Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS vieraili syyrialaisella pakolaisleirillä: ”Syyria on valmis ottamaan vaikka kaikki paenneet takaisin”

Maansisäisten pakolaisten leirillä Syyrian al-Duerissa olisi tilaa vielä tuhannelle pakolaiselle ja ruokavarastoja kahdeksi kuukaudeksi eteenpäin, sanoo pakolaisleirin johtaja.

Ulkomaat
 
Marttyyrihautajaiset: Marttyyrien hautajaisissa ammutaan ilmaan
Marttyyrihautajaiset: Marttyyrien hautajaisissa ammutaan ilmaan

Damaskos

Leirikeskuksen vanha urheiluhalli on saanut uuden elämän. Tai oikeastaan satoja uusia.

Hallin sisälle on rakennettu ohuista kipsilevyistä kokonaisia asuinrivistöjä. Seinissä on palestiinalaispakolaisia auttavan YK-järjestön UNRWA:n ja Kansainvälisen siirtolaisjärjestön IOM:n leimat.

Halliin kyhätyissä runsaan kymmenen neliön huoneissa asuu satoja syyrialaisia evakkoperheitä.

Alue on nimeltään al-Duer. Se sijaitsee Damaskoksen pohjoisella maaseudulla. Rakennuskompleksi on Syyriaa hallitsevan arabisosialistisen Baath-puolueen nuorisojärjestön entinen leirikeskus.

Nyt siitä on tehty evakkoleiri yhteensä 1 236:lle Syyrian sodan pakolaiselle.

HS pyysi Syyrian viranomaisilta lupaa vierailla jollakin maansisäisten pakolaisten leirillä. Viranomaiset myönsivät luvan al-Duerin leirille. Leirin asukkaita oli mahdollista haastatella vapaasti.

Lähes kaikki leirin asukkaat tulevat alueilta, jotka ovat Syyrian aseellisten oppositioryhmien hallinnassa. Yli tuhannesta asukkaasta vain runsaat viisikymmentä on miehiä.

”Olemme majoittaneet tänne äitejä ja lapsia, joiden miehet ja pojat käyvät yhä aseellista taistelua hallitusta vastaan”, sanoo leirin johtaja Ibrahim Hasan.

”He ovat jopa suunnanneet kranaatti-iskuja tähän leiriin. Siitä huolimatta ruokimme heidän äitejään ja lapsiaan ja annamme heille turvapaikan.”

Hasanin toimiston seinällä on Syyrian lippu ja juliste presidentti Bashar al-Assadista.

Kaisa Rautaheimo / HS
Pakolaisleirin johtaja Ibrahim Hasan.
Pakolaisleirin johtaja Ibrahim Hasan.

Syyrian lähialueita on koetellut jo vuosien ajan vakava pakolaiskriisi. Lähes viisi miljoonaa syyrialaista on jättänyt kotimaansa, minkä lisäksi maansisäisiä pakolaisia on noin 6,6 miljoonaa.

Viime syksystä alkaen Syyrian ja Irakin sodista aiheutuva pakolaiskriisi on koetellut entistä voimakkaammin myös Eurooppaa.

Monet syyrialaiset ovat paenneet maasta, koska heidän kotinsa on tuhottu tai heitä uhkaa joko hallituksen tai aseellisten ryhmien väkivalta. Monet lähteneistä ovat opposition kannattajia, eivätkä he uskalla tai halua palata enää kotimaahansa.

Hasanin mukaan tilanne on surullinen, sillä Syyrialla olisi voimavaroja majoittaa kaikki syyrialaiset pakolaiset.

”Meillä on ollut palestiinalaisia pakolaisia vuodesta 1967 lähtien. 1992 otimme vastaan lähes kaksi miljoonaa irakilaista. Vuonna 2006 huolehdimme miljoonasta libanonilaisesta. Miksi emme pystyisi pitämään huolta oman maamme kansalaisista?”

Hän kertoo, että pelkästään al-Duerin leirillä on tuhat ylimääräistä patjaa ja peitettä uusille tulijoille. Ruokaa riittää varastossa ainakin kahdeksi kuukaudeksi.

Al-Duerin asukkaat ovat pääosin Damaskoksen ympäristöstä, jossa aseelliset kapinalliset pitävät yhä hallussaan useita lähiöitä. Joitakin perheitä on saapunut Aleppon alueelta, missä käydään tällä hetkellä kaikkein verisimpiä taisteluja.

Jotkut perheet ovat tulleet Deir ez-Zorin kaupungista. Saarrettu kaupunki on yhä osittain jihadistijärjestö Isisin hallinnassa.

Kaisa Rautaheimo / HS
Lapset jonottavat musiikintunnille.
Lapset jonottavat musiikintunnille.

Abu Karamin perhe jätti Damaskoksen lähiössä Duumassa sijaitsevan kotinsa kaksi vuotta sitten. Hallitus pommittaa Duumaa lähes päivittäin.

Karam pääsi vaimonsa ja kolmen lapsensa kanssa pakoon Duumasta, koska turvallisuustilanne rauhoittui hetkeksi sovintotunnustelun ajaksi.

Kauppiaana työskentelevä ja aiemmin käsipalloa valtakunnallisella tasolla pelannut Karam ei ajattele lämmöllä Duumaa hallitsevia kapinallisia.

”Duumassa on kaksi vaihtoehtoa. Joko olet mukana oppositiossa, tai sitten näet nälkää tai kuolet. Wahhabit [Syyrian hallitusta vastustavat äärisunnalaiset ryhmät] ovat myyneet itsensä ulkomaille. Jos ei liity heihin, joutuu pelkäämään.”

Karam on itse taustaltaan sunnimuslimi, kuten valtaosa Duuman kapinallisista. Duumasta lähdön jälkeen hän on kuitenkin liittynyt vapaaehtoiseksi Syyrian hallitusta tukevaan Kansallisiin Puolustusjoukkoihin eli NDF:ään (National Defence Forces).

Al-Duer sijaitsee suhteellisen vakaalla seudulla. Suurin harmi koituu lähinnä myrkyllisistä skorpioneista, joita vipeltää alueen luonnossa runsaasti.

Evakkoleirin 1.–9.-luokkalaisille lapsille on järjestetty kouluopetusta, kertoo leirinjohtaja Hasan. Leirillä on ollut mahdollista jopa osallistua ylioppilaskirjoituksiin.

Asuminen ja ruoka ovat ilmaisia. Palkkatyötä on pyritty järjestämään ainakin yhdelle henkilölle jokaisesta perheestä, Hasan sanoo. Työllistyneet työskentelevät läheisellä teollisuusalueella tai leirillä siivoojina tai ruoanlaittajina.

Vapaaehtoisjärjestö Damaskoksesta käy pari kertaa viikossa tarjoamassa musiikkiterapiaa lapsille, joista moni on sodan traumatisoima.

Leirin asukkailla on ristiriitaisia tunteita niitä miljoonia syyrialaisia kohtaan, jotka ovat paenneet maasta.

”He eivät ole tervetulleita takaisin, koska lähtivät etsimään helpompaa elämää muualta. On epäreilua, jos he palaavat sitten, kun kaikki on taas hyvin, koska me olemme joutuneet kärsimään”, sanoo Karamin vaimo Um Karam.

Hän ottaa kuitenkin sovittelevamman kannan kuullessaan, että olosuhteet pakolaisleireillä Syyrian ulkopuolella saattavat olla hyvinkin alkeelliset.

Pakolaisleirin johtaja Hasan vakuuttaa, että maasta paenneet syyrialaiset ovat tervetulleita takaisin kotimaahansa, vaikka olisivatkin opposition kannattajia.

”Syyria on valmis ottamaan vaikka kaikki yli neljä miljoonaa pakolaista takaisin. Presidenttimme on tehnyt monta armahdusta ja sanonut useasti, että kaikki ne, jotka haluavat palata, ovat tervetulleita.”

HS kysyi Ulkopoliittisen instituutin vanhemmalta tutkijalta Toni Alarannalta mielipidettä Hasanin väitteeseen, että kaikki Syyrian pakolaiset olisi mahdollista majoittaa maan sisälle.

Alaranta ei pysty suoralta kädeltä arvioimaan Syyrian hallituksen valmiuksia pakolaisten vastaanottamiseen, mutta hän painottaa, että urakka olisi mittava.

”Kuulostaa aika hurjalta, että tällaiset resurssit olisivat olemassa”, hän sanoo.

Alaranta huomauttaa myös, että Syyrian hallitus haluaa epäilemättä antaa ulkomaailmalle kuvan arjen normaalista sujumisesta hallitsemillaan alueilla. Väitteisiin voimavarojen kestävyydestä täytyy siis suhtautua varauksella.

Homs: Syyrian kapina alkoi Homsista, jonka talojen seiniä täplittävät nyt luodinreiät
Homs: Syyrian kapina alkoi Homsista, jonka talojen seiniä täplittävät nyt luodinreiät
Kaisa Rautaheimo / HS
Leirin johtaja asettaa lapset jonoon ennen musiikintuntia.
Leirin johtaja asettaa lapset jonoon ennen musiikintuntia.
Kaisa Rautaheimo / HS
Lapsilla on mahdollisuus käydä koulua. 11-vuotiaat Kausar ja Lujein.
Lapsilla on mahdollisuus käydä koulua. 11-vuotiaat Kausar ja Lujein.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat