Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Japani kehittää ohjusta jännitteiden kasvettua saarikiistassa Kiinan kanssa

Japani ja Kiina kiistelevät Itä-Kiinan merellä sijaitsevista asuttamattomista saarista.

Ulkomaat
 
Kyodo / Reuters
Uotsori, Minamikojima ja Kitakojima kuuluvat saariin, joista Japani ja Kiina kiistelevät.
Uotsori, Minamikojima ja Kitakojima kuuluvat saariin, joista Japani ja Kiina kiistelevät. Kuva: Kyodo / Reuters

Japani kehittää uutta ohjusta vahvistaakseen puolustustaan, kertoo tuoreeseen raporttiin tietonsa pohjaava uutistoimisto AFP.

Varustelun taustalla ovat jännitteiset välit Kiinan kanssa. Ne johtuvat pitkäaikaisesta kiistasta, joka koskee Itä-Kiinan merellä sijaitsevia asuttamattomia saaria.

Saaria kutsutaan japaniksi nimellä Senkaku ja kiinaksi nimellä Diaoyu.

Japanilainen sanomalehti Yomiuri Shimbun on kertonut AFP:n mukaan, että Japanin kehittelemän ohjuksen kantama on 300 kilometriä. Tuo kantama kattaisi kiisteltyjen saarten ketjun.

Japanilaislehti on kirjoittanut AFP:n mukaan, että ohjuksen käyttöönotto on odotettavissa vuodelle 2023.

”Ottaen huomioon Kiinan toistuvat provokaatiot Senkakusaarien ympärillä Japani pyrkii lisäämään pelotetta kohentamalla pitkän kantaman iskujensa kapasiteettia”, Yomiuri Shimbun kirjoitti AFP:n mukaan.

Japanin mielestä kiinalaislaivat ovat tunkeutuneet toistuvasti sen vesialueille.

Yomiuri Shimbunin mukaan ohjus kehitetään Japanissa, ja sen teknologia mahdollistaisi aseen pitkäaikaisen varastoinnin ja laukaisemisen lyhyellä varoitusajalla.

Japanin puolustusministeriö ei ole vahvistanut lehden tietoja.

Japanin ja Kiinan kiistelyn kohteena olevia saaria on kahdeksan, ja niiden yhteispinta-ala on 6,3 neliökilometriä. Saaret ovat Japanin hallitsemia, mutta Kiina vaatii niitä haltuunsa.

Japanin mielestä saaret ovat kuuluneet sille vuodesta 1895, jolloin Kiinan ja Japanin sodan päättyi. Kiinan mukaan saaret ovat kuitenkin osa aluetta, joka palautettiin Kiinalle toisen maailmansodan jälkeen.

Nykyinen poliittinen kiista alkoi, kun saarten lähistöltä löydettiin mahdollinen öljykenttä 1970-luvun vaihteessa.

Kiina kiistelee omistuksista myös Etelä-Kiinan merellä, mutta siinä Japani ei ole suoraan osallisena. Taiwan, Vietnam, Filippiinit, Malesia ja Brunei eivät hyväksy näkemystä, jonka mukaan Etelä-Kiinan meren saaret ja riutat kuuluisivat Kiinalle. Kiina on pyrkinyt lujittamaan oikeutustaan riuttoihin rakentamalla täyttömaan varaan sotilastukikohtia.

Kansainvälinen välitystuomioistuin päätti heinäkuussa, että Kiinalla ei ole historiallista oikeutta Etelä-Kiinan meren hallintaan ja että se on loukannut toiminnallaan filippiiniläisten kalastusoikeuksia. Kiina ei tunnusta päätöstä, eikä kansainvälisellä oikeudella ole keinoja pakottaa Kiinaa noudattamaan päätöstä.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat