Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mielenosoittajat saivat Kiinan pysäyttämään ydinlaitoksen rakentamisen

Kiinassa on useita mielenosoituksia päivittäin. Joskus ne saavat viranomaiset perääntymään.

Ulkomaat
 
China Daily
Vaikka ydinjätteiden jälleenkäsittelylaitoksen rakennushanke peruuntuu, on Lianyungangiin rakenteilla ydinvoimala. Kuva on vuodelta 2013.
Vaikka ydinjätteiden jälleenkäsittelylaitoksen rakennushanke peruuntuu, on Lianyungangiin rakenteilla ydinvoimala. Kuva on vuodelta 2013. Kuva: China Daily
Fakta

Kiina panostaa ydinenergiaan

 Manner-Kiinassa on toiminnassa 34 ydinreaktoria. Rakenteilla on 20 reaktoria.

 Kiina haluaa vähentää riippuvuuttaan fossiilisista polttoaineista.

 Maa panostaa myös uusiutuviin energianlähteisiin, kuten tuuli- ja aurinkovoimaan.

Lähteet: IAEA, World Nuclear Association

Peking

Kiina keskeytti tällä viikolla noin 13 miljardin euron hintaisen ydinlaitoshankkeen, koska mielenosoittajat vastustivat sitä. Tapaus on uusin osoitus siitä, että autoritaarisesti johdetussa Kiinassakin viranomaiset joutuvat joskus taipumaan asukkaiden toiveisiin.

Kiinan itärannikolle Lianyungangin kaupunkiin suunnitellaan valtiollisen kiinalaisen CNNC:n sekä ranskalaisyhtiö Arevan rahoittamaa ydinjätteiden jälleenkäsittelylaitosta. Sen rakentamisen oli määrä alkaa vuonna 2020. Alueella on jo tehty valmistelevia töitä, kertoo uutistoimisto Reuters.

Kiina tarvitsee lähivuosina ydinjätteen jälleenkäsittelylaitoksia, sillä siitä on tulossa yksi maailman suurimmista ydinvoimavaltioista. Kiinassa on maailman maista viidenneksi eniten ydinreaktoreita, ja rakenteilla olevista ydinreaktoreista lähes joka kolmas on rakenteilla Kiinassa. Valtiolla on tavoitteena tuottaa viidennes energiastaan muilla kuin fossiilisilla polttoaineilla vuoteen 2030 mennessä.

Lianyungangissa asukkaat olivat huolissaan ydinjätteiden käsittelylaitoksen mahdollisista ympäristöhaitoista ja vastustivat sitä. Tuhannet ihmiset osoittivat mieltä hanketta vastaan, kertovat uutistoimistot ja ihmisoikeusjärjestöt.

Päiviä kestäneiden mielenosoitusten jälkeen viranomaiset taipuivat.

”Lianyungangin kansanhallitus on päättänyt, että valmistelevat työt laitoksen sijainnin valitsemiseksi sekä rakentamisen valmistelutyöt keskeytetään”, luki lyhyessä lausunnossa, jonka Lianyungangin hallinto julkaisi kiinalaisessa verkkopalvelussa Weibossa.

Hallinto ei kertonut, miksi hankkeesta luovuttiin. Ilmeinen syy vaikuttaa kuitenkin olevan hanketta vastustanut mielenosoitus.

Poliisi otti kiinni ainakin neljä mielenosoittajaa, kertoi kiinalainen Civil Rights and Livelihood Watch -järjestö verkkosivullaan.

Kiina on aiemminkin luopunut esimerkiksi kemikaalitehtaiden ja jätteenpolttolaitosten rakentamisista paikallisten asukkaiden joukkomielenosoitusten jälkeen. Huoli ympäristön pilaantumisesta on yksi yleisimmistä mielenosoitusten aiheista Kiinassa. Kiina kärsii vakavista saasteongelmista, ja kiinalaiset ovat yhä tietoisempia niistä.

Suostumalla vaatimuksiin viranomaiset pyrkivät estämään mielenosoitusten paisumisen tai leviämisen muille paikkakunnille. Paikallisviranomaiset pyrkivät ilmeisesti myös välttämään sitä, että kansan tyytymättömyys suuntautuisi Kiinan keskusjohtoon.

Kiina pyrkii pitämään salassa, paljonko Kiinassa osoitetaan mieltä. Määrä on ilmeisesti suuri.

Kiinalaisen bloginpitäjän Lu Yuyun julkaisemien listausten mukaan erilaisia joukkomielenilmauksia on Kiinassa useita päivittäin. Hänen tuorein blogikirjoituksensa julkaistiin 13. kesäkuuta. Kirjoitus saattaa jäädä viimeiseksi, sillä Lu ja hänen tyttöystävänsä pidätettiin vielä samassa kuussa epäiltyinä rikoksesta nimikkeellä riidan haastaminen, kertoi Chinese Human Rights Defenders -järjestö kesäkuun lopussa.

Kiinan sensuuriviranomaiset ovat kehottaneet kiinalaisia verkkosivustoja myös poistamaan uutisen Lianyungangin mielenosoituksesta, kertoo Kiinan sensuuria tutkiva China Digital Times -verkkosivusto.

© Reuters Staff / Reuters
Kyläläiset kantoivat Kiinan lippuja mielenosoituksessa Wukanin kylässä Guangdongin maakunnassa kesäkuussa 2016.
Kyläläiset kantoivat Kiinan lippuja mielenosoituksessa Wukanin kylässä Guangdongin maakunnassa kesäkuussa 2016.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat