Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Monet Keski-Amerikan vankilat ovat tupaten täynnä – ”Vankila tekee päinvastoin kuin sen olisi tarkoitus”

Keski-Amerikan vankiloissa on vankeja yli kaksinkertaisesti kapasiteettiin nähden. Tutkimusten mukaan rikollisia on sullottu vankiloihin vastauksena ihmisten pelkoihin.

Ulkomaat
 
Jorge Cabrera / Reuters
Sotilas esitteli uutta vankilaa Hondurasin El Porvenirissä helmikuussa 2015. Vankilassa on 2000 paikkaa, joiden toivotaan lievittävän tilanahtautta muissa vankiloissa.
Sotilas esitteli uutta vankilaa Hondurasin El Porvenirissä helmikuussa 2015. Vankilassa on 2000 paikkaa, joiden toivotaan lievittävän tilanahtautta muissa vankiloissa. Kuva: Jorge Cabrera / Reuters

Monet Keski-Amerikan vankilat pullottavat reilusti yli suunnitellun kapasiteetin. Guatemalan, El Salvadorin, Hondurasin, Costa Rican ja Panaman vankiloiden yhteiseksi kapasiteetiksi on tarkoitettu noin 48 000 vankia, mutta niiden noin sadassa vankilassa on vankeja 104 000. Asiasta kertoo uutistoimisto AFP.

El Salvadorin vankiloissa on vankeja peräti 246 prosenttia yli suunnitellun kapasiteetin. Guatemalalla luku on niin ikään karu, 204 prosenttia.

”Vankien tungos korostaa oikeusjärjestelmän rakenteellista epäonnistumista”, salvadorilainen vankeusasiantuntija Laura Andrade arvioi.

Rikollisjengien välienselvittelyt ja katurikollisuus ovat Keski-Amerikassa yleisiä.

Guatemalan, Hondurasin ja El Salvadorin sanotaan muodostavan Keski-Amerikassa niin sanotun pohjoisen kolmion: maissa on paljon rikollisjengejä, ja niiden murhaluvut ovat sota-alueiden ulkopuolisen maailman suurimpia.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että rikollisia on sullottu Keski-Amerikan vankiloihin vastauksena ihmisten pelkoihin.

Viime vuosina Keski-Amerikan hallitukset ovat myös sijoittaneet enemmän rahaa vankiloiden työntekijöiden palkan ja vankien ruuan parantamiseen kuin vankien kuntoutukseen. Vankiloita ei ole remontoitu eikä uusia ole rakennettu.

Useat asiantuntijat ovat kyseenalaistaneet Keski-Amerikan vankilapolitiikan. Heidän mukaansa ahtaista vankiloista tulee ainoastaan rikollisen oppimisen keskuksia. Niissä on valtoimenaan väkivaltaa, ja rikosten uusiminen on vankeuden jälkeen yleistä.

”Nykyisessä ahtaudessa suurin osa vangeista elää epäinhimillisissä olosuhteissa ja kokee ihmisoikeusloukkauksia. Vankila tekee päinvastoin kuin sen olisi tarkoitus tehdä, sopeuttaa yhteyskuntaan”, totesi Keski-Amerikan yliopiston tutkimus El Salvadorin vankilajärjestelmästä.

Myös YK:n kehitysohjelman raportti osoitti vuonna 2013, että vankeus ei ollut ratkaissut turvallisuusongelmia toivotulla tavalla. Yhteiskuntaan sopeutumista ei ollut onnistuttu edistämään.

Esimerkiksi guatemalalainen vankeusasiantuntija Andrea Barrios on esittänyt vankeuden vaihtoehdoksi kotiarestia ja yhdyskuntapalvelua, jotta rikokset voisivat vähentyä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat