Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Selvitys: Airbnb pahentaa Lontoon asuntokriisiä entisestään – yhtiön toimintaa on rajoitettu useissa kaupungeissa

Monet asuntoa Airbnb:ssä tarjoavat toimivat ammattimaisesti, mikä voi nostaa asuntojen hintoja ja vuokria ja kaventaa asuntotarjontaa.

Ulkomaat
 
Suzanne Plunkett / Reuters
Asuintaloja kuvattuna Lontoossa kesäkuussa.
Asuintaloja kuvattuna Lontoossa kesäkuussa. Kuva: Suzanne Plunkett / Reuters

Ammattilaiset ovat ottaneet tavallisille kansalaisille tarkoitetun Airbnb-majoituspalvelun omakseen. Yli kolmannes loma-asuntosivusto Airbnb:n tarjoamista asunnoista Lontoossa on käyttäjiltä, jotka tarjoavat palvelussa vuokralle kahta tai useampaa kohdetta. Asian on selvittänyt uutissivusto Buzzfeed.

Buzzfeedin mukaan usean kohteen tarjoaminen palvelussa tarkoittaa, että monet käyttäjistä ovat todennäköisesti ammattimaisesti toimivia vuokranantajia tai hotellinpitäjiä. Paljastukset lisäävät pelkoja siitä, että asuntojen vuokraaminen Airbnb:n kautta lyhytaikaisesti ja kalliilla hinnalla nostaa yleistä vuokratasoa ja pitää asuntoja poissa pitkäaikaisten vuokralaisten saatavilta.

Lontoossa kotinsa voi vuokrata 90 päiväksi vuodessa. Buzzfeedin mukaan säännössä on kuitenkin se ongelma, ettei sääntöä tunneta – edes Airbnb:ssä. Sivuston toimittaja esiintyi puhelimitse mahdollisena vuokranantajana ja pyysi Airbnb:ltä neuvoja sääntöön liittyen. Ensin yrityksen työntekijä ilmoitti, ettei tunne sääntöä, ja myöhemmin hän kannusti toimittajaa jättämään säännön huomiotta.

Buzzfeedin mukaan yli sadalla käyttäjälle on Airbnb:ssä yli kymmenen kokonaista asuntoa tarjolla, muutamilla käyttäjillä jopa yli sata. Tämä viestii siitä, että käyttäjät ovat ammattilaisia.

Lontoon asuntotilannetta kutsutaan Britanniassa yleisesti asuntokriisiksi (housing crisis) asuntojen kohonneiden hintojen vuoksi. Tilanne on tiukka myös New Yorkissa, jossa Airbnb poisti palvelustaan yli 2 000 ammattimaisesti vuokratuksi arviomaansa asuntoa.

Buzzfeed kertoo lähettäneensä Airbnb:lle listan yksityiskohtaisia kysymyksiä juttuunsa liittyen. Sivusto kysyi esimerkiksi, voisiko New Yorkin käytännön laajentaa Lontooseen.

Airbnb vastasi, että se auttaa ”tavallisia lontoolaisia” hankkimaan majoituksella lisätuloja, jotta he voivat asua ”yhdessä maailman kalleimmista kaupungeista”.

Jakamistaloutena itseään mainostava Airbnb on törmännyt vastatuuleen myös muualla maailmassa. Esimerkiksi Berliinissä Airbnb:n toimintaa on suitsittu lailla. Lakia perusteltiin sillä, että Berliiniä vaivaa asuntopula ja loma-asunnot halutaan pakottaa tavallisille vuokramarkkinoille.

Pariisissakin on oltu huolissaan Airbnb-tyylisestä majoituksesta, sillä sen on pelätty vähentävän muutenkin niukkaa asuntotarjontaa ja nostavan asuntojen hintoja.

Vastaavia rajoituksia on esimerkiksi Roomassa, San Franciscossa ja Barcelonassa. Esimerkiksi San Franciscossa vuokranantajan on rekisteröidyttävä, otettava vakuutus ja maksettava hotelliveroa.

Myös hotellialan toimijat ovat arvostelleet Airbnb:tä tiukkaan sävyyn esimerkiksi kilpailun vääristämisestä, koska kodinvuokraus toimii usein verotuksen ja majoituspalveluita koskevan lainsäädännön ulkopuolella.

Buzzfeed siteeraa jutussaan Britannian majoitusalan järjestön johtajaa Ufi Ibrahimia, jonka mukaan ammattimainen majoituspalvelun tarjoaminen on Airbnb:n väärinkäyttöä. Myös Ibrahimin mukaan käytäntö aiheuttaa sekä asuntojen hintojen että vuokrien nousua ja kiristää Lontoon jo erittäin tiukkaa asuntotilannetta entisestään.

Buzzfeedin haastattelema Lontoon Camdenin kaupunginosan edustaja sanoo, että vuokranantaja voi Lontoossa tienata kolminkertaisen määrän vuokraamalla asuntonsa Airbnb:n kautta tavalliseen vuokrasuhteeseen verrattuna.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat