hierontapöydällä, ja selässä törröttää kiinni 13 lasikuppia.

Olen päättänyt kokeilla kiinalaista kuppausta. Tuhansia vuosia vanha hoitomuoto on viime päivinä saanut maailmalla huomiota, koska Rion olympialaisista julkaistuissa kuvissa yhdysvaltalaisella huippu-uimarilla Michael Phelpsillä on selässään outoja punaisia jälkiä. Phelps voitti Riossa tiistain kisapäivänä 21. olympiakultamitalinsa.

Kuka tahansa kiinalainen tietää, että tällaisia jälkiä tulee kuppauksesta.

”Se on vain yksi palautumiskeino. Ei siinä ole oikeastaan mitään erikoista”, kommentoi Phelpsin valmentaja Keenan Robinson The New York Times -lehden mukaan.

Kuppaus tunnetaan länsimaissakin vanhoilta ajoilta, mutta Kiinassa sitä käytetään yhä paljon. Samanlaisia jälkiä kuin Phelpsillä näkee Pekingissä ihmisillä usein etenkin kesällä, kun kevyt pukeutuminen jättää ihoa paljaaksi.

Kuppaus on osa niin sanottua kiinalaista lääketiedettä. Esimerkiksi Suomessa kuppaukseen on perinteisesti kuulunut myös veren laskemista ihoa rikkomalla, mutta Kiinassa tyydytään ainakin nykyisin yleensä vain kiinnittämään ihoon alipaineella kuppeja.

Kiinalaisen lääketieteen hierojamestari Lu Liang aloittaa kuppauksen hieromalla selkälihaksia öljyllä. ”Tämä rentouttaa lihakset”, hän selittää.

Lu kiinnittelee kuppeja selkään pitämällä tikun päässä palavaa liekkiä hetken kupin sisällä ennen kuin asettaa kupin suuaukon nopeasti kiinni ihoon. Kuppiin jääneen lämpimän ilman jäähtyessä alipaine imaisee kupin tiukasti kiinni.

Aluksi Lu liikuttelee paria kuppia pitkin öljyttyä selkää. Se tuntuu hieman repivältä, muttei varsinaisesti satu. Hän pyyhkii öljyn pois ja kiinnittää selkään 13 kuppia. Niiden kuuluu antaa olla paikallaan joitain minuutteja.

Yritän rentoutua. Näin ensikertalaisena se on hieman vaikeaa. Kokemus ei ole erityisen epämiellyttävä, mutta outo.

Kuppauksessa kehosta poistuu ylimääräistä nestettä sekä kylmää qitä, Lu sanoo. Qi-energiavirrat ovat osa kiinalaisen lääketieteen käsitystä kehon toiminnasta.

Jing Luo -nimisessä hoitolassa Pekingin keskustassa työskentelevä Lu, 28, kuppaa kymmenen vuoden kokemuksella. Hän on opiskellut alaa sokeille tarkoitetussa kiinalaisen lääketieteen oppilaitoksessa. Lulla on pätevyys kuppauksen lisäksi kiinalaiseen hierontaan ja gua sha -ihonraapimishoitoon.

Kupista kuuluu moiskaus, kun Lu irrottaa sen ihosta.

”Kokeile itse, kuppauskohta on kylmä”, Lu sanoo.

Kohta, jossa kuppi on ollut, tuntuu viileältä ja märältä. Lun mukaan märkyys on kehosta poistunutta nestettä ja viileys on kehosta poistunutta kylmää qitä. Toisaalta voisi ajatella, että iholla on hikeä koska Pekingissä on yli 30 asteen helle, ja että viileys johtuu alipaineesta fysiikan lakien mukaisesti.

Mys Lu on nähnyt kuvia Phelpsin kuppausjäljistä. Hänen mukaansa kuppaus rentouttaa lihaksia.

Kuppauksen jäljiltä selkä on täynnä vielä komeampia punaisia ympyröitä kuin Phelpsillä. Ne näkyvät Lun mukaan viikon tai pari.

Patricia Calvo
Lu Liang, 28, tekee kiinalaista kuppaushoitoa HS:n Aasian-kirjeenvaihtajalle Mikko Paakkaselle hierontaliikkeessä Pekingissä.
Lu Liang, 28, tekee kiinalaista kuppaushoitoa HS:n Aasian-kirjeenvaihtajalle Mikko Paakkaselle hierontaliikkeessä Pekingissä.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat