Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuluttajat painostavat McDonald’sia ja muita pikaruokaketjuja lopettamaan ”antibioottilihan” käytön

McDonald’sin pitää lakata ostamasta lihaa, johon on kasvatusvaiheessa pumpattu liiallisesti antibiootteja, vaatii tuore verkkokampanja. Pikaruokajätti on jo taipunut rajoittamaan antibioottien käyttöä hankkimassaan siipikarjan lihassa.

Ulkomaat
 
HS–Reuters
Shannon Stapleton / Reuters
McDonald’s on siirtynyt käyttämään USA:n ravintoloissaan sellaista siipikarjan lihaa, jota ei ole lääkitty ihmistenkin hoidossa käytettävillä antibiooteilla.
McDonald’s on siirtynyt käyttämään USA:n ravintoloissaan sellaista siipikarjan lihaa, jota ei ole lääkitty ihmistenkin hoidossa käytettävillä antibiooteilla. Kuva: Shannon Stapleton / Reuters

Maailman suurinta pikaruokaketjua McDonald’sia vaaditaan lopettamaan ravintoloissaan kaikkien sellaisten liha- ja maitotuotteiden tarjoaminen, joiden raaka-aineet ovat peräisin eläimistä, joille on annettu turhaan antibiootteja.

Painostuskeinona on otettu käyttöön verkkokampanja, jonka kautta Share Action -järjestö kehottaa ihmisiä lähettämään sähköpostivetoomuksen McDonald’sin toimitusjohtajalle Steve Easterbrookille.

Viime viikolla ravintolajätti alkoi käyttää Yhdysvalloissa sijaitsevissa ravintoloissaan vain sellaista siipikarjan lihaa, jota ei ole lääkitty ihmistenkin hoidossa käytettävillä antibiooteilla, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Share Action pyrkii vaikuttamaan siihen, etteivät ihmisille vaaralliset, lääkkeille vastustuskykyiset bakteerit lisääntyisi.

BBC:n mukaan järjestö arvioi, että Yhdysvalloissa jo 70 prosenttia antibiooteista syötetään karjalle, ja Britanniassakin määrä on 50 prosenttia.

Kim Kyung Hoon / Reuters
Kentucky Fried Chicken (KFC) harkitsee tekevänsä muutoksia kanatuotteidensa alkuperävaatimuksiin.
Kentucky Fried Chicken (KFC) harkitsee tekevänsä muutoksia kanatuotteidensa alkuperävaatimuksiin.

McDonald’s ei ole ainoa ketju, jota on vaadittu hillitsemään antibioottien käyttöä ruuantuotannossa. Keskiviikkona kuluttajajärjestöt luovuttivat uutistoimisto Reutersin mukaan antibioottien rutiinikäytön lopettamista puolustavan yli 350 000 ihmisen allekirjoittaman adressin KFC-pikaruokaketjulle.

KFC on ilmoittanut, että vuoteen 2017 mennessä se käyttäisi tuotteissaan sellaista siipikarjan lihaa, jota kasvatettaessa linnuille on annettu ihmistenkin hoidossa tarpeellisia antibiootteja vain eläinlääkärin määräämänä, valvotuissa olosuhteissa ja ainoastaan, kun tarkoituksena on ylläpitää antibiooteilla eläinten terveyttä. Päätöstä arvostelleiden mielestä linjaus mahdollistaa sen, että tuottajat jatkavat antibioottien rutiininomaista käyttöä.

Reutersin mukaan KFC:n kanssa kilpaileva kanaravintolaketju Chick-fil-A on luvannut siirtyä vuoden 2019 loppuun mennessä käyttämään siipikarjan lihaa, jonka kasvatuksessa ei ole käytetty lainkaan antibiootteja.

Myös Wendy’s-ketju on aikeissa lopettaa antibioottikanan tarjoamisen asiakkailleen. Lisäksi se suunnittelee siirtyvänsä tulevaisuudessa antibiootittomaan sian- ja naudanlihaan.

RASHID ABBASI / Reuters
Kanaravintolaketju Chick-fil-A:n lehmäksi pukeutunut mainosmaskotti kehotti asiakkaita syömään lisää kanaa New Yorkissa lokakuussa.
Kanaravintolaketju Chick-fil-A:n lehmäksi pukeutunut mainosmaskotti kehotti asiakkaita syömään lisää kanaa New Yorkissa lokakuussa.

Lääketieteen asiantuntijat pelkäävät, että kun antibiootteja käytetään ruuantuotantoketjussa rutiininomaisesti edistämään tuotantoeläinten kasvua ja ehkäisemään niiden sairauksia, se voi edistää lääkkeille vastustuskykyisten superbakteerien aiheuttamien infektioiden yleistymistä. Yhdysvalloissa tällaisiin tartuntoihin kuolee vuosittain ainakin 23 000 ihmistä.

Maailman terveysjärjestö WHO on varoittanut maailman olevan matkalla kohti ”antibioottien jälkeistä aikakautta”. Monet tavallisistakaan sairauksista eivät välttämättä ole enää hoidettavissa, jos antibiooteilla ei liikakäytön takia ole tehoa.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa muutaman potilaan tiedetään saaneen tartunnan bakteerista, jolla on mrc-1-resistenssigeeni. Geeni tekee bakteerin erittäin vastustuskykyiseksi antibiooteille.

Geeniä on löydetty viimeksi kuluneen puolen vuoden aikana tuotantoeläimistä ja ihmisistä noin 20 maassa, muun muassa Kiinassa, Saksassa ja Italiassa.

Myös Suomen elintarviketurvallisuusvirasto Evira seuraa antibioottiresistenssia, joka viraston mukaan on viime vuosina lisääntynyt nopeasti.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat