Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ikuisen kiistan temppeli – Japanin pääministeri lähetti etäuhrin

Pääministeri Shinzo Abe jätti vierailematta Yasukunin temppelissä toisen maailmansodan päättymisen vuosipäivänä

Ulkomaat
 
TORU HANAI / Reuters
Japanin pääministeri Shinzo Abe ei vieraillut Yasukunin temppelissä, mutta osallistui muistopäivän viettoon Budōkan-hallissa Tokion keskustassa maanantaina.
Japanin pääministeri Shinzo Abe ei vieraillut Yasukunin temppelissä, mutta osallistui muistopäivän viettoon Budōkan-hallissa Tokion keskustassa maanantaina. Kuva: TORU HANAI / Reuters

Peking

Maanantaina tulee kuluneeksi 71 vuotta siitä, kun Japani antautui toisessa maailmansodassa. Sen kunniaksi suuri joukko japanilaisia poliitikkoja kävi aamulla Yasukunin temppelissä Tokiossa kunnioittamassa sodassa kuolleiden muistoa.

Heidän joukossaan ei ollut pääminsteri Shinzo Abea.

Itä-Aasiassa katsotaan tarkkaan, keitä Japanin johtajia temppelissä käy. Japanin naapurit yleensä suuttuvat pääministerin vierailuista, koska temppeli kunnioittaa japanilaisten sotarikollisten muistoa.

Temppelissä vieraili maanantaina noin 70 japanilaista kansanedustajaa, kertoo uutistoimisto Reuters. Hallituksen ministereistä mukana olivat ainakin sisäministeri Sanae Takaichi ja olympiaministeri Tamayo Marukawa, kertoo uutistoimisto Bloomberg.

Abe sen sijaan lähetti avustajansa viemään temppeliin uhrilahjan puolestaan. Abe uhrasi Japania hallitsevan liberaalidemokraattisen puolueen puheenjohtajan ominaisuudessa, ei Japanin pääministerinä. Hän lahjoitti kirjekuoren, jossa oli rahaa.

Temppelikäynnin jätti väliin myös puolustusministeri Tomomi Inada, vaikka temppelivierailu sodan muistopäivänä on yleensä kuulunut hänen tapoihinsa. Nyt hän ei päässyt, koska on matkoilla Djiboutissa.

Temppelistä pois pysyttely oli Abelta ilmeisesti myönnytys Kiinalle ja Etelä-Korealle, joissa kannetaan yhä kaunaa Japanin toiminnasta sodan aikana. Japani miehitti niitä ja useita muita Aasian maita sodan aikana kovaotteisesti.

Japanin suhde etenkin Kiinan kanssa on viime viikkoina jossain määrin jännittynyt Japanin ja Kiinan välisen saarikistan vuoksi. Vajaa viikko sitten Japanin ulkoministeri Fumio Kishida kutsui Kiinan suurlähettilään Tokiossa puhutteluun, koska Japani katsoo Kiinan lähettäneen laivoja kiisteltyjen Shenkaku-saarten liepeille. Kiinalaiset tuntevat saaret nimellä Diaoyu.

Japanin valtauskontoa shintolaisuutta edustava Yasukunin temppeli on omistettu sodissa kuolleiden muistolle. Temppelissä kunnioitetaan noin kahta ja puolta miljoonaa ihmistä sekä joukkoa eläimiä. Eläimistä temppeli muistaa sodissa kuolleita hevosia, koiria ja kirjekyyhkyjä.

Japanin naapureita ärsyttää temppelissä etenkin se, että siellä vaalitaan myös sotarikollisten muistoa. Temppelin kunnioittamista vainajista yli tuhat on määritelty sotarikollisiksi, ja heistä 14 niin sanotuiksi A-luokan sotarikollisiksi, joiden on katsottu päättäneen sotimisesta.

Abe on pääministerikaudellaan vieraillut Yasukunin temppelissä vain kerran, vuonna 2013. Vierailu herätti voimakasta arvostelua Kiinassa ja Etelä-Koreassa.

Häntä ennen temppelissä on pääministerinä vieraillut viimeksi pääministeri Junichiro Koizumi elokuussa 2006.

Kun Abe oli pääministerinä ensimmäistä kertaa vuosina 2006–2007, hän pysyi poissa kiistellystä temppelistä, mikä herätti närää Japanin kansallismielisissä piireissä. Elokuussa 2007 japanilainen 54-vuotias äärinationalisti lähetti irti leikatun pikkusormensa kirjekuoressa Aben puolueen liberaalidemokraattien toimistolle protestiksi siitä, ettei Abe mennyt temppeliin sodan päättymisen vuosipäivänä.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat