Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ranska kielsi musliminaisten uima-asun – se hankaloittaa arkea, mutta tuskin lisää turvallisuutta

Jos sekulaari Ranska todella olisi huolestunut musliminaisten asemasta ja heidän integroitumisestaan yhteiskuntaan, vaatekieltojen epätoivotuista sivuvaikutuksista pitäisi käydä paljon nykyistä perusteellisempi keskustelu.

Ulkomaat
 
Matt King / Getty Images
Australialainen musliminainen käyttää burkini-uimapukua työssään hengenpelastajana.
Australialainen musliminainen käyttää burkini-uimapukua työssään hengenpelastajana. Kuva: Matt King / Getty Images

Ranska jatkaa kamppailua, jonka tarkoituksena näyttää olevan islaminuskosta kertovien symbolien ja vaatetuksen siivoaminen katukuvasta.

Siscon kunnan pormestari Korsikalla kielsi äskettäin burkini-uimapukujen käytön rannoilla. Saman tekivät aiemmin elokuussa Ranskan Rivieralla sijaitsevien Cannesin ja Villeneuve-Loubet’n pormestarit. Nizzassa päätös vietiin tuomioistuimeen, joka antoi burkini-kiellolle siunauksensa.

Burkini on musliminaisten uima-asu, joka peittää koko vartalon.

Poliitikot ovat perustelleet kieltoja pääasiassa turvallisuussyillä. Korsikalla pormestarin päätöksen taustalla on tappelu, jossa pohjoisafrikkalaistaustaiset perheet ottivat yhteen paikallisten nuorten kanssa rannalla. Rivieran kieltoja puolestaan on selitetty kesän ääri-islamistisia terroritekoja seuranneella epävarmuudella.

Turvattomuuden tunne on kesän surullisten tapahtumien jälkeen ymmärrettävä. Burkini-kielto tuntuu kuitenkin ennemmin väärään maaliin osuvalta kostotoimenpiteeltä kuin aidolta yritykseltä parantaa turvallisuustilannetta.

Ensinnäkin se on sattumanvarainen. Edes Korsikan rantatappelun ei ole varmistettu liittyneen millään tavalla kyseiseen vaatekappaleeseen.

Viranomaisten selitykset burkini-kiellon ja turvallisuuden yhteyksistä ovat vähintäänkin epämääräisiä. Yksi selkeimmistä perusteluista tuli Cannesin pormestarilta David Lisnardilta, joka kuvasi burkineja islamilaisen ääritoiminnan symboleiksi.

Väite on outo.

On aika hankala perustella sitä, miksi värikkääseen ja kasvot paljastavaan uimapukuun pukeutunut musliminainen aiheuttaisi suurempia pelkoja kuin muihin uskonnosta viestiviin vaatteisiin ja asusteisiin sonnustautuneet ihmiset. Jos älyttömien yleistysten tielle lähdetään, miksei saman tien kiellettäisi miehiltä pitkän parran kasvattaminen?

Tietysti siksi, että sellainen kielto olisi kovin hankala toteuttaa. Tämä kuitenkin osoittaa toisen ongelman ranskalaispoliitikkojen toiminnassa: kiellot hankaloittavat nyt, kuten aiemminkin, nimenomaan naisten arkea.

Pahimmillaan burkini-kielto sulkee osalta musliminaisista ovet julkiselle rannalle. Jos sekulaari Ranska todella olisi huolestunut musliminaisten asemasta ja heidän integroitumisestaan yhteiskuntaan, kieltojen epätoivotuista sivuvaikutuksista pitäisi käydä paljon nykyistä perusteellisempi keskustelu.

Ranska on jo aiemmin kieltänyt musliminaisten burkien käytön sillä perusteella, ettei kasvojen peittäminen julkisessa tilassa kuulu avoimeen yhteiskuntaan.

Burkini-kiellot kohdistuvat vielä burkakieltoakin selväsanaisemmin juuri muslimeihin, sillä niitä on perusteltu nimenomaan ääri-islamiin liittyvällä epävarmuudella. Kukaan ei ole kieltämässä auringonottajia peittämästä raajojaan vaikkapa pitkähihaisilla pellavapaidoilla.

Villeneuve-Loubet’n pormestari Lionnel Luca tosin yritti astetta universaalimpaa selitystä, kun hän perusteli burkini-kieltoa hygieniasyillä. Samassa sitaatissa Luca kuitenkin lisäsi, että täysissä pukeissa uiminen olisi myös ”yleisesti epätoivottua”.

Epämääräinen paheksunta, se taitaakin olla rehellisin kuvaus päätöksentekijöiden motiiveista.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Luitko jo nämä?

Uusimmat