Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lontoon lähetystössä työskennellyt Pohjois-Korean korkea-arvoinen diplomaatti loikkasi perheineen

Länsimaiden tiedustelupalvelut voivat saada loikkarilta hyödyllisiä tietoja Pohjois-Korean nykyhallinnosta.

Ulkomaat
 
Stephen Hird / Reuters
Pohjois-Korean lähetystö Lontoossa. Kuva on vuodelta 2003, jolloin lähetystö avattiin.
Pohjois-Korean lähetystö Lontoossa. Kuva on vuodelta 2003, jolloin lähetystö avattiin. Kuva: Stephen Hird / Reuters

Lontoo lähetystössä työskennellyt korkea-arvoinen pohjoiskorealainen diplomaatti on loikannut, uutisoi The Guardian. Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan lähettilään apulaisena työskennellyt virkamies on loikannut Britanniasta Etelä-Koreaan. Etelä-Korean viranomaiset ovat vahvistaneet tiedon.

Lähetystön vanhemman virkamiehen loikkaus on ensimmäinen laatuaan sitten Pohjois-Korean Lontoon lähetystön avaamisen 13 vuotta sitten.

Diplomaatin kerrotaan kadonneen perheensä kanssa Länsi-Lontoon Ealingissa sijainneesta lähetystöstä aiemmin elokuussa. Eteläkorealainen JoongAng Ilbo -lehti kertoi aiemmin, että diplomaatti hakee vaimonsa ja lastensa kanssa turvapaikkaa ”kolmannesta maasta”. Maa on sittemmin varmistunut Etelä-Koreaksi.

Mielenkiintoista tapauksessa on se, että loikanneeksi sanotun diplomaatin tehtävä maansa lähetystössä oli tiettävästi seurata Lontoossa asuvia pohjoiskorealaisia loikkareita. Eteläkorean median mukaan miehen tehtävänä oli Britanniassa myös torjua maansa ihmisoikeustilannetta vastaan esitettyä kritiikkiä.

Loikanneen diplomaatin kerrotaan olevan Thae Yong-ho. Hän on korkea-arvoisin koskaan loikannut pohjoiskorealainen virkamies.

Britannian ulkoministeriö kertoi tiistaina tutkivansa väitteitä.

Thae Yong-hon loikkaamiseen viittasi jo aiemmin Guardianin tietojen mukaan se, että hänen nuorempi poikansa kävi Länsi-Lontoossa sijaitsevaa koulua, mutta katosi heinäkuun puolivälissä.

”Me olimme todelle hyviä ystäviä. Hän käytti päivittäin Facebookia ja What’s Appia. Yllättäen hänen kaikki tilinsä sosiaalisessa mediassa hiljenivät”, 19-vuotias luokkatoveri Louis Prior sanoo Guardianille.

Priorin mukaan hänen ystävänsä oli syntynyt Tanskassa, jossa hänen isänsä oli aiemmin komennettuna. Perhe palasi Pohjois-Koreaan, josta he muuttivat Britanniaan neljä vuotta sitten. Thaen pojan oli ystävän mukaan tarkoitus aloittaa arvostetussa Imperial Collegessa matematiikan ja tietotekniikan opinnot.

”Olemme todella huolissamme hänestä. Olemme yrittäneet soittaa hänelle, mutta puhelin on suljettu. Hän on hyvä ystävä, ja nyt hän on vain kadonnut”, Prior sanoi Guardianille.

Loikkaus on merkittävä voitto Britannian ja muiden länsimaiden tiedustelupalveluille, sillä diplomaatilla on todennäköisesti hyödyllisiä tietoja Kim Jong-unin hallinnosta, arvioi kansainvälisen politiikan tutkimuslaitos Chatham Housen johtaja John Nilsson-Wright Guardianille.

”Nämä vanhemmat virkamiehet ovat älykkäitä, sivistyneitä ja korkeasti koulutettuja ihmisiä, joilla on hyvä englanninkielen taito. Ulkomaille lähetettyinä he eivät kuluta aikaansa cocktail-juhlissa. Heillä on kädet täynnä muita tehtäviä, joiden suorittamiseen he käyttävät niin reiluja kuin epäreilujakin keinoja”, Nilsson-Wright sanoo.

Nilsson-Wrightin arvion mukaan tiedustelupalvelut haluaisivat kuumeisesti kuulustella loikkaria saadakseen tietoja Kim Jong-unista johtajana, hänen hallintonsa vakaudesta sekä siitä, mitä tapahtui aiemman hallinnon edustajille, joista osan väitetään joutuneen puhdistusten kohteeksi ja teloitetuiksi.

”He haluaisivat tietoja niiltä kolmelta neljältä vuodelta, joina hän (Kim Jong-un) on hallinnut”, Nilsson-Wright sanoo Guardianille.

Syytä loikkaukselle ei voi toistaiseksi tietää, Nilsson-Wright sanoo. Se voi olla henkilökohtainen, poliittinen tai molempia, hän arvioi. Diplomaatti on voinut toivoa parempaa elämää ja eläkepäiviä Pohjois-Korean ulkopuolella tai hän on voinut uupua työnsä aiheuttamien paineiden alla.

Pohjois-Korean lähetystöt ovat yleensä vaatimattomia ja köyhiä, ja virkailijoita on ohjeistettu hankkimaan rahaa kaikilla käytettävissä olevilla keinoilla, Guardian kirjoittaa.

Loikkaaminen Pohjois-Koreasta on vaarallista. Hallinto kostaa loikkaukset usein tämän maassa yhä asuville sukulaisille ja ystäville. Pohjois-Korean tiedetään myös jahdanneen loikkareita maan ulkopuolella. Tavoitettaessa rangaistukset ovat olleet erittäin kovia, Nilsson-Wright sanoo Guardianille.

BBC kertoo nyt loikanneen diplomaattiperheen olevan Etelä-Korean valtiollisessa suojelussa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat