Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tunnettu jihadistisaarnaaja tuomittiin viimein Britanniassa – sai toimia 20 vuoden ajan

Suomessakin vieraillut Anjem Choudary sai tuomion Isisin tukemisesta. Hän innoitti Britanniassa yli sataa ihmistä liittymään jihadistiryhmiin.

Ulkomaat
 
SUZANNE PLUNKETT / Reuters
Kiistelty Anjem Choudary on pakistanilaistaustainen lakimies ja viiden lapsen isä.
Kiistelty Anjem Choudary on pakistanilaistaustainen lakimies ja viiden lapsen isä. Kuva: SUZANNE PLUNKETT / Reuters

Yksi Euroopan tunnetuimmista jihadistisaarnaajista on viimein tuomittu terrorismin tukemisesta Britanniassa. 49-vuotias Anjem Choudary herätti kiistoja 20 vuoden ajan ja sai lehdistössä luonnehdinnan ”Britannian vihatuin mies”.

Choudary tuomittiin jo heinäkuun lopussa, mutta hänen tuomionsa julkistettiin oikeuden asettamien julkisuusrajoitusten vuoksi vasta tiistaina. Rangaistuksista ilmoitetaan syyskuussa.

Tuomion sai myös Choudaryn kanssa toiminut 33-vuotias Mohammed Mizanur Rahman.

Britannian viranomaiset yrittivät vuosikausia napata Choudarya, jota epäiltiin ääri-islamisesta vihanlietsonnasta ja terroristien värväämisestä. Choudary pystyi kuitenkin välttelemään syytteitä, koska todisteita yhteydestä terrorismiin ei löytynyt.

Choudaryn vaikutus ulottui muuallekin Eurooppaan. Hollannin viranomaiset pitivät häntä keskeisenä värvääjänä jihadistiliikkeisiin. Belgiassa Choudary auttoi perustamaan Britannian esimerkin mukaisesti Sharia4Belgium-liikkeen, joka myöhemmin innoitti nuoria muslimeita liittymään Isisin riveihin Syyriassa ja Irakissa.

Choudary vieraili myös Suomessa vuonna 2013. Silloin hän julisti helsinkiläisessä kahvilassa: ”Jopa tämän eduskunnan, Suomen parlamentin, yllä tulee jonain päivänä liehumaan islamin lippu.”

Viranomaisille ratkaisevaksi käänteeksi osoittautui lopulta se, että vuonna 2014 Choudary ja Rahman tekivät uskollisuudenvalan terroristijärjestö Isisille. Vala julkaistiin internetissä indonesialaisella sivustolla. Samalla miehet kehottivat muslimeita liittymään Isisiin. Sen jälkeen heidät pidätettiin Britanniassa.

”Uskollisuudenvala oli poliisille käännekohta – viimein meillä oli todiste, että he olivat ylittäneet rajan. Pystyimme todistamaan, että he tukivat Isisiä”, sanoi Lontoon poliisin terrorisminvastaisen yksikön komentaja Dean Haydon tiedotteessa.

Choudaryn ja Rahmanin tuomiot tulivat lopulta yhdestä ainoasta syytteestä: tuen innoittamisesta kielletylle terroristijärjestölle, eli Isisille. Oikeudenkäynnissä tuomitut kiistivät syyllisyytensä.

Rangaistuksista ilmoitetaan syyskuussa. Terrorismilakien nojalla Choudary voi saada enintään kymmenen vuoden vankeustuomion.

Choudary on pakistanilaistaustainen lakimies ja viiden lapsen isä.

Tuomio oli etusivun uutinen lähes kaikissa isoissa brittilehdissä keskiviikkona. Lehdistössä myös esitettiin vaatimuksia lakien kiristämisestä, jotta radikalismiin kiihottajia saataisiin herkemmin tuomiolle.

Useat Britannian muslimijärjestöt ovat vuosien aikana irtisanoutuneet Choudaryn toiminnasta ja valittaneet, että brittimedia on antanut kohtuuttomasti näkyvyyttä tämän kohulausunnoille.

Choudary oli keskeinen toimija Britannian ääri-islamistisessa al-Muhajiroun-liikkeessä, joka myöhemmin kiellettiin terrorismilainsäädännön nojalla. Liike kuitenkin jatkoi toimintaansa eri nimillä, kuten Islam4UK.

Choudaryn innoittamana ainakin sata ihmistä Britanniassa on liittynyt jihadistiryhmien kannattajiksi tai liittynyt taistelemaan niiden riveissä, arvioi The Guardian lehti turvallisuuslähteisiinsä perustuen. Lehden mukaan luku voi olla suurempikin.

Lontoon poliisin mukaan Choudaryn radikalisoimiin ihmisiin kuului muun muassa itsemurhapommittajia, jotka tappoivat 52 ihmistä Lontoossa heinäkuussa 2005. Innoitusta Choudarylta saivat myös sotilas Lee Rugbyn murhaajat ja Isisin riveihin liittynyt britti Siddharta Dhar.

Lontoon poliisi sanoi Choudaryn ja Rahmanin vihapuheiden vaikutuksen olleen viranomaisille selvää vuosien ajan.

”Kerta toisensa jälkeen olemme nähneet oikeudenkäynneissä pahimmista rikoksista (syytettyjä) ihmisiä, jotka ovat käyneet näiden miesten luennoilla ja puhetilaisuuksissa”, sanoi terrorisminvastaisen yksikön komentaja Haydon.

Julkisten tilaisuuksien lisäksi Choudary levitti vihaviestejään internetissä, esimerkiksi videokanava Youtubessa ja viestipalvelu Twitterissä.

Poliisin mukaan tutkinnassa käytettiin 20 vuoden ajalta materiaalia, jota oli tallennettuna 333 elektronisessa laitteessa 12,1 teratavun edestä.

Sisäministeri Amber Ruddin mukaan Choudaryn ja Rahmanin tuomiot olivat tunnustus turvallisuusviranomaisten väsymättömästä työstä.

”Nämä vaaralliset yksilöt olivat Daeshin (Isisin) värväyskersantteja. He myrkyttivät alttiiden ihmisten mieliä, ja heidän kiero propagandansa tuki murhaavaa barbaarista terroristijärjestöä”, Rudd sanoi The Guardian-lehden mukaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat