Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjä syyttää Ukrainan yrittäneen iskeä Krimin niemimaalle – Ukraina kiistää väitteet

Venäjän mukaan Ukrainan soluttautujajoukot suunnittelivat iskuja Krimin infrastruktuuriin. Ukrainan mukaan tiedot ovat väärennettyjä.

Ulkomaat
 
PAVEL REBROV / Reuters
Venäläinen sukellusvene ja ohjusristeilijä ottivat osaa laivaston juhlapäivään Sevastopolissa Krimin niemimaalla 31. heinäkuuta.
Venäläinen sukellusvene ja ohjusristeilijä ottivat osaa laivaston juhlapäivään Sevastopolissa Krimin niemimaalla 31. heinäkuuta. Kuva: PAVEL REBROV / Reuters

Venäjä ilmoitti keskiviikkona murskanneensa ukrainalaisen vakoojaverkoston Krimin niemimaalla, kertoi uutistoimisto Reuters. Vakoojat saatiin kiinni viime viikonloppuna, kun Krimille pyrkineet agentit aikoivat iskeä niemimaan kriittisiin infastruktuurikohteisiin.

Venäjän tiedustelupalvelu FSB syytti Ukrainan erikoisjoukkoja iskujen suunnittelusta ja kertoi yhden FSB:n työntekijän ja yhden venäläisen sotilaan kuolleen tulitaisteluissa rajan tuntumassa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin piti uutisia ”huolestuttavina” ja syytti Ukrainaa ”terrorismista”, uutistoimisto AFP kertoi. Hän sanoi Venäjän lisäävän turvatoimia Krimillä.

Ukrainan puolustusministeriön mukaan tiedot ovat väärennettyjä ja Venäjä pyrkii vain perustelemaan joukkojensa sijoittelua ja ”aggressiivisia toimia”.

”Venäjän tiedustelupalvelu yrittää kääntää paikallisen väestön ja kansainvälisen yhteisön huomion pois rikollisesta toiminnasta, jolla niemimaata muokataan eristetyksi sotilastukikohdaksi”, Ukrainan puolustusministeriö vastasi.

Ukrainan ja Krimin rajaa seuraavat Etyjin tarkkailevat eivät AFP:n mukaan raportoineet tulitaisteluista.

Ukrainan presidentin Petro Porošenkon mukaan Venäjän syytökset ovat vain veruke tähänastista vielä suuremmalle voimankäytölle Ukrainaa vastaan.

Poroshenko sanoi myös, ettei Venäjä onnistu yrityksessään poistaa itseensä kohdistuvia kansainvälisiä pakotteita mustamaalaamalla Ukrainaa. Hän sanoi odottavansa, että Venäjä osaltaan auttaisi varmistamaan, että Minskin tulitaukosopimus pitää.

Venäjän presidentin Vladimir Putinin syytöksiä Ukrainan terroristisesta taktiikasta ja provosoinnista uuden konfliktin synnyttämiseksi Krimin niemimaalla Porošenko luonnehti järjettömiksi.

”Venäjän syytökset Ukrainaa kohtaan terrorismista ovat yhtä naurettavia ja kyynisiä kuin Venäjän johdon väitteet siitä, ettei venäläisiä joukkoja olisi Donbassin alueella”, Porošenko sanoi.

Venäjä liitti Ukrainaan kuuluneen Krimin osakseen sotilasoperaatiolla vuonna 2014. Länsimaat ja kansainvälinen yhteisö ovat tuominneet luvattoman liittämisen ja asettaneet pakotteita Venäjää kohtaan. Tilanne niemimaalla on sen koommin pysynyt rauhallisena. Venäjän on tehnyt selväksi, ettei se aio luopua Krimistä.

FSB:n mukaan suunniteltujen sabotaasi-iskujen tavoitteena oli ”horjuttaa alueen sosiopoliittista tilannetta vaalien alla”. Venäjän parlamentin alahuoneen vaalit on määrä järjestää syyskuussa. Myös Krim osallistuu vaaleihin.

FSB tiedotti torjuneensa yhden soluttautujaryhmän lauantaiyönä. Samalla otettiin kiinni Ukrainan armeijan tiedustelu-upseeri ja takavarikoitiin kotitekoisia räjähteitä, ammuksia, kranaatteja ja aseita, joita FSB:n mukaan käyttävät Ukrainan erikoisjoukot.

Samassa yhteydessä FSB kertoo paljastaneensa vakoojaverkoston, johon kuului sekä Ukrainan että Venäjän kansalaisia.

Venäjän kertoi pysäyttäneensä lisäksi maanantaina aamuyöllä kaksi soluttautujaryhmää, jotka pyrkivät rajan yli Krimille Ukrainan armeijan tuella.

Krimin valtaamisen jälkeen Venäjän ja Ukrainan tulehtuneet välit viilenivät avoimen vihamielisiksi. Siitä lähtien Itä-Ukrainassa on kytenyt armeijan ja separatistien välinen konflikti, jota Ukraina ja länsimaat pitävän Venäjän lietsomana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat