Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asiantuntijat: Thaimaan iskujen tekijöiksi on useita vaihtoehtoja – maassa paljon poliittista levottomuutta

Suomen Thaimaan-suurlähettiläs korostaa, että tietojen puuttuessa tekijöitä voidaan vain arvailla.

Ulkomaat
 
Pommisarja Thaimaassa tappoi useita – kymmeniä loukkaantui
Pommisarja Thaimaassa tappoi useita – kymmeniä loukkaantui
Thaimaassa Hua Hinissa, Phuketissa, Trangissa ja Surat Thanissa räjäytetyt pommit tappoivat useita ihmisiä 11. ja 12. päivä elokuuta 2016. Kuva: Reuters

Mikään taho ei ainakaan toistaiseksi ole ilmoittautunut Thaimaan pommi-iskujen tekijäksi. Poliisin antamien tietojen mukaan kyse ei ole äärijärjestöihin liittyvästä terrorismista vaan ”paikallisten sabotaasista”.

Perjantain vastaisena yönä Suomen aikaa Thaimaassa räjähti useita pommeja eri puolilla maata. Kaikkiaan iskuissa on kuollut ainakin neljä ja loukkaantunut yli kolmekymmentä ihmistä.

Thaimaan poliisi kertoi perjantaina, että kaksi miestä oli pidätetty kuulusteltavaksi iskuista.

Thaimaan viranomaisilla oli etukäteen tiedustelutietoa pommi-iskun mahdollisuudesta. He eivät kuitenkaan tienneet, milloin ja missä hyökkäykset tapahtuisivat.

Iskuissa käytettiin itse tehtyjä räjähteitä ja pommeja.

Suomen Thaimaan-suurlähettiläs Kirsti Westphalen toteaa HS:lle puhelimitse, että vaihtoehtoja tekijöiksi on useita. Taustalla voivat hänen mukaansa olla esimerkiksi Thaimaan jakautuneen yhteiskunnan poliittiset levottomuudet ja viime viikonlopun kansanäänestys perustuslaista, joka herätti paljon arvostelua.

Punaiset ja keltaiset ovat olleet vastakkain siitä asti, kun armeija vuonna 2006 syrjäytti pääministeri Thaksin Shinawatran keltaisten mielenosoitusten päätteeksi. Keltaisia pidetään Bangkokin eliitin ja ylemmän keskiluokan edustajina, ja punaisten puolestaan katsotaan edustavan lähinnä Pohjois-Thaimaan köyhiä maalaisia.

Toinen vaihtoehto on maan eteläosien etnis-kansallinen konflikti. Westphalenin mukaan Thaimaan eteläisimmissä maakunnissa asuva muslimiväestö vaatii itsemääräämisoikeutta. Maakunnissa on tapahtunut pommi-iskuja ennenkin, ja Suomen ulkoministeriö on jo pitkään matkustustiedotteessaan kehottanut välttämään näille alueille matkustamista.

”Tähän mennessä etelän muslimien iskut eivät ole ulottuneet näiden maakuntien ulkopuolelle tai turistialueille”, Westphalen huomauttaa.

Suurlähettiläs muistuttaa, että viime vuoden elokuussa Erawanin pyhäkössä tapahtuneen pommi-iskun vuosipäivä on vain muutamien päivien päässä. Tekijöitä ei ainakaan julkisesti ole vielä saatu selville. Vilkkaalla turistialueella tehdyssä iskussa kuoli 20 ja loukkaantui 125 ihmistä.

Myös äärijärjestö Isis on ollut otsikoissa ympäri maailman iskujen vuoksi. Westphalenin mukaan järjestö ei kuitenkaan ole profiloitunut Thaimaassa merkittävästi.

Teoriassa iskun taustalla voisi myös olla Norjan vuoden 2011 iskun tehneen Anders Behring Breivikin kaltainen yksittäinen iskijä. Sitä Westphalen ei kuitenkaan pidä todennäköisenä.

”Toistaiseksi kaikki on arvailua. Tietoa on ensin saatava lisää.”

Kaakkois-Aasian asiantuntija, apulaisprofessori Marja-Leena Heikkilä-Horn Mahidol-yliopistosta Thaimaasta pitää ajoituksellisesti todennäköisimpänä vaihtoehtona kansanäänestykseen tyytymättömien mielenilmaisua.

”Kaikissa niissä kaupungeissa, joissa pommit nyt räjähtivät, kannatettiin armeijan laatimaa uutta jokseenkin epädemokraattista perustuslakia, joka vähentäisi jälleen kerran poliittisten puolueiden ja poliitikkojen valtaa”, hän kertoo HS:lle sähköpostitse.

Heikkilä-Horn sanoo, että Thaimaassa armeija ja lähinnä liikemiesten taloudellisia intressejä edustavat poliittiset puolueet ovat käyneet valtataistelua jo vuosikymmenien ajan.

Lisäksi pommit räjähtivät monissa kaupungeissa poliisiasemien läheisyydessä, mikä voi Heikkilä-Hornin mukaan viitata valtiovallan vastustamiseen.

Myös Heikkilä-Horn huomauttaa, että Erawanin pyhäkön pommi-iskun vuosipäivä osuu lähes samalle ajankohdalle. Etelä-Thaimaan muslimien ja Thaimaan valtion välisen konfliktin leviämistä alueen ulkopuolelle hän pitää kolmesta vaihtoehdosta epätodennäköisimpänä.

Suurlähetystö Bangkokissa seuraa tilannetta ja päivittää tietoja Facebook-sivulleen. Thaimaassa juhlitaan tänään kuningattaren syntymäpäivää ja kansallista äitienpäivää.

Westphalenin mukaan Thaimaaseen varattua matkaa ei ole syytä perua. Hän kannustaa matkustajia seuraamaan suurlähetystön ja paikallisten viranomaisten antamia ohjeita, tekemään matkustusilmoituksen ja ottamaan matkavakuutuksen.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat