Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Boko Haram julkaisi videon – vaatii Nigerian hallitusta vapauttamaan taistelijoitaan vaihdossa siepattuihin koulutyttöihin

Aseistautunut mies sanoo videolla, että 40 tyttöä on naimisissa.

Ulkomaat
 
Afolabi Sotunde / Reuters
Aktivistit kokoontuivat mielenosoitukseen siepattujen tyttöjen saamiseksi takaisin Abujassa viime huhtikuussa.
Aktivistit kokoontuivat mielenosoitukseen siepattujen tyttöjen saamiseksi takaisin Abujassa viime huhtikuussa. Kuva: Afolabi Sotunde / Reuters

Terroristijärjestö Boko Haram sieppasi kaksi vuotta sitten Nigerian Chibokissa 279 koulutyttöä, mikä herätti laajaa kansainvälistä huomiota. Sunnuntaina Boko Haram julkaisi uuden videon, jolla osan siepatuista tytöistä väitetään esiintyvän, kertoo uutistoimisto AFP.

Vaikka Nigerian presidentti Muhammadu Buhari on sanonut, että Boko Haram on ”teknisesti kukistettu”, Nigerian hallituksella on ollut vaikeuksia löytää tyttöjä.

”Heidän pitäisi tietää, että heidän lapsensa ovat yhä käsissämme”, sanoi videolla esiintyvä, kasvonsa turbaanilla peittänyt mies.

Aseistautunut mies sanoo 11 minuuttia kestävällä videolla, että 40 tyttöä on naimisissa. Tytöt esiintyvät videolla hunnuissa.

Videolla näkyy kuvaa maassa makaavista ruumiista. Mies sanoo, että osa tytöistä on kuollut ilmapommituksissa.

Mies kehottaa Nigerian hallitusta vapauttamaan Boko Haramin taistelijoita vaihdossa tyttöihin.

Afrikassa toimivan tiedusteluyrityksen Signal Riskin johtajan Ryan Cummingsin mukaan tyttöjä pelinappulana käyttävä video viestii Boko Haramin epätoivosta.

”Video osoittaa, että sotaponnistelut ovat vahingoittaneet järjestön toimintaa”, Cummings sanoi.

Viikko sitten Boko Hamin johtaja Abubakar Shekau vakuutti videolla jatkavansa taisteluja ja kiisti liittolaisjärjestö Isisin väitteet, että hänet olisi korvattu Boko Haramin johdossa. Shekaun ja Isisin tukeman Abu Musab al-Barnawin tiedetään käyvän taistelua Boko Haramin johtajuudesta.

Al-Barnawi on kritisoinut Shekauta umpimähkäisestä ja raa’asta johtamisesta, minkä myötä Boko Haramin taistelijat ovat tappaneet tuhansia ihmisiä moskeijoissa ja kaupoissa ja tuhonneet kokonaisia kaupunkeja maan tasalle.

Ääri-islamistinen Boko Haram haluaa tehdä Nigeriasta islamistisen valtion.

Nigerian, Kamerunin, Nigerin ja Tšadin sotilaat aloittivat viime vuonna yhteisen operaation jihadistien lyömiseksi, ja sittemmin Boko Haramin tukikohdat on pääosin tuhottu. Järjestö terrorisoi silti yhä Nigeriaa ja sen naapurimaiden rajaseutuja.

Boko Haram on siepannut kaikkiaan tuhansia tyttöjä ja naisia aloitettuaan vuonna 2009 laajamittaiset väkivaltaisuudet, joiden takia noin 20 000 ihmistä on kuollut ja arviolta kaksi miljoonaa paennut kodeistaan.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan järjestö käyttää sieppaamiaan tyttöjä ja naisia seksiorjina ja taistelijoina.

YK:n lastenrahasto Unicef arvioi viime joulukuussa, että yli 2 000 koulua on suljettu ja jopa miljoona lasta on joutunut jättämään koulun Nigeriassa ja sen naapurimaissa Boko Haramin takia.

Nigerian armeija sanoi pelastaneensa vuonna 2015 satoja Boko Haramin sieppaamia ihmisiä, suurin osa heistä naisia ja lapsia.

Pelastettujen joukossa ei ollut kuitenkaan Chibokin koulutyttöjä.

Osa tytöistä on päässyt karkaamaan, mutta yli 200:n heistä uskotaan olevan yhä Boko Haramin käsissä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat