Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vallankumous kiinnostaa Hongkongin nuorisoa

Ulkomaat
 
Mikko Paakkanen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Pekingin-kirjeenvaihtaja.

Kiinan erityishallintoalueella Hongkongissa elettiin nykyiseen verrattuna oikeastaan melko leppeässä poliittisessa ilmapiirissä syksyllä 2014, vaikka tuhannet demokratia-aktiivit sekoittivat kaupungin keskustan viikkokausiksi vallaten katuja ja vaatien vapaita vaaleja.

Tämä tulee mieleen, kun tarkastelee Hongkongin yliopiston opiskelijalehden Undergradin tällä viikolla julkaisemaa kyselytutkimusta.

Syksyllä kaksi vuotta sitten suurmielenosoitukset olivat paljolti opiskelijoiden organisoimia. He eivät saaneet tahtoaan läpi. Kiina ei suostunut muuttamaan vaalilakia koskenutta vaatimustaan, joten vapaita vaaleja ei tullut. Hongkongin demokratia-aktiivit pettyivät.

Silloisissa mielenosoituksissa demokratiaa vaatineet nuoret aktivistit korostivat jatkuvasti väkivallattomuutta.

Nyt heitä on sen sijaan alkanut kiinnostaa myös aseellinen vallankumous.

Undergradin tuoreen kyselyn mukaan 31 prosenttia opiskelijoista hyväksyisi aseellisen vallankumouksen keinoksi tavoitella Hongkongin itsenäistymistä Kiinasta. Puolet vastaajista sanoi vastustavansa sitä.

Kysely ei kuvaa kaikkien hongkongilaisten mielialoja. Se tehtiin pienehkölle otokselle yhden yliopiston opiskelijoita. Heidän mielipiteensä todennäköisesti poikkeavat keskivertokansalaisesta, sillä sekä Hongkongissa että muualla Kiinassa yliopisto-opiskeiljat ovat perinteisesti kuuluneet radikaaleimpaan kansanosaan.

Muutos nuoren etujoukon ajattelussa on silti ollut hätkähdyttävän nopea.

Myös vaatimukset ovat muuttuneet. Syksyllä 2014 vaadittiin vapaita vaaleja itsehallinnon puitteissa. Viime perjantai-iltana Hongkongissa oli sen sijaan mielenilmaus, jossa vaadittiin suorin sanoin Hongkongin itsenäistymistä.

Tuoreessa Undergrad- lehden kyselyssä itsenäisyyttä haluaa 61 prosenttia vastaajista. Kun lehti teki samanlaisen kyselyn kaksi vuotta sitten, itsenäistymistä kannatti vain 37 prosenttia vastaajista.

Hongkong on osa Kiinaa, mutta siellä on omat lait, oma hallinto ja enemmän kansalaisvapauksia kuin Manner-Kiinassa. Kiina on luvannut säilyttää Hongkongin erityisaseman vuoteen 2047 asti.

Hongkongissa on parin viime vuoden kuluessa noussut pintaan niin sanottu lokalismi, poliittinen liikehdintä, joka haluaa tehdä pesäeroa Hongkongin ja Manner-Kiinan välille. Osa lokalisteista vaatii itsenäisyyttä, osa tyytyisi itsehallinnon turvaamiseen.

Lokalismia ruokkii se, että monet hongkongilaiset kokevat Kiinan pettäneen lupauksensa säilyttää Hongkongin erityisasema. Kiinan koetaan puuttuvan asioihin, jotka eivät sille kuulu.

Tuorein kohu Kiinan vaikutuksesta nousi kuun vaihteessa, kun itsenäisyysmielisiltä ehdokkailta kiellettiin osallistuminen syyskuussa pidettäviin vaaleihin. Kielto tulkittiin yleisesti Kiinan määräämäksi, vaikka sen antoivatkin Hongkongin vaaliviranomaiset.

Tiukentamalla otetaan Hongkongista Kiina näyttää radikalisoineen hongkongilaisia vaatimaan entistä enemmän. Kiina epäilemättä pysyy tiukkana vastaisuudessakin, eivätkä vaatimuksetkaan välttämättä lievene.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat