Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Soini ei usko kahdenvälisiin turvallisuuskeskusteluihin Venäjän kanssa: ”Keskustelujen on oltava laajempia”

Suomi ei ole edelleenkään saanut virallista kirjallista kutsua kahdenvälisiin keskusteluihin. Ruotsi on sellaisen saanut, ja asiaan suhtautumista harkitaan parhaillaan.

Ulkomaat
 
Johannes Wiehn
Ulkoministeri Timo Soinin mukaan Suomi ei ole saanut Venäjältä virallista kirjallista kutsua kahdenvälisiin keskusteluihin, mutta ajatus on välittynyt muutoin.
Ulkoministeri Timo Soinin mukaan Suomi ei ole saanut Venäjältä virallista kirjallista kutsua kahdenvälisiin keskusteluihin, mutta ajatus on välittynyt muutoin. Kuva: Johannes Wiehn

Tukholma

Venäjä, Itämeri, Brexit ja Turkki. Siinä teemoja, jotka pitivät yllä keskustelua, kun ulkoministerit Timo Soini (ps) ja Ruotsin Margot Wallström tapasivat keskiviikkona Tukholmassa.

Median edessä esiin nousi muun muassa Venäjän kutsu Itämeren turvallisuutta koskeviin keskusteluihin Moskovaan syyskuussa.

Soini sanoi pitävänsä epätodennäköisenä, että Suomi voisi hyväksyä Venäjän kutsun kahdenkeskisiin keskusteluihin.

”Yleisesti uskon, että tällaisten keskustelujen on oltava laajempia. En usko, että kahdenkeskiset keskustelut maiden välillä ovat näköpiirissä”, hän sanoi.

”Täytyy katsoa kokonaisuus ensin ja muodostaa kanta, mutta kahdenväliset asiat kansainvälisissä systeemeissä eivät ole parhaita mahdollisia, vaan ne hoidetaan yhdessä”, Soini sanoi.

Venäjän puolustusministeriö teki kuun vaihteessa aloitteen Itämeren turvallisuuskysymyksiä koskettavista keskusteluista tietyille Nato-maille ja Suomelle ja Ruotsille.

Asialistalla olisi muun muassa viime aikoina laajasti puhuttanut lentoturvallisuus, mutta myös laajemmat teemat.

Ulkoministeri Soinin mukaan Suomi ei ole edelleenkään saanut Venäjältä virallista kutsua kahdenvälisiksi suunniteltuihin keskusteluihin. Sellaisen ovat saaneet Ruotsi ja HS:n tietojen mukaan Nato-maat Viro, Latvia, Liettua ja Puola.

”Suomi ei ole tällaista kutsua kirjallisena saanut, mutta se ajatus on meille tullut selvänä”, hän sanoi haluamatta täsmentää, miten ajatus on välittynyt.

Ruotsissa kutsukirje kahdenvälisiin keskusteluihin on tullut puolustusministeriön valtiosihteerille Jan Salestrandille.

Ulkoministeri Margot Wallströmin mukaan kutsuun suhtautumista harkitaan parhaillaan. Wallström katsoo Soinin tavoin, että asiasta on keskusteltava muiden kutsun saaneiden maiden kesken ja laajemmassa yhteydessä.

”Emme tule sallimaan sitä, että maiden välille lyödään kiilaa.”

Ministerit keskustelivat myös Suomen ja Ruotsin ulko- ja turvallisuuspoliittisesta yhteistyöstä. Wallström kertoi yhteistyön syventyvän niin, että Ruotsin ulkoministeriössä on syksystä alkaen virkamiesvaihdossa suomalainen virkamies.

Toiveena on, että myös Ruotsi lähettäisi oman virkamiehensä Suomeen.

Dinuka Liyanawatte / Reuters
Margot Wallströmin mukaan Ruotsin puolustusministeriö on saanut kutsukirjeen kahdenväliseen keskusteluun Venäjän kanssa.
Margot Wallströmin mukaan Ruotsin puolustusministeriö on saanut kutsukirjeen kahdenväliseen keskusteluun Venäjän kanssa.

Soini oli nyt toista kertaa kautensa aikana virallisella vierailulla tapaamassa kollegaansa Wallströmiä.

Ensimäisellä kerralla, Soinin ulkoministeriuran alussa, tapaaminen järjestettiin hätäisesti Arlandan lentokentällä.

Wallström puolestaan on käynyt kahdesti Suomessa.

Ministerien poliittiset linjat ovat tunnetusti hyvin erilaiset, ja Soinin valinta herätti aikanaan Ruotsissa huomiota.

Sosiaalidemokraatti Wallström tunnetaan suorasanaisena ihmisoikeuskysymysten esillä pitäjänä, jonka tavaramerkki on feministiseksi nimetty ulkopolitiikka. Soinin tyyli on selvästi pidättyväisempi, eikä feminismi ole agendalla.

Ministerit vakuuttivat hyvää yhteistyötään ja jaettuja arvoja. Tunnelma vaikutti lupsakalta.

Yhteistyö sujuu kuulemma niin hyvin, että ministerit kertoivat suunnittelevansa vastaisuudessa yhteisiä virkamatkoja.

Soini sai vastata paikallisen lehdistön kysymykseen siitä, voisiko hän ajatella ottavansa Wallströmin tavoin feminismin osaksi Suomen ulkopolitiikkaa.

Kysymys sai ministerit nauramaan.

”En ole varma, mistä se (feministinen ulkopolitiikka) koostuu. On ruotsalaisten poliitikkojen ja ruotsalaisten asia harjoittaa minkälaista ulkopolitiikkaa tahansa”, Soini sanoi.

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat