Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Brittitutkimus: Yli puolet naisista on kokenut seksuaalista ahdistelua työpaikalla

Lähes kaksi kolmasosaa alle 24-vuotiaista brittinaisista kertoo, että heitä on ahdisteltu.

Ulkomaat
 
Helsingin Sanomat
Marja Airio / Lehtikuva
Brittitutkimuksen mukaan 52 prosenttia naisista on kokenut seksuaalista ahdistelua työpaikalla. Arkistokuva.
Brittitutkimuksen mukaan 52 prosenttia naisista on kokenut seksuaalista ahdistelua työpaikalla. Arkistokuva. Kuva: Marja Airio / Lehtikuva

Peräti 52 prosenttia naisista sanoo kokeneensa seksuaalista ahdistelua työpaikalla, kertoo keskiviikkona julkaistu brittitutkimus. Iältään 18–24-vuotiaista naisista ahdistelua on kokenut jopa 63 prosenttia.

Kyselytutkimuksen tilasivat Britanniassa toimiva ammattiliittojen keskusjärjestö TUC ja seksismiin puuttumaan pyrkivä kampanja Everyday Sexism Project.

Kyselyyn vastanneiden kokemusten perusteella lähes joka kolmas nainen on joutunut töissä kuuntelemaan asiattomia seksiaiheisia vitsejä ja lähes joka neljäs nainen on kuullut vihjailevia kommentteja vartalostaan tai asustaan.

Ei-toivotun koskettelun kohteena on ollut 23 prosenttia naisista. Tällainen lähentely-yritys voi olla esimerkiksi polven tai alaselän päälle asetettu käsi. Seksuaalisia ehdotuksia on tehty noin joka viidennelle naiselle.

Tutkimuksesta uutisoineen The Guardian -lehden mukaan joka kahdeksatta vastaajaa on työpaikalla koskettu vastoin hänen tahtoaan rintoihin, takapuoleen tai sukuelimiin tai yritetty suudella. Yksi prosentti naisista kertoi joutuneensa työpaikalla raiskatuksi tai muun törkeän seksuaalisen väkivallan uhriksi.

Lähes joka viidennen kohdalla lähentelijä tai ahdistelija on ollut naisen esimies tai muu johtavassa asemassa oleva henkilö.

Melkein neljä viidestä kyselyyn vastanneesta naisesta sanoi, ettei ole kertonut ahdistelusta työnantajansa edustajille, koska pelkää seurauksia. Vastaajat pelkäävät, ettei heitä uskota tai että ilmoittaminen vahingoittaisi omaa asemaa tai henkilösuhteita työpaikalla.

”Kuinka monta kertaa vielä joudumme kuulemaan, että seksuaalinen ahdistelu työpaikalla on kuitattu vain leikinlaskuksi tai vitsailuksi?” liittojohtaja Frances O’Grady TUC:sta kysyi.

Tutkimuksen toteutti mielipidemittausyhtiö YouGov. Kyselyyn vastasi 1 533 naista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat