Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkki: Seksi alle 15-vuotiaiden kanssa edelleen rangaistavaa

Turkki ja Ruotsi ajautuneet ilmiriitelyyn lakimuutoksesta.

Ulkomaat
 

Turkin oikeusviranomaiset ja maan hallinto ovat käynnistäneet kansainvälisen kampanjan korjatakseen mielestään vääristyneitä reaktioita lasten seksuaalista hyväksikäyttöä koskevasta lakimuutoksesta.

Erityisesti Turkki närkästyi Ruotsin ulkoministerille Margot Wallströmille, joka arvosteli Turkkia viestipalvelu Twitterissä.

”Turkin päätös sallia seksi alle 15-vuotiaiden kanssa on kumottava. Lapset tarvitsevat enemmän suojelua väkivallalta ja seksuaaliselta hyväksikäytöltä, eivät vähemmän”, Wallström kirjoitti.

Turkki vastasi syytöksiin muun muassa kutsumalla Ruotsin suurlähettilään puhutteluun sekä vastaamalla Wallströmille asiaan Twitterissä.

”Olet saanut selvästi väärää tietoa”, varapääministeri Mehmet Şimşek vastasi Wallströmille.

”Ei Turkissa ole tehty mitään näin typerää. Ole hyvä, ja tarkasta faktasi”, Şimşek kirjoitti.

Lakimuutoksen väärinymmärrystä lähtivät oikomaan myös Turkin ulkoministeriö sekä maan perustuslakituomioistuin.

”On skandaali, että ulkoministeri (Wallström) twiittaa jotain tällaista ja perustaa tietonsa valheellisiin uutisiin ja spekulaatioon. Ulkoministerin ei tulisi valehdella eikä omaksua syyttävää asennetta Turkkia kohtaan”, Turkin ulkoministeri Mevlüt Çavuşoğlu sanoi uutistoimistojen mukaan televisioidussa kommentissaan.

Kiistan taustalla on perustuslakituomioistuimen heinäkuinen päätös kumota laki lapsiin kohdistuvasta seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Laki kumottiin alemman oikeuslaitoksen pyynnöstä.

Päätöstä tulkittiin esimerkiksi turkkilaisen Hürriyet-lehden mukaan niin, että tulevaisuudessa seksi alle 15-vuotiaiden kanssa ei olisi enää rangaistava rikos. Asiasta kertoi myös muiden muassa Helsingin Sanomat sunnuntaina.

Nyt turkkilaisviranomaiset ovat kiistäneet tämän tulkinnan jyrkästi. Kyse on ulkoministeri Çavuşoğlun mukaan yksin siitä, että laki lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä haluttiin uudelleen parlamentin käsiteltäväksi.

Lasten seksuaalinen hyväksikäyttö on turkkilaisviranomaisten mukaan edelleen rangaistavaa vanhan lain mukaisesti puoli vuotta, jonka aikana uusi laki olisi tarkoitus saada säädettyä. Perustuslakituomioistuimen tiedotteen mukaan lakimuutoksessa kyse on ”lakiteknillisistä syistä”.

”Ei ole hyväntahtoista sanoa, että Turkki sallisi alle 15-vuotiaiden seksuaalisen hyväksikäytön, kun Turkki on tehnyt merkittäviä tekoja lasten hyväksikäyttäjien rankaisemiseksi”, ulkoministeri sanoi uutiskanava CNN:n mukaan.

Myös Turkin oikeusministeriö muistutti, että lasten seksuaalinen hyväksikäyttö tulee olemaan jatkossakin rikollista. Teosta voi saada 8-15-vuoden vankeustuomion, CNN kertoi.

”Uuden lain hyväksymisellä oikeuden antamaan aikarajaan mennessä Turkin hallitus välttää sen, ettei lakiin tule porsaanreikiä”, oikeusministeriö totesi tiedotteessaan.

Lasten oikeuksia puolustaneet ovat pelänneet, ettei uutta lakia saada ajoissa voimaan. Turkkilaisen naisjärjestön edustaja Canan Güllü pelkäsi Hürriyetin haastattelussa, että lakimuutos johtaa muun muassa lapsiavioliittoihin.

”Lapsia voidaan siepata, raiskata ja naittaa varhain sekä estää heitä menemästä kouluun. Yritämme saada lakimuutoksen peruttua, ja voimme viedä asian Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen”, Güllü sanoi.

Turkin oikeuslaitoksen kykyä toimia tehokkaasti on epäilty heinäkuun vallankaappausyrityksen jälkeen. Presidentti Recep Tayyip Erdoğanin vastustajien vainoissa kun on hyllytetty tuhatmäärin viranomaisia myös oikeuslaitoksesta.

Oikaisu 17.8. kello 16.00: Tässä jutussa kirjoitettiin aikaisemmin, että Turkin perustuslakituomioistuin on päättänyt kumota säädöksen, jonka perusteella kaikki seksuaaliset teot alle 15-vuotiaiden kanssa katsotaan hyväksikäytöksi. Tieto perustui Hürriyet Daily News -lehteen. HS:n haastattelema asiantuntija korosti tilanteen epäselvyyttä, mutta jutusta sai joka tapauksessa sellaisen kuvan, että Turkki voisi olla hyväksymässä lapsiavioliitot. Jutun julkaisemisen jälkeen Turkki on reagoinut kansainväliseen arvosteluun ilmoittamalla, että kyse on väärinymmärryksestä.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat