Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Venäjän uskotaan rakentavan sotilaallisia ”kuplia” – uusi järjestelmä estäisi vihollisen ilmatoiminnan täysin

Venäjä panostaa vahvoihin puolustusalueisiin, jotka hermostuttavat länttä.

Ulkomaat
 
RIA Novosti
Venäjä esitteli S-400 ilmapuolustusjärjestelmää Punaisen torin sotilasparaatissa voitonpäivänä viime vuonna Moskovassa.
Venäjä esitteli S-400 ilmapuolustusjärjestelmää Punaisen torin sotilasparaatissa voitonpäivänä viime vuonna Moskovassa. Kuva: RIA Novosti

Moskova

Läntinen maailma säikähti viime viikolla pahan kerran, kun Venäjä väitti torjuneensa Krimillä terrori-iskuja. Venäjä syytti niistä Ukrainan hallitusta ja sotilastiedustelua.

”Venäjän puolella koettiin menetyksiä, kaksi palveluksessa ollutta kuoli”, presidentti Vladimir Putin kommentoi. ”Me emme todellakaan jätä tätä sikseen.”

Tapahtumien todellinen kulku on hämärän peitossa, mutta välikohtauksen ajoitus oli pahaenteinen. Venäjä on lisännyt sotilaallista läsnäoloaan niin Krimillä kuin Ukrainan itärajallakin.

Krimillä on aloitettu laaja sotaharjoitus, ja perjantaina venäläiset tiedotusvälineet raportoivat niemimaalle sijoitetuista S-400-ilmapuolustusjärjestelmistä. Putin teki itse viime vuoden keväällä selväksi, että alueelle on sijoitettu Bastion-rannikkopuolustusjärjestelmiä.

Nämä ohjusjärjestelmät ovat uusinta, mitä Venäjä voi asevoimiensa käyttöön tarjota.

Lisäksi Ukrainan rajan tuntumaan on tuotu yhdysvaltalaisen ISW-tutkimuslaitoksen mukaan tuhansia sotilaita tämän kesän aikana. ISW:llä on läheiset yhteydet Yhdysvaltain puolustusteollisuuteen.

Kyse ei näytä olevan pelkästään Krimistä vaan uudesta sotilaallisesta ajattelusta. Nato-lähteet ovat nimittäin tuoneet tämän vuoden aikana julkisuuteen käsitteen A2/AD.

Lyhenne on muodostettu ilmaisusta ”anti access – area denial” eli suurin piirtein ”porttikielto ja toiminnan estäminen”. Järjestelmä perustuu kaikkien aselajien yhteistyöhön sekä vahvaan elektroniseen tiedusteluun ja häirintään.

Käytännössä Venäjä olisi siis rakentanut alueen tai ”kuplan”, jossa oletetun vihollisen ilmatoiminta on lähes mahdotonta.

Termi tuli julkisuuteen helmikuussa, kun Defense News -lehti haastatteli Naton varapääsihteeri Alexander Vershbow’ta Münchenin turvallisuuskokouksen yhteydessä. Vershbow’n mukaan Venäjä on rakentamassa tällaisia puolustusalueita Mustallemerelle ja Kaliningradiin, seuraavaksi Murmanskin pohjoispuolelle ja kenties vielä ”itäiselle Välimerelle”.

Viimeksi mainitulla Vershbow viittasi ilmeisesti Tartuksen laivastotukikohtaan Syyriassa. ”Mustameri” tarkoittanee vähintäänkin Krimin niemimaata.

Lisäksi on huomattava, ettei kapinatasavaltojen hallitsemassa itäisessä Ukrainassa lennä kukaan eikä Ukraina kykene paikallistamaan Donbassin alueelle sijoitettuja tykistöpattereita.

”Alueellisen toiminnan estäminen” on puolustuksellinen toimi, jonka ei luulisi naapureita juuri huolettavan. Ainakin Baltiassa asia nähdään toisin.

Pääesikuntien sotapeleissä huomio on kiinnittynyt niin kutsuttuun Suwalkin kapeikkoon.

Suwalkin kapeikolla tarkoitetaan linnuntietä noin 70 kilometrin mittaista pätkää Venäjälle kuuluvan Kaliningradin ja Valko-Venäjän länsirajan välissä, Puolan ja Liettuan rajalla.

Venäjän oletetaan pystyvän katkaisemaan Baltian ja muun Nato-alueen maantieteellisen yhteyden tässä ”kapeikossa” nopeasti.

Valko-Venäjä ja Venäjä ovat valtio- ja sotilasliitossa, vaikka käytännön yhteistyö ei ole ollut aivan saumatonta.

Yhdysvaltojen asevoimille tutkimustietoa tuottava Rand-tutkimuslaitos arvioi, että Venäjä kykenisi halutessaan miehittämään Viron ja Latvian puolessatoista vuorokaudessa.

Liettuan valloitus ei kestäisi kauaa: Washingtonissa päämajaansa pitävän Jamestown Foundation -tutkimuslaitoksen johtaja Glen E. Howard luonnehti Liettuaa ”Naton heikoimmaksi lenkiksi”. Hänen mukaansa Yhdysvaltojen maahanlaskujoukkojen lennättäminen Baltiaan kestäisi kolme vuorokautta.

Naton päätös sijoittaa noin 4 000 sotilasta Puolaan ja Baltiaan on tästä näkökulmasta perusteltu mutta symbolinen. Yhdysvallat on tiettävästi lähettämässä joukkojaan juuri Suwalkin alueelle Puolaan.

Venäjä näyttäisi rakentavan modernia linnoitusketjua Mustaltamereltä Barentsinmerelle. Jonkinlaista ajattelun muutosta tämä heijastaa: Neuvostoliiton sotilasopissa hyökkäys oli ainoa ”oikea” taistelun muoto, nyt panostetaan puolustukseen. Filosofi voi tietysti kysyä, onko niillä lopulta mitään eroa.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat