Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kumpi voitti vaaliväittelyn? Trumpista kirjan kirjoittanut Saska Saarikoski vastaa suorassa lähetyksessä klo 10
  • Kumpi voitti vaaliväittelyn? Trumpista kirjan kirjoittanut Saska Saarikoski vastaa suorassa lähetyksessä klo 10

Saksassa vuotanut raportti: Turkki tukee islamistijärjestöjä Lähi-idässä

Joka neljäs Saksasta Syyriaan tai Irakiin matkustavista taistelijoista on taustaltaan turkkilainen, käy ilmi Saksan hallituksen luottamuksellisesta paperista.

Ulkomaat
 
Yagiz Karahan / Reuters
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan Kuva: Yagiz Karahan / Reuters

Saksan hallituksen tietojen mukaan Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğanin AKP-puolue on tukenut pitkään Lähi-idässä toimivaa terroristijärjestöä Hamasia.

Lisäksi Turkilla on lämpimät suhteet useisiin islamistisiin kapinallisryhmiin Syyriassa. Se pitää myös tiivistä yhteyttä Egyptin islamistiseen muslimiveljeskuntaan.

Tämä kävi ilmi Saksan hallituksen vasemmistopuolueen kysymykseen antamasta vastauksesta, jonka salaiset osat vuotivat tiistaina julkisuuteen. Niistä kertoi ensimmäisenä yleisradioyhtiö ARD.

Saksan turvallisuuspalvelun valmistelemassa paperissa luonnehditaan Turkkia Lähi-idän terroristijärjestöjen keskeiseksi toimintakentäksi. Euroopan unioni määrittelee Hamasin terroristijärjestöksi, Turkki ei. Erdoğan pitää Hamasia palestiinalaisten edustajana.

Saksan hallitus ei ole myöskään koskaan aiemmin yhdistänyt Turkin hallitusta suoraan terroristijärjestöjen tai Syyrian islamistikapinallisten tukemiseen, muistuttaa Frankfurter Allgemeine -lehti.

Lisäksi vastauksessa käsiteltiin sitä, mistä etnisistä ryhmistä Saksasta Isis- tai muiksi taistelijoiksi lähteneet ovat.

Vuonna 2015 Saksasta lähti 760 taistelijaa Irakin ja Syyrian alueille, ja heistä suunnilleen joka neljäs eli noin 190 on joko Turkin kansalaisia tai turkkilaistaustaisia saksalaisia. Tämän vuoden toukokuun puoliväliin mennessä lähteneiden luku oli noussut 820:een, kertoi Saksan keskusrikospoliisi.

Paperin salaisten osien julkitulo on herättänyt kritiikkiä hallituksen piirissä ja etenkin ulkoministeriössä, joka oli vastauksen valmistelussa syrjässä.

Saksan vasemmistopuolue Linke taas pitää vastausta vahvistuksena sille, että hallituksen virallinen Turkki-politiikka ei ole riittävän Erdoğan-kriittistä. Se syyttää hallitusta kansalaisten johtamisesta harhaan Turkin suhteen.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat