Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Guantánamosta siirrettiin 15 vankia – Obama yrittää yhä sulkea kiistellyn pidätyskeskuksen

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama määräsi Guantánamon suljettavaksi lähes kahdeksan vuotta sitten. Nyt vankeja on jäljellä 61, ja presidentin virkakausi käy vähiin.

Ulkomaat
 
Lucas Jackson / Reuters
Guantánamon pidätyskeskuksen sulkemisesta on päätetty jo vuonna 2009.
Guantánamon pidätyskeskuksen sulkemisesta on päätetty jo vuonna 2009. Kuva: Lucas Jackson / Reuters

Yhdysvallat on siirtänyt viisitoista vankia pois Guantánamon pidätyskeskuksesta, puolustusministeriö Pentagon ilmoitti. Vangit siirrettiin Arabiemiraatteihin.

Kyse on suurimmasta vankisiirrosta vuosiin. Presidentti Barack Obama yrittää vielä ennen virkakautensa loppua saada Guantánamon pidätyskeskuksen suljetuksi, kuten hän lupasi tehdä ensitöinään tultuaan presidentiksi vajaat kahdeksan vuotta sitten.

Kiistellyssä Guantánamossa on pidetty terroriepäiltyjä vankina vuosikausia ilman oikeudenkäyntiä. Pidätyskeskus perustettiin sen jälkeen, kun terroristiverkosto al-Qaida oli tehnyt iskut Yhdysvaltoihin 11. syyskuuta vuonna 2001.

Nyt siirretyistä vangeista kaksitoista on Jemenin kansalaisia ja kolme Afganistanin. Yhdysvaltain puolustusministeriö ei tiedotteessaan kertonut, mitä vangeille Arabiemiraateissa tapahtuu.

Aiemmin vapautettuja vankeja on kohdemaissa pantu esimerkiksi viranomaisvalvontaan tai kuntoutusohjelmiin.

Guantánamoon jää edelleen 61 vankia. Pidätyskeskus sijaitsee Yhdysvaltain laivastotukikohdassa Kuubassa Yhdysvaltain vuokraamalla alueella.

Arabiemiraatteihin siirrettyjen joukossa on afgaanimies Obaidullah, jonka tilanteesta ihmisoikeusjärjestö Amnesty on raportoinut.

Obaidullah pidätettiin kotiinsa tehdyssä ratsiassa vuonna 2002. Häntä on pidetty Guantánamossa neljätoista vuotta ilman, että hänen syyllisyydestään tai syyttömyydestään on pidetty oikeudenkäyntiä. Amnestyn mukaan Obaidullah on kertonut joutuneensa kidutetuksi ja pahoinpidellyksi vankeutensa aikana.

Guantánamossa vankien vaarallisuutta ja pidätysperusteita arvioi sotilaiden johtama lautakunta, joka myös hyväksyy vapautukset.

Vuosien varrella Guantánamossa on pidetty noin 780 vankia. Ensimmäisistä vangeista suurimman osan ottivat kiinni Yhdysvaltain asevoimat ja tiedustelupalvelu vuonna 2002 Afganistanissa ja Pakistanissa, joissa al-Qaida piti tukikohtiaan.

Myöhemmin Kuubaan kuljetettiin vankeja tiedustelupalvelu CIA:n eri puolilla maailmaa sijainneiden salaisten vankiloiden kautta. Ihmisoikeusjärjestö ovat dokumentoineet muun muassa vankien vesikidutusta näissä vankiloissa.

Tähän mennessä noin 780 Guantánamon vangista vain kymmentä vastaan on nostettu syytteet oikeudenkäyntiä varten. Heihin kuuluu al-Qaidan johtajistossa toiminut Khalid Sheikh Mohammed, jota pidetään syyskuun 11. päivän terrori-iskujen suunnittelijana.

Guantánamon pidätyskeskuksen perustamisesta päätti republikaanipresidentti George W. Bush.

Demokraattipresidentti Obama määräsi Guantánamon suljettavaksi heti aloitettuaan virassa vuonna 2009. Obama perusteli päätöstä sillä, että Yhdysvaltain on terrorisminvastaisessa taistelussakin noudatettava lainmukaista kohtelua ja perustuslain arvoja.

Sulkemista on hidastanut se, että vangeille on ollut vaikea löytää uutta paikkaa. Monia vankeja ei ole voitu palauttaa kotimaihinsa, koska niissä soditaan tai vapautetut voisivat muuten olla vaarassa.

Muut maat ovat olleet haluttomia ottamaan vankeja vastaan. Guantánamosta vapautettuja on kuitenkin siirretty Eurooppaankin, esimerkiksi Espanjaan, Portugaliin ja Viroon.

Osa vapautetuista on joutunut kotimaissaan vankilaan. Näin on käynyt esimerkiksi Jemenissä. Jotkut vapautetuista ovat liittyneet terroristiryhmiin.

Helmikuussa Obama esitteli uuden suunnitelman Guantánamon sulkemisesta. Sen jälkeen vankien siirtotahti on kiihtynyt. Obama on ehdottanut, että loput vangit siirrettäisiin vankiloihin Yhdysvalloissa. Hanke on kuitenkin pysähtynyt republikaanien vastustukseen kongressissa.

Obaman hallinto ajaa Guantánamon sulkemista myös sillä perusteella, että pidätyskeskus nostattaaa amerikkalaisvastaisuutta ja edistää jihadistiliikkeiden harjoittamaa värväystä. Muun muassa terroristijärjestö Isis on käyttänyt Guantánamoa propagandassaan esimerkkinä Yhdysvaltain rikoksista muslimeita vastaan.

Obaman presidenttikausi loppuu ensi vuoden tammikuussa, joten häneltä käy aika vähiin saada Guantánamo suljetuksi.

Republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump on sanonut, että jos hänet valitaan, pidätyskeskusta ei suljeta vaan se täytetään ”pahoilla tyypeillä”.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat