Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Heinäkuu oli mittaushistorian kuumin kuukausi maailmassa

Myös kuukausittainen lämpöennätys rikkoutui jo kymmenettä kertaa peräkkäin, kertovat Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan mittaukset.

Ulkomaat
 
Meri Liukkonen
Jose Luis Gonzalez / Reuters
Ihmiset vilvoittelivat Rio Bravo -joessa Meksikossa lähellä Yhdysvaltain rajaa viime heinäkuussa.
Ihmiset vilvoittelivat Rio Bravo -joessa Meksikossa lähellä Yhdysvaltain rajaa viime heinäkuussa. Kuva: Jose Luis Gonzalez / Reuters

Kuluvan vuoden heinäkuu oli mittaushistorian kuumin kuukausi koko maailmassa. Edellinen ennätys oli vuoden takaa. Samalla heinäkuu jatkoi kuukausittaisten lämpöennätysten sarjaa jo kymmenettä kuukautta peräkkäin.

Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan mittaustuloksista uutisoi ainakin sanomalehti The Guardian. Tulokset on julkaistu kaikille avoimella Nasan sivustolla, ja niistä kertoi yhteisöpalvelu Twitterissä ilmastoasiantuntija Gavin Schmidt. Schmidt työskentelee Nasan ja Columbian yliopiston tutkimuskeskuksessa, joka keskittyy ilmastonmuutoksen tutkimukseen.

Mittauksessa tarkastellaan sekä meriveden pintalämpötilaa että ilman lämpötilaa maa-alueilla. Tulosten mukaan heinäkuu oli 0,84 celsiusastetta lämpimämpi kuin keskimäärin vuosina 1951–1980. Viime vuoden heinäkuun lämpötilan se ylitti 0,11 celsiusasteella.

Kuukausittainen lämpöennätys rikkoutui nyt kymmenettä kertaa peräkkäin. Nasan lämpötilatilastossa on kuukausittaisia mittauksia vuodesta 1880 lähtien.

Koko vuodesta 2016 on tulossa ennätyksellisen lämmin vuosi, sanoi ilmastoasiantuntija David Karoly Melbournen yliopistosta The Guardianille. Karolyn mukaan lämpöennätysten rikkoutuminen johtuu paitsi ilmastonmuutoksesta, myös El Niño -sääilmiöstä.

El Niño tarkoittaa pintavesien lämpenemistä Tyynenmeren itärannikolla. Se aiheuttaa sään ääri-ilmiöitä varsinkin Tyynenmeren alueella, mutta vaikutukset tuntuvat Yhdysvalloissa ja Afrikassa asti.

Ilmiö päättyi aiemmin tänä vuonna. Sen vaikutukset näkyvät lämpötiloissa vielä kuukausien päästä.

The Guardianin mukaan Yhdysvaltojen liittovaltion sää- ja valtamerentutkimusorganisaatio NOAA on myös ilmoittanut, että viimeiset 14 kuukautta ovat jokainen rikkoneet kuukausittaisen lämpöennätyksen. NOAA ei ole kuitenkaan vielä julkistanut mittaustuloksia tämän vuoden heinäkuulta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat