Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mies Obaman imagon takana – Arun Chaudhary seurasi presidenttiä kameran kanssa vuosien ajan

Nyt entinen Valkoisen talon videokuvaaja seuraa sivusta, miten presidenttiehdokkaat brändäävät itseään.

Ulkomaat
 
Arun Chaudhary
Arun Chaudhary
Fakta

Työvälineenä videokamera

 Arun Chaudhary, 40, oli Valkoisen talon ensimmäinen virallinen videokuvaaja (2009–2011).

 Chaudhary toimi Bernie Sandersin kampanjassa digitaalisena luovana johtajana.

 Työskentelee Revolution Messaging -nimisessä yrityksessä, joka esimerkiksi toteuttaa poliittisia kampanjoita.

 Vierailee Suomessa Tubecon-tapahtuman puhujana.

 Nuorena Chaudhary soitti punkyhtyeessä. Nyt hän ei omien sanojensa mukaan ehdi liikkuvan työnsä vuoksi harrastaa.

Arun Chaudhary tietää itsekin, että kehuessaan Yhdysvaltain presidenttiä Barack Obamaa hän kuulostaa liioittelevan.

”Hän on aivan mahtava tyyppi. Obama on kuin kiusaajan vastakohta: hän löytää huoneen heikoimman ihmisen ja saa tämänkin tuntemaan olonsa mukavaksi. Olen nähnyt hänen tekevän sen sekä omassa toimistossaan että vieraillessaan lukion liikuntahallissa hurrikaanin jälkeen”, Chaudhary kuvailee.

Chaudhary kuitenkin tietää harvinaisen hyvin, kenestä puhuu. Elokuva-alan ammattilaisena hän päätyi ystävänsä pyynnöstä mukaan Obaman presidentinvaalikampanjaan vuonna 2008, ja Obaman tultua valituksi hän työskenteli Valkoisen talon ensimmäisenä virallisena videokuvaajana vuoteen 2011 asti. Pestinsä aikana hän muun muassa loi West Wing Week -nimisen verkkosarjan, jonka viikoittaisissa jaksoissa esitellään presidentin virkaelämää.

Suomessa Chaudhary vierailee Helsingissä järjestettävässä Tubecon-tapahtuman yhteydessä järjestettävässä yrityspäivässä perjantaina.

Chaudhary oli mukana myös parhaillaan meneillään olevassa presidenttikilvassa kampanjoimassa demokraattien ehdokkuutta tavoitelleen Bernie Sandersin puolesta. Peli päättyi demokraattien puoluekokoukseen.

Nyt hän seuraa sivusta, miten jäljelle jääneet demokraattien Hillary Clinton ja republikaanien Donald Trump pyrkivät saamaan äänestäjät puolelleen. Chaudhary kertoo uskovansa Trumpin mahdollisuuksiin enemmän kuin monet.

”Maa etsii itseään taloudellisesti, ja lisäksi demokraatit ovat olleet vallassa jo kahdeksan vuotta. Kaikki tämä huutaa Trumpin nimeä.”

Ongelma on tosin Trump itse. Chaudhary ei säästele tai siisti sanojaan tätä kuvaillessaan.

”Trump itse ei näytä pystyvän edes siihen perustason soveliaisuuteen, jota vaaditaan keneltä vain ihmiseltä tässä maailmassa – saati sitten Yhdysvaltojen presidentiltä.”

Clintonkaan ei Chaudharyn mielestä ole paras vaihtoehto. Hän kuitenkin toteaa haluavansa mieluummin presidentin, jonka kanssa on eri mieltä kuin presidentin, joka ”on sekopää”.

Parjaamisesta huolimatta Chaudhary pitää Trumpia lahjakkaana ”superesiintyjänä”, jonka muille poliitikoille antamat lisänimet jäävät kansan mieleen. Loputon itsetunto auttaa, vaikka etukäteissuunnitelmat näyttävätkin jääneen tekemättä ja johdonmukaisuudessa on puutteita.

”Hän herää aamulla ajatellen, että ’Tänään minä olen Donald Trump, ja siitä tulee mahtavaa. Rakastan olla Donald Trump’.”

Sen sijaan Sanders on Chaudharyn mukaan koko ajan sataprosenttisesti oma itsensä – herättyäänkin. Obaman prosentti on noin 99.

”Hänen huumorinsa on terävämpää silloin, kun kamera ei ole päällä.”

Kameran edessä esiintyminen ei ole presidentille aivan riskitöntä. Yhdysvaltain lain mukaan jokainen presidentin alaisuudessa tehty muistiinpano ja kuvattu videonpätkä arkistoidaan ja laitetaan julkisesti saataville viisi vuotta presidentin virkakauden päättymisen jälkeen.

Chaudhary on nyt seurannut kahdet presidentinvaalit aitiopaikalta. Siksi hän lähti demokraattien heinäkuun puoluekokouksesta kotiin katsomaan Clintonin puheen televisiosta. Se tuntuu erityisemmältä, vähän kuten lapsuuteen palaamiselta, kun presidenttien puheet seurattiin kotisohvalta pyjama päällä.

Vaikka Sanders ei voittanut vaaleja, Chaudhary uskoo hänen lyöneen Yhdysvaltojen elitistiseen poliittiseen koneistoon ikuisen särön saamalla taakseen osin jo politiikkaan uskonsa menettäneistä nuorista koostuvan kansanliikkeen. Muutosta ajavat myös sosiaalinen media ja internetin tarjoama näkyvyys.

”Internet on demokratisoinut politiikkaa valtavasti. Enää ei tarvitse olla itse miljonääri, vongata rahaa miljonääreiltä tai turvata vain valtamedian huomioon”, Chaudhary selittää.

Chaudhary ehti jo ajatella, ettei olisi enää mukana vuoden 2020 presidenttikisan taustajoukoissa. Mieli kuitenkin muuttui: jos sopiva ehdokas löytyy, hän saattaa lähteä taas kiertämään osavaltioita kamera kädessään.

Ensin on toki saatava selville, kuka ottaa maan ohjat Obamalta ensi tammikuussa. Chaudharyn mielestä Trumpin voitto olisi vaihtoehdoista pahin ja Clintonin niukka voitto siitä seuraava.

”Tärkeintä on, että Clinton voittaa kunnolla. Uskon, että hänen kampanjointinsa vielä paranee ja keskittyy positiiviseen Trumpin parjaamisen sijaan.”

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat