Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen Alanyan kunniakonsuli erotettiin jalkapallotuomarin tehtävistään – syynä Turkin puhdistukset

Kuddusi Müftüoglu jatkaa työtään Suomen kunniakonsulina.

Ulkomaat
 
Agata Skowronek
Suomen Alanyan kunniakonsuli Kuddusi Müftüoğlu on painostettu eroamaan tehtävästään Turkin jalkapallotuomarijärjestön johdossa.
Suomen Alanyan kunniakonsuli Kuddusi Müftüoğlu on painostettu eroamaan tehtävästään Turkin jalkapallotuomarijärjestön johdossa. Kuva: Agata Skowronek

Suomen Alanyan kunniakonsuli Kuddusi Müftüoğlu on painostettu eroamaan tehtävästään Turkin jalkapallotuomarijärjestön johdossa. Asiasta kertoi turkkilainen Habertürk-lehti. Syynä ovat lehden mukaan Müftüoglun yhteydet muslimisaarnaaja Fethullah Gülenin liikkeeseen, jota Turkki pitää terroristijärjestönä.

Hallituksen mukaan gülenistit olivat vastuussa Turkissa heinäkuussa tapahtuneesta epäonnistuneesta sotilasvallankaappausyrityksestä. Gülen on kiistänyt osallisuutensa kaappausyritykseen.

Turkin jalkapalloliitto erotti elokuun alussa 94 ihmistä syytettynä tuesta Gülenin liikkeelle. Joukossa oli useita erotuomareita.

Müftüoğlu on ollut Turkissa tunnettu ja arvostettu jalkapallon erotuomari. Hän ei tosin ole työskennellyt tuomarina ainakaan vuoteen.

Jalkapallotuomarijärjestöstä erotettiin Habertürkin mukaan kaikkiaan yhdeksän jäsentä.

HS:n tietojen mukaan Müftüoğlu toimii kuitenkin edelleen Suomen kunniakonsulina. Suomella ei ole ollut huomauttamista hänen toiminnastaan kunniakonsulina.

Diplomaatit ovat Turkin vallankaappausyritystä seuranneessa gülenistijahdissa joutuneet puun ja kuoren väliin.

Esimerkiksi kunniakonsulit tarvitsevat paitsi edustamansa maan hyväksynnän myös luvan Turkilta toimia tehtävässään. Suomi ei kuitenkaan voi erottaa kunniakonsuleita, jos tähän ei ole hyviä perusteita.

HS:n tietojen mukaan Turkin viranomaiset ovat kerran aiemminkin yrittäneet saada Suomea erottamaan yhden kunniakonsuleistaan väitettyjen gülenistiyhteyksien takia. Hän kuitenkin jatkaa edelleen tehtävässään.

Suomella on Alanyan lisäksi neljä muuta kunniakonsulaattia Turkissa.

Turkissa aloitettiin vallankaappausyrityksen jälkeen laajat puhdistukset, joissa Gülen-yhteyksistä syytettyjä ihmisiä siirrettiin pois tehtävistään ja pidätettiin. Gülenin kannattajia on ollut paljon kouluissa, oikeuslaitoksessa, poliisissa ja armeijassa.

Uutistoimisto AFP:n mukaan vallankaappausyrityksen jälkeen yli 76 000 ihmistä on menettänyt työnsä hallinnossa ja opetusalalla. 35 000 on pidätetty.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat