Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Useita kuollut pommi-iskuissa Thaimaassa – poliisin mukaan tekijät ovat paikallisia eikä viitteitä äärijärjestöihin ole

Pommeja on räjähtänyt Hua Hinissa, Phuketissa, Trangissa ja Surat Thanissa. Lähetystö kehottaa matkailijoita tarkkaavaisuuteen ja välttämään kiireisimpiä turistialueita.

Ulkomaat
 
Pommisarja Thaimaassa tappoi useita – kymmeniä loukkaantui
Pommisarja Thaimaassa tappoi useita – kymmeniä loukkaantui
Thaimaassa Hua Hinissa, Phuketissa, Trangissa ja Surat Thanissa räjäytetyt pommit tappoivat useita ihmisiä 11. ja 12. päivä elokuuta 2016. Kuva: Reuters

Kaksi pommia räjähti torstaina turistien suosimassa Hua Hinin kaupungissa Thaimaassa. Räjähdyksissä kuoli yksi paikallinen nainen ja loukkaantui 19 ihmistä, joiden joukossa on yhdeksän ulkomaalaista, viranomaiset kertoivat. Myöhemmin Hua Hinissa räjäytettiin kaksi pommia lisää, ja yhden ihmisen kerrotaan kuolleen.

Perjantain vastaisena yönä Suomen aikaa Thaimaassa räjähti useita pommeja eri puolilla maata. Kaikkiaan iskuissa on kuollut ainakin neljä ihmistä.

Pommi-iskut tehtiin turistikohteissa Hua Hinissa ja Phuketissa. Lisäksi kahden pommin kerrotaan räjähtäneen Etelä-Thaimaassa Trangissa ja Surat Thanissa, joissa kummassakin kerrotaan yhden ihmisen kuolleen räjähdyksessä.

Pääministeri Prayut Chan-O-Chanin mukaan iskujen tekijä ei ole vielä tiedossa.

Poliisin mukaan Hua Hinissa pommit oli piilotettu suositun baarikadun varteen kukkaruukkuihin noin 50 metrin päähän toisistaan, ja ne räjäytettiin matkapuhelimella. Räjähdykset tapahtuivat kello 22 jälkeen, ja niiden välissä kului noin puoli tuntia. Poliisin mukaan kyse on paikallisten sabotaasista, ei terrorismista.

Ensimmäisessä iskussa kuollut nainen oli poliisin mukaan katukauppias, joka myi papaijahedelmiä.

”Kuulimme pamauksen ja ihmiset alkoivat juosta”, Hua Hinista tavoitettu ruotsalaisturisti Emelie Ohlsson kertoi Aftonbladetille. ”Ihmiset sanoivat, että baarien keskellä räjähti pommi.”

REUTERS
Räjähdyksessä loukkaantunutta miestä hoidetaan Huan Hinissa.
Räjähdyksessä loukkaantunutta miestä hoidetaan Huan Hinissa.

Twitter-pikaviestipalvelussa jotkut paikalla olijat kertovat, että räjähtäneet pommit olisivat olleet niin sanottuja palopommeja, joiden tarkoituksena on ensisijaisesti sytyttää rakennuksia tuleen, ei tappaa räjähdyksen voimalla. Twitterissä räjähdyksiä kerrotaan tapahtuneen myös Phang Ngassa ja Nakon SriThamaratissa, mutta niissä loukkaantuneista tai kuolleista ei ole tietoa.

Ulkoministeriöllä ei perjantaiaamuna kello 7 ollut tietoa mahdollisesti loukkaantuneista tai kuolleista suomalaismatkailijoista.

Ministeriössä järjestettiin perjantaiaamuna kokous, jossa pohdittiin Thaimaan turvallisuustilannetta. Kokouksen lopputulema oli, ettei Thaimaahan matkustaville suomalaisille annettuja suosituksia muuteta.

Suomen Thaimaan suurlähetystö Bangkokissa selvittää suomalaismatkailijoiden tilannetta ja tiedottaa muun muassa Facebookin kautta. Lähetystön asiakaspalvelu on perjantaina suljettu paikallisen juhlapäivän vuoksi.

”Kehotamme matkailijoita tarkkaavaisuuteen, välttämään kiireisimpiä turistialueita sekä seuraamaan paikallisviranomaisten ohjeita ja tiedotusvälineitä”, suurlähetystö tiedottaa Facebookissa.

Suurlähetystön mukaan viranomaiset ovat Thaimaassa nostaneet valmiustasoa, lisänneet turvatoimia ja pystyttäneet tiesulkuja.

”Keskeisten turistikohteiden ympärille pystytetään turvatarkastuspisteitä”, lähetystö tiedottaa.

Lähetystö muistuttaa matkailijoita myös siitä, että paikallisviranomaisten ohjeita tulee noudattaa.

Suomen Thaimaan-suurlähettiläs Kirsti Westphalen kertoi, että Hua Hiniin on tehnyt matkustusilmoituksen 15 suomalaista. Todellista suomalaismatkailijoiden määrää ei tiedetä. Kaupungissa asuu pysyvästi tai osan aikaa vuodesta etenkin suomalaisia eläkeläispariskuntia.

Tähän aikaan vuodesta suomalaisia on suurlähetystön mukaan Thaimaassa kaikkein vähiten. Vilkkain turistikausi on joulu–tammikuussa.

Perjantaina Thaimaassa vietetään kuningattaren syntymäpäivää, joka on kansallinen vapaapäivä. Monet bangkokilaiset matkustavat viettämään pitkää viikonloppua Hua Hiniin.

Ensi viikolla on kulunut vuosi Bangkokissa vilkkaalla turistialueella Erawanin pyhäkössä tehdystä pommi-iskusta, jossa kuoli 20 ja loukkaantui 125 ihmistä.

Viime sunnuntaina Thaimaassa äänestettiin uudesta perustuslaista. Kansanäänestyksen edellä viranomaiset varoittivat mahdollisista levottomuuksista, mutta äänestys sujui rauhallisesti.

”Minkäänlaisia levottomuuksia ei ole ollut, eikä mielenosoituksiakaan viime syksyn jälkeen. Turvallisuustilanne on ollut oikein hyvä”, suurlähettiläs Westphalen sanoo.

Westphalenin mukaan vaihtoehtoja tekijöiksi on useita.

Vastaavat pommi-iskut ovat tyypillisiä levottomuuksien vaivaamassa Thaimaan eteläosassa, mutta turistikohteissa harvinaisia. Hua Hin on Thaimaan kuninkaankin suosima maineikas rantalomakohde.

Aikaisemmin torstaina räjähti pommi Trangin kaupungissa Thaimaan eteläosassa. Trangin räjähdyksessä kuoli yksi ja loukkaantui viisi ihmistä, kertoi Bangkok Post.

Thaimaan eteläosan muslimiseparatistit ovat kapinoineet vuosia maan hallitusta vastaan. Kapinalliset ovat tehneet iskuja, mutta hyvin harvoin muualla kuin eteläisellä kotiseudullaan. Torstain pommi-iskujen motiiveja ei tiedetä.

Oletko paikalla Thaimaassa ja sinulla on tietoa tapahtuneesta? Ota yhteyttä HS:n toimitukseen: hs.online@hs.fi tai +358407291232.

Reuters
Pommi-iskussa loukkaantunutta siirretään hoitoon Trangin kaupungissa.
Pommi-iskussa loukkaantunutta siirretään hoitoon Trangin kaupungissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat