Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsin lukioministeri eroaa – ajoi autoa juotuaan alkoholia

”Se oli vakava virhe minulta ja kannan nyt seuraukset”, lukiokoulutuksesta vastaava Aida Hadzialic sanoi.

Ulkomaat
 
Janerik Henriksson / TT
Aida Hadzialic kuvattuna Tukholmassa keväällä 2015.
Aida Hadzialic kuvattuna Tukholmassa keväällä 2015. Kuva: Janerik Henriksson / TT

Ruotsin lukiokoulutuksesta vastaava ministeri Aida Hadzialic, 29, eroaa.

Sosiaalidemokraatteja edustava ministeri kertoi erostaan lauantaina pidetyssä lehdistötilaisuudessa. Taustalla on, että Hadzialic oli jäänyt kiinni poliisin kontrollissa juotuaan alkoholia. Hän puhalsi 0,2 promillea, mikä on Ruotsissa rattijuopumuksen raja.

”Se oli vakava virhe minulta ja kannan nyt seuraukset”, hän sanoi.

Ministeri kertoi olleensa konsertissa Kööpenhaminassa ja juoneensa kaksi lasia viiniä. Myöhemmin hän ajoi kohti Malmötä ja kuvitteli omien sanojensa mukaan, että alkoholi oli jo ehtinyt poistua verestä.

Ministeri kertoi eroavansa omasta päätöksestään.

”Ymmärrän, että monet ovat pettyneitä minuun ja olen erittäin vihainen itselleni.”

Pääministeri Stefan Löfven kertoo uutistoimisto TT:lle, että Hadzialicin tehtäviä hoitaa väliaikaisesti korkeakoulutuksesta vastaava ministeri Helene Hellmark Knutsson.

”Jaan hänen arvionsa tilanteen vakavuudesta. Olen surullinen siitä, että menetän arvostamani kollegan ja menestyneen ministerin”, sanoo Löfven uutistoimisto TT:lle lähettämässään tiedotteessa.

Hadzialic astui virkaansa ministerinä syksyllä 2014. Hän on ollut hallituksen nuorin ministeri ja myös Ruotsin nuorin ministeri koskaan.

Hadzialicin tausta on Bosnia-Hertsegovinassa, mistä hän tuli Ruotsiin pakolaisena ollessaan viisivuotias.

Löfvenin hallituksesta on eronnut viime aikoina useampia ministereitä. Ympäristöministeri ja ympäristöpuolueen entinen puheenjohtaja Åsa Romson erosi aiemmin tänä vuonna ympäristöpuolueen vaikeuksien takia.

Tätä ennen ympäristöpuoluetta edustava asuntoministeri Mehmet Kaplan erosi näyttäydyttyään eri äärijärjestöjen kanssa ja esitettyään huomiota herättävän natsivertauksen.

Hadzialic on ministerikaudellaan saanut lähinnä myönteistä julkisuutta työssään, ja häntä on pidetty puolueensa tulevaisuuden nimenä. Monet paikalliset politiikan kommentaattorit arvioivat lauantaina, että nopeaan eroon päädyttiin luultavasti, jottei hallituksen ympärille syntyisi jälleen mediamyllytystä.

”Jatkaminen hallituksessa olisi luultavasti synnyttänyt pitkän keskustelun lukioministerin arvostelukyvystä ja tehnyt hänestä taakan hallitukselle. Minkälainen esikuva hän on lukiolaisille saatuaan rangaistuksen tai tuomion rattijuopumuksesta?” kirjoitti esimerkiksi Dagens Nyheterin politiikan kommentaattori Ewa Stenberg.

Löfvenin hallituksen työrauha kärsi aiemmin tänä vuonna selvästi paitsi pienemmän hallituspuolueen ympäristöpuolueen kriisin kärjistyttyä, myös kun poliisi tutki ulkoministeri Margot Wallstömin asuntoasioita.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat