Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sodan karut numerot: Puolet 24,5 miljoonasta syyrialaisesta on paennut

Varsinais-Suomen maakunnan kokoiseen Libanoniin on paennut syyrialaisia likimain yhtä paljon kuin koko Eurooppaan, noin 1,1 miljoonaa.

Ulkomaat
 
Suurin osa pakenevista on jäänyt naapurimaihin
Suurin osa pakenevista on jäänyt naapurimaihin
Suomeen on päätynyt 0,15 prosenttia Euroopan syyrialaisista turvapaikanhakijoista. Toimittaja Tommi Hannula.

Kymmenvuotias syyrialaispoika Rasheed Abdo Brimo kuoli viime sunnuntaina Aleppossa hallitusta tukevien sotilaslentokoneiden pommittamana. Hän on yksi yli 17 000 lapsesta, jotka ovat kansalaisjärjestön listauksen mukaan todennetusti menettäneet henkensä yli viisi vuotta kestäneessä Syyrian sodassa.

Pelkästään näiden lasten ruumiit täyttäisivät jokaisen istumapaikan Suomen toiseksi suurimmalla stadionilla Tampereen Ratinassa.

Riippumaton kansalaisjärjestö Violations Documentation Center in Syria oli perjantaina todentanut 138 936 syyrialaisen kuoleman. On selvää, että taisteluissa kuolleita on paljon enemmän, mutta heidän määräänsä on vaikea arvioida. YK:n Syyria-erityisedustaja Staffan De Mistura ja kansalaisjärjestö Syrian Centre for Policy Research arvioivat alkuvuodesta kuolleiden määräksi 400 000.

Syrian Centre for Policy Research arvioi, että lisäksi 70 000 ihmistä on kuollut sodan heikentämien elinolojen seurauksena. Järjestön mukaan haavoittuneita lienee noin 1,9 miljoonaa. Yhteensä siis yli kymmenen prosenttia sotaa edeltäneestä 24,5 miljoonan ihmisen väestöstä olisi kuollut tai haavoittunut.

Tämä on pudottanut syyrialaisten elinajanodotteen 70 vuodesta 55 vuoteen.

Syyrian sota on suurin tekijä viime vuonna kiihtyneen pakolaiskriisin taustalla. Taisteluja paenneiden selvä enemmistö on siirtynyt muualle Syyriaan tai kauimmillaan naapurimaihin. Varsinais-Suomen maakunnan kokoiseen Libanoniin on paennut syyrialaisia likimain yhtä paljon kuin koko Eurooppaan, noin 1,1 miljoonaa. Noin joka viides ihminen Libanonissa on syyrialainen pakolainen.

Eurooppaan paenneista 1,1 miljoonasta syyrialaisesta Suomeen on päätynyt noin 1 700 – siis osapuilleen 1,5 promillea eli noin joka 650:s. Viime vuonna Suomesta haki turvapaikkaa 877 syyrialaista. He olivat vasta neljänneksi suurin ryhmä irakilaisten, afganistanilaisten ja somalialaisten jälkeen.

Sota vaikuttaa helposti ruoan ja muiden hyödykkeiden saatavuuteen. Pahimmin tämä on näkynyt saarretuilla kapinallisalueilla, joille ei ole päästetty edes kansainvälisten avustusjärjestöjen toimituksia.

Kun kapinalliset viime viikonloppuna mursivat Itä-Aleppon saarron ja saivat armeijan hallitseman Länsi-Aleppon vastaavasti osin saarroksiin, elintarvikkeiden kerrottiin kallistuneen Länsi-Aleppossa välittömästi.

Edes puolueettomat lääkärit ja muu sairaanhoitoväki eivät ole turvassa taisteluilta. Käytännössä kaikkia osapuolia on syytetty hyökkäyksistä lääkintähenkilökuntaa ja lääkintäkeskuksia kohtaan. Esimerkiksi ihmisoikeusjärjestö Amnesty International ja lääkärijärjestö Physicians for Human Rights ovat syyttäneet hyökkäyksistä etenkin Syyrian hallitusta tai sen tukijoita.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat