Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Vältä suoraa kontaktia päihtyneisiin” – Näin Suomea kuvataan muiden maiden matkustustiedotteissa

Yhdysvallat varoittaa Suomeen matkaavia kansalaisiaan humalaisista, Saksa hirvistä.

Ulkomaat
 
Tea Karvinen
Yhdysvaltain ulkoministeriö neuvoo Suur-Helsingin alueelle matkustavia kansalaisiaan välttämään suoraa kontaktia selkeästi päihtyneisiin ihmisiin.
Yhdysvaltain ulkoministeriö neuvoo Suur-Helsingin alueelle matkustavia kansalaisiaan välttämään suoraa kontaktia selkeästi päihtyneisiin ihmisiin. Kuva: Tea Karvinen
Poiminta

Tiedotteita ei muuteta toiveiden perusteella

Ulkoasiainministeriön konsuliasioiden yksikön vastuuvirkamiehen Iiris Strandmanin mukaan ministeriö saa joskus kysymyksiä matkustustiedotteiden muuttamisesta.

Esimerkiksi matkanjärjestäjät kysyvät ministeriön suunnitelmista muuttaa matkustustiedotteiden suosituksia, jos heidän kohdemaassaan on vaikkapa poliittisia levottomuuksia.

Yleisin kysymys koskee sitä, voiko matkustustiedotetta muuttaa, jotta asiakas saisi perutusta valmismatkastaan rahat takaisin. Joidenkin matkanjärjestäjien peruutusehdoissa sanktiomaksulta välttyy, jos ministeriö ei suosittele matkustamista alueelle.

Ministeriö ei muuta matkustustiedotteita kansalaisten toiveiden perusteella. Strandman kertoo, että ratkaisu luokituksen muuttamisesta tehdään edustuston keräämien tietojen perusteella ja yleensä muiden länsimaiden edustustojen kanssa keskustellen.

”Julkinen humaltuminen näkyy eniten pimeään aikaan, viikonloppuisin ja loma-aikoina. Vaikka vain harvat ovat väkivaltaisia, matkustajien kannattaa välttää suoraa kontaktia selkeästi päihtyneisiin ihmisiin. Tämä vähentää todennäköisyyttä joutua selkkaukseen.”

Näin neuvoo Yhdysvaltojen ulkoministeriö Suur-Helsingin alueelle matkustavia kansalaisiaan. Muuten matkustustiedotteessa Suomea kuvaillaan turvalliseksi maaksi niin kaupankäyntiin, matkusteluun kuin asumiseenkin.

Matkustustiedotteet kertovat tietoja maiden yleisestä turvallisuustilanteesta, minkä on määrä auttaa matkustajia.

Italia varoittaa Suomen punkeista, kun Ruotsi taas muistuttaa 0,5 promillen rattijuopumusrajasta ja hands free -laitteen käytöstä. Saksa ja Kanada kannustavat varomaan hirviä liikenteessä. Yhdysvaltojen lisäksi myös Espanja huomauttaa, että alkoholin liiallinen käyttö voi aiheuttaa riitoja Suomessa.

Kaikki kuitenkin toteavat Suomen olevan pääosin turvallinen maa, jossa, kuten Norja sanoo, matkat sujuvat ilman erityisiä ongelmia. Taskuvarkaudet ja Euroopan yleinen terrorismiuhka mainitaan useissa tiedotteissa, mutta niitä ei pidetä erityisen suomalaisina ongelmina.

Ulkoministeriö ei erityisesti seuraa, mitä muiden maiden matkustustiedotteissa Suomesta sanotaan. Maakuvasta vastaavan tiedottajan Mika Hammarénin mukaan tänä kesänä asiasta on tehty joidenkin maiden osalta erillinen selvitys, joka ei kuitenkaan ole vielä valmistunut.

Hammarén pitää Suomen maakuvaa maailmalla yleisesti ottaen hyvänä. Maakuvaviestinnän kärkiteemoja ovat puhtaus, hyvinvointi, koulutus ja toimiva yhteiskunta sekä vakaus ja turvallisuus.

Suomen yleinen tunnettuus voisi kuitenkin olla parempi.

”Suomi on lukemattomissa erilaisissa kansainvälisissä vertailuissa aivan maailman kärkeä, mutta sijoitus laajoissa maakuvatutkimuksissa ei ole aivan samaa tasoa.”

Hammarén huomauttaa, että Suomi menestyy parhaiten, kun mitataan hyvää hallintoa ja demokraattisuutta sekä koulutusta ja teknologista osaamista.

Sen sijaan ”pehmeät” mittarit, kuten eloisuus, vilkkaus ja kulttuuri ovat muita mittareita heikompia, mikä saattaa saada Suomen näyttämään tylsältä. Siksi maakuvaviestinnässä pyritään huomioimaan myös Suomen vilkastunutta kaupunkikulttuuria, moniarvoisuutta ja alakulttuureja.

Suomalaisille annettavat matkustustiedotteet muista maista ovat esillä ulkoministeriön verkkosivuilla. Niiden sisällöistä vastaavat edustustot, jotka seuraavat omien toimialueidensa turvallisuustilannetta.

Maat on luokiteltu turvallisuustasoihin, jotka ovat ”noudata tavanomaista varovaisuutta”, ”noudata erityistä varovaisuutta”, ”vältä tarpeetonta matkustamista”, ”vältä kaikkea matkustamista” ja” poistu maasta välittömästi”. Esimerkiksi Venezuelaan ei ministeriön mukaan kannata mennä ilman hyvää syytä, Burundiin tai Somaliaan ei hyvällä syylläkään ja Syyriasta ja Jemenistä on poistuttava välittömästi.

Konsuliasioiden yksikön vastuuvirkamies Iiris Strandman kertoo, että luokituksia muutetaan vain, jos maan turvallisuustasossa tapahtuu pysyvä muutos. Esimerkiksi tulva on väliaikainen tila, jonka vaaroista edustusto tiedottaa, mutta joka ei aiheuta muutoksia matkustussuosituksiin.

Jokaisesta maasta tiedotetta ei ole. Jos maa ei kuulu suomalaisedustuston toimialueeseen, ministeriö suosittelee matkustajia tutustumaan muiden länsimaiden antamiin ohjeisiin.

Strandman korostaa, että matkustusohjeet ovat vain suosituksia. Esimerkiksi rauhanturvaajat, toimittajat ja avustustyöntekijät matkustavat työnantajiensa tukemina alueille, joita ministeriö kehottaa välttämään.

”Ketään ei voi estää matkustamasta, se on perustuslaillinen oikeus. Tietysti toivomme, että ihmiset noudattaisivat ohjeita.”

Ulkoministeriö saa myös suoria yhteydenottoja kansalaisilta, joita kiinnostaa matkakohteen turvallisuus. Mitä eksoottisempi maa on kyseessä, sitä useammin kansalaispalveluita tarvitaan.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat