Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Soini haluaa kotiuttaa Tukholman-suurlähettilään – Lähettiläs Viinanen kiistää epäilyt ahdistelusta: ”Prosessi loukkaa oikeusturvaani”

Ulkomaat
 
Maija Tammi
Suomen Tukholman suurlähettiläs Jarmo Viinanen
Suomen Tukholman suurlähettiläs Jarmo Viinanen Kuva: Maija Tammi
Kuka?

Suurlähettiläs vuodesta 2014

 Jarmo Viinanen (s.1959) on toiminut Suomen Tukholman-suurlähettiläänä vuodesta 2014.

  Hän on työskennellyt ulkoministeriössä vuodesta 1988 alkaen.

  Viinanen työskenteli vuosina 2000–2009 tasavallan presidentin kansliassa ulkopoliittisena neuvonantajana ja myöhemmin kansliapäällikkönä.

 Vuonna 2009 Viinanen siirtyi työskentelemää Suomen YK:n suurlähettilääksi New Yorkiin, mistä hän siirtyi suurlähettilääksi Tukholmaan.

  Uransa alkupuolella hän työskenteli muun muassa lähetystösihteerinä Tel Avivissa ja Washingtonissa.

Tukholma

Ulkoministeri Timo Soini esittää, että Suomen Tukholman-suurlähettiläs Jarmo Viinanen kotiutetaan Suomeen nopeutetussa aikataulussa. Soini perustelee asiaa ulkoministeriön tiedotteessa sillä, että Viinasen toimintaedellytykset ovat heikentyneet.

Ulkoministerin esitys perustuu Tukholman-suurlähetystössä tehtyyn työhyvinvointia ja johtamista koskeneeseen sisäiseen tarkastukseen.

Tutkinta tuli julkisuuteen heinäkuussa Iltalehden uutisoitua, että Viinasta epäillään seksuaalisesta häirinnästä.

”Suoritetun tarkastuksen johtopäätös on, että Tukholman-suurlähetystössä on ilmennyt epäasiallista kohtelua”, sanoo alivaltiosihteeri Pirkko Hämäläinen ulkoministeriöstä HS:lle.

Sitä, mitä epäasiallisella kohtelulla tarkoitetaan, Hämäläinen ei kommentoi yksityisyyden suojan takia. Hän ei ota kantaa esimerkiksi siihen, onko kyse ollut seksuaalisesta ahdistelusta tai onko sitä tutkittu.

Viinanen itse pitää päätöstä epäoikeudenmukaisena.

”Minä en tiedä, mistä syystä minun toimintaedellytykseni ovat huonontuneet. Olen koettanut kysyä yksityiskohtia. Mitkä ovat ne syyt? Mitä minä olen tehnyt niin, että toimintaedellytykset ovat heikentyneet?” Viinanen sanoo ja jatkaa, ettei ole saanut ministeriöstä itseään tyydyttävää vastausta.

”Tämä on todella poikkeuksellista ja todella dramaattista. Mielestäni tämä prosessi on vähintäänkin arveluttava ja loukkaa hyvin syvästi minun oikeusturvaani”, hän sanoo.

Viinasen mukaan häntä ei ole epäilty seksuaalisesta ahdistelusta eikä sellaista ole tapahtunut. Tarkastuskertomuksessa ei esiinnyt sanaparia seksuaalinen ahdistelu tai seksuaalinen häirintä, hän sanoo. Viinasen mukaan ainoa selkeä samansuuntainen asia perustuu kolmannen osapuolen kertomaan.

”Yhdessä kommentissa joku ihminen väittää, että olisin lähennellyt jotakin kolmatta ihmistä. Minulla ei ole tietoa, kenestä on kyse. Olen omassa vastineessani todennut, että tämä on loukkaava valhe.”

Tarkastus koski myös lähetystön rahankäyttöä. Viinasen mukaan ministeriö ei löytänyt tästä huomautettavaa.

Tarkastuskertomusta ei ole julkistettu.

Ministeriön mukaan jatkotoimista Viinasen suhteen tiedotetaan sen jälkeen, kun asia on käsitelty valtioneuvostossa ja tasavallan presidentin esittelyssä.

Odotuksena on, että asia käsitellään ensi viikon presidentin esittelyssä. Viinasen kotiuttaminen tapahtuu Hämäläisen mukaan pian.

”Kyse on ennemminkin viikoista kuin kuukausista.”

Hämäläisen mukaan hänelle etsitään uusi tehtävä, kun päätökset asiasta on tehty.

”Ei ole kysymys tilanteesta, jossa hänet irtisanottaisiin.”

Tukholman-suurlähetystön toimintaa johtaa väliaikaisesti edustuston päällikön sijainen, ministeri Mikael Antell.

Viinasella on takanaan pitkä ura ulkoministeriössä ja presidentin kansliassa.

Hän on toiminut muun muassa Suomen YK-suurlähettiläänä New Yorkissa. Vuosina 2000–2009, presidentti Tarja Halosen aikana, hän toimi tasavallan presidentin kansliassa ulkopoliittisena neuvonantajana ja myöhemmin kansliapäällikkönä. Tukholman-suurlähettiläänä hän aloitti vuonna 2014.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat