Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Syyrialaispakolaiset kehittävät sovellusta, joka auttaa saksalaisen byrokratiasokkelon läpi

Maahantulijoita koulutetaan Saksassa työvoimapulasta kärsivälle it-alalle.

Ulkomaat
 
Wolfgang Rattay / Reuters
Syyriasta Saksaan saapuneen Asma Al Salehin sormenjäljet otettiin vastaanottokeskuksessa Herfordissa viime helmikuussa.
Syyriasta Saksaan saapuneen Asma Al Salehin sormenjäljet otettiin vastaanottokeskuksessa Herfordissa viime helmikuussa. Kuva: Wolfgang Rattay / Reuters

Pitkät virastojen jonot, loppumattomat kaavakkeet ja vaikeat saksankieliset termit saivat syyrialaiskoodarit kehittämään maahantuloa helpottavaa sovellusta maanmiehilleen, kertoo uutistoimisto AFP.

Sovelluksen nimi, Bureaucrazy, on sanaleikki joka muistuttaa läheisesti byrokratiaa, mutta muistuttaa myös byrokratian vaikeaselkoisuudesta. Virastoihin ja kaavakkeisiin nojaava järjestelmä itsessään on monille maahantulijoille vieras.

Uusi sovellus esimerkiksi tarjoaa ladattavaksi maahantuloon liittyviä kaavakkeita, näyttää virastojen sijainnit kartalla ja vastaa kaikkiin yleisimmin kysyttyihin kysymyksiin. Sovelluksen on tarkoitus auttaa turvapaikanhakijoita, mutta myös kaikkia muita maahantulijoita.

”Saavuttuani Saksaan olin järkyttynyt pitkistä odotusajoista. Odotin esimerkiksi kaksi viikkoa paperia, joka antaa luvan majoittua hotellissa valtion kustannuksella. Ja kun sain saksankielisen paperin, en tiennyt yhtään mitä oikeastaan allekirjoitin”, kertoo Omar Alshafai, yksi sovelluksen kehittäjistä.

Sovelluskehittäjien ryhmään kuuluu kuusi Berliinin Redi -opistosta juuri valmistunutta syyrialaista. Opiston tarkoitus on integroida maahantulijoita saksalaiseen yhteiskuntaan digitaalisen alan osaajiksi. He saavat erityisesti ohjelmoinnin ja yrittämisen koulutusta. Ensimmäinen kurssi aloitti opinnot helmikuussa ja valmistui kesäkuussa.

Koulun perustaja ja toimitusjohtaja Anne Kjaer Riechert kertoo AFP:n haastattelussa, että eräs syy opinahjon perustamiselle oli Saksan työvoimapula it-alalla. Toimitusjohtajan mukaan maassa on yli 40 000 avointa it-alan työpaikkaa.

Koulu on saanut yhteistyökumppaneita, joiden joukossa on esimerkiksi autovalmistaja Mercedes-Benz. Tavoitteena on työllistää turvapaikanhakijoita koulun kautta yrityksiin.

Tuoreimman saksalaistutkimuksen mukaan ulkomaalaistaustaisten henkilöiden perustamat yritykset työllistivät Saksassa vuoden 2014 lopussa 1,3 miljoonaa ihmistä. Ulkomaalaistaustaisia yrittäjiä oli 709 000.

Saksalaisen järjestelmän byrokraattisuudesta koettiin muutama viikko sitten laajaa kansainvälistä huomiota saanut esimerkki, kun kiinalaisturisti päätyi vahingossa kahdeksi viikoksi saksalaiseen vastaanottokeskukseen.

Syyrialaiskoodareiden sovelluksen edistymistä voi seurata Bureaucrazyn omalla Facebook-sivulla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat