Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusi käänne monimutkaisessa sodassa: Venäjä sanoo neuvottelevansa USA:n kanssa yhteisistä sotatoimista Aleppossa

Kyseessä olisi ennennäkemätön yhteistoimi, sillä Venäjä ja Yhdysvallat tukevat osittain eri tavoitteita Syyrian sisällissodassa. Sodan asetelma muuttui tiistaina, kun Venäjä käytti Irania ensimmäistä kertaa tukikohtana pommituslennoilleen.

Ulkomaat
 
Mitä ihmettä Syyriassa on tapahtunut?
Mitä ihmettä Syyriassa on tapahtunut?
Kauhea sota sai alkunsa vuosia sitten kansan uudistusvaatimuksista.

Venäjä ja Yhdysvallat neuvottelevat yhteisistä sotatoimista kapinallisia vastaan Syyrian Aleppossa, kertoi Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu maanantaina uutistoimisto Reutersin mukaan.

Kyseessä olisi ennennäkemätön yhteistoimi, sillä Venäjä ja Yhdysvallat tukevat osittain eri tavoitteita Syyrian sisällissodassa. Venäjä tukee presidentti Bashar al-Assadia ja tämän asevoimia, kun taas Yhdysvallat haluaa al-Assadin astuvan syrjään.

Venäjän ulkoministeriön mukaan Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry keskusteli kollegansa Sergei Lavrovin kanssa tiistaina puhelimitse Syyrian tilanteesta.

Pohjois-Syyriassa sijaitseva suurkaupunki Aleppo on Syyrian sodan pahimpia taistelukeskuksia. Sotiminen kapinallisten ja hallituksen joukkojen välillä jatkuu rajuna. Satojatuhansia siviilejä on loukussa kapinallisalueella eristettynä kriisiavusta.

Puolustusministeri Shoigun mukaan Venäjä ja Yhdysvallat ovat askel askeleelta päässeet lähemmäksi yhteistä suunnitelmaa

”Puhuin vain Alepposta. Suunnitelmassa alkaisimme taistella yhdessä tuodaksemme rauhan niin, että ihmiset voisivat palata koteihinsa tässä ongelmaisessa maassa”, Shoigu sanoi RIA-uutistoimiston mukaan.

Shoigu ei tarkentanut mitä kapinallisryhmiä vastaan sotatoimet kohdistuisivat. Yhdysvaltain ulkoministeriö ei suoraan vahvistanut tietoa neuvotteluista.

”Me olemme nähneet raportit (Shoigun lausunnosta), eikä meillä ole mitään ilmoitettavaa. Me olemme edelleen yhteyksissä”, sanoi tiedottaja Elizabeth Trudeau Washingtonissa.

Reutersin mukaan Trudeau sanoi Yhdysvaltain jatkavan Venäjän kanssa yrityksiä saada laajempi tulitauko aikaan Syyriassa. Kumpikin maa on osallistunut Syyrian sodan neuvotteluihin Sveitsin Genevessä.

Venäjä käytti tiistaina ensimmäisen kerran Irania tukikohtana Syyrian kapinallisiin kohdistuville pommituslennoilleen, kertoo Reuters.

Yhdysvallat kutsui päätöstä ”valitettavaksi”, mutta kertoi sen olevan odotettu. Yhdysvaltain ulkoministeriön mukaan Venäjän päätös käyttää Irania tukikohtana voi olla YK:n turvaneuvoston päätöslauselman vastainen.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Iran antaa vieraan vallan käyttää maaperäänsä sotilastoimiin sitten vuoden 1979 vallankumouksen. Venäjän kannalta Iranin käyttö tukikohtana tarkoittaa, että se laajentaa ilmasotatoimintaansa Syyriassa ja syventää rooliaan Lähi-idässä.

Iranin Hamadanin tukikohdan käyttö mahdollistaa Venäjälle entistä enemmän pommituslentoja. Se, että Tupolev ja Suhoi -hävittäjät lentävät nyt Iranista, kertoo myös maiden syventyvistä suhteista. Venäjän presidentti Vladimir Putin vieraili Iranissa viime marraskuussa ja Reutersin mukaan maat keskustelevat jatkuvasti Syyrian tilanteesta.

Iran ja Venäjä ovat Syyrian presidentin al-Assadin kaksi keskeisintä liittolaista. Al-Assadin hallinto kuuluu shiiamuslimien alaviittihemoon ja Iran on shiiamuslimien johtama. Iranin tukema libanonilainen islamistijärjestö Hizbollah taistelee Syyriassa al-Assadin hallinnon rinnalla.

Venäjän puolustusministerin mukaan Iranista lähteneet pommikoneet iskivät kohteisiin Aleppon, Deir ez-Zorin ja Idlibin maakunnissa.

Aleppossa vuosia riehunut ja viime kuukausina kärjistynyt konflikti on yksi pahimmista kaupunkisodista koskaan, arvioi Punaisen Ristin kansainvälisen komitean johtaja Peter Maurer maanantaina.

”Kukaan ei ole turvassa, yksikään paikka ei ole turvallinen. Pommitus on jatkuvaa, ja kohdistuu asuntoihin, kouluihin ja sairaaloihin. Ihmiset elävät jatkuvan pelon alla”, Maurer totesi tiedotteessa.

Yli viisi vuotta kestänyt sota Syyriassa on ajanut noin 6,6 miljoonaa ihmistä maansisäisiksi pakolaisiksi. Lisäksi lähes viisi miljoonaa syyrialaista on jättänyt kotimaansa ja hakenut turvaa pääasiassa naapurimaista.

HS:n toimittaja Jukka Huusko ja valokuvaaja Kaisa Rautaheimo vierailivat äskettäin Syyriassa. Heidän reportaasinsa sodan keskellä elävästä Damaskoksesta voi lukea täältä.

Abdalrhman Ismail / Reuters
Taistelut Syyrian Aleppossa ovat jatkuneet vuosia. Kuvassa kapinallisjoukkojen panssarivaunu sotatoimissa Aleppon lounaispuolella elokuun alussa.
Taistelut Syyrian Aleppossa ovat jatkuneet vuosia. Kuvassa kapinallisjoukkojen panssarivaunu sotatoimissa Aleppon lounaispuolella elokuun alussa.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat