Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Al-Assadin opiskelutoveri hoitaa nyt Syyrian sodassa haavoittuneita

Amerikkalaistunut syyrialaislääkäri Zaher Sahloul vetoaa presidentti Al-Assadiin ihmishenkien säästämiseksi.

Ulkomaat
 
Zaher Sahloul
Lääkäri Zaher Sahloul (kesk.) on käynyt sodan aikana viidesti Aleppossa ja 14 kertaa Syyriassa. Kuva on otettu kesä–heinäkuun vaihteessa Aleppossa.
Lääkäri Zaher Sahloul (kesk.) on käynyt sodan aikana viidesti Aleppossa ja 14 kertaa Syyriassa. Kuva on otettu kesä–heinäkuun vaihteessa Aleppossa. Kuva: Zaher Sahloul

Damaskoksen yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa opiskeli 1980-luvulla kurssikavereina kaksi nuorta miestä. Toisesta tuli sotarikolliseksi syytetty valtionpäämies, toinen hoitaa pommitusten uhreja sodan keskellä.

Toinen miehistä on Syyrian nykyinen presidentti Bashar al-Assad, joka erikoistui opinnoissaan silmäsairauksiin. Toinen on Yhdysvaltoihin muuttanut tohtori Zaher Sahloul, joka edustaa humanitaarista avustusjärjestöä Syrian American Medical Societya (Sams).

Tiistaina Sahloul vetosi uutiskanava CNN:n suorassa haastattelussa entiseen tuttavaansa al-Assadiin, joka on lääkärinkoulutuksensa osana vannonut pelastavansa henkiä parhaansa mukaan.

”Presidenttinä hänellä on mahdollisuus pelastaa lapsia ja potilaita Syyriassa aivan kuten lääkärinä”, Sahloul sanoi.

Al-Assadin joukot pommittavat liki taukoamatta kapinallisalueita Aleppossa, joka oli ennen sotaa Syyrian suurin kaupunki ja kosmopoliittinen talouselämän keskus. Al-Assadia tukeva Venäjä tekee niin ikään ilmaiskuja, ja kapinallisalueelle pudotetaan tynnyripommeja. Myös kapinalliset tappavat ammuksillaan siviilejä rintamalinjan toisella puolella.

Kymmenettuhannet ovat kuolleet. Sadattuhannet ovat paenneet, osa Eurooppaan asti. Moni asuinalue on täysin autioitunut. Lääkärit pitävät kaupunkilaisten toivoa yllä keskellä taisteluja, jotka ovat luultavasti ratkaisevia koko sodan kannalta.

”Ilman lääkäreitä kaupunki kaatuu. Suuri osa asukkaista pysyy kotonaan taisteluista huolimatta, kunhan hoitoa on tarjolla. Jos hoito loppuu, viimeisetkin lähtevät”, Sahloul kertoo HS:lle puhelimitse työpaikaltaan Advocate Christ Medical Center -sairaalasta Chicagosta.

Maailman terveysjärjestön WHO:n arvion mukaan yli puolet Syyrian lääkäreistä on paennut maasta, Itä-Aleppon kapinallisalueilta liki kaikki, vaikka siellä asuu yhä arviolta 300 000 siviiliä.

”Itä-Aleppossa toimii 35 lääkäriä. Se tarkoittaa yhtä lääkäriä noin 9 000:ta asukasta kohden. Se on lääkärille musertava tilanne. Tunnen kirurgin, joka valvoi 72 tuntia tehden leikkauksia. Ei hän voinut lopettaa keskenkään, kun eteen kannettiin uusia potilaita”, Sahloul sanoo.

”Kaiken päällä on stressi siitä, että voi kuolla itse. Usein työ katkeaa leikkaussalin evakuointiin. Eräs lääkäri kertoi minulle pelkäävänsä silti eniten, että työpäivän päätteeksi löytää vaimonsa ja lapsensa kotoa pommitettuna kuoliaaksi.”

Sahloul vietti kesä–heinäkuun vaihteessa neljä vuorokautta maanalaisella teho-osastolla Itä-Aleppon kapinallisalueella hoitamassa pääasiassa pommituksissa haavoittuneita.

”Joka päivä on uusi huoli. Yhtenä päivänä on puhjennut polioepidemia, toisena ovat loppuneet hengityskoneet, kolmantena pommitetaan järjestelmällisesti lääkäreitä ja ambulansseja.”

Sahloul on erikoistunut potilaiden lääkintään eikä esimerkiksi suorita leikkauksia. Hän on käynyt sodan aikana viidesti Aleppossa ja 14 kertaa Syyriassa.

”Joka kerta olen kuvitellut, että tilanne ei voi enää pahentua, mutta aina se on pahentunut. Aleppo on maailman vaarallisin kaupunki, kuin Stalingrad natsien ja puna-armeijan välisessä taistelussa toisessa maailmansodassa”, Sahloul sanoo.

”Se on sata kertaa pahempi paikka kuin millaiseksi kuvittelen helvetin. Sairaaloita pommitetaan, siviileihin kohdistetaan kemiallisia iskuja. Olen nähnyt romahtaneita kouluja ja orpokoteja. Ei sellainen ole tyypillistä edes maailman pahoissa konflikteissa.”

Syyrian hallitus vaikuttaa vieläpä kohdistaneen iskuja lääkäreihin ja sairaaloihin. Ylivoimainen enemmistö sodassa tuhotuista sairaaloista ja tapetuista lääkäreistä ovat hallituksen joukkojen uhreja, kertoo lääkärijärjestö Physicians for Human Rights. Sen tilastojen mukaan sodassa on tapettu 750 lääkintähenkilöä ja sairaaloihin hyökätty 373 kertaa.

Sahloulin edustama Sams-järjestö hoiti 106 lääkintäkeskuksessaan viime vuoden aikana yli 2,6:ta miljoonaa syyrialaista, enemmistöä heistä Syyriassa mutta myös naapurimaissa Jordaniassa, Libanonissa ja Turkissa. Suurin osa keskuksista on kapinallisalueilla, ja niihin iskettiin Sahloulin mukaan 75 kertaa viime vuonna. Hallituksen alueilla Sams hoitaa ihmisiä salaa, koska sillä ei ole toimilupaa.

Uhrien joukossa on luonnollisesti lääkäreitä, joihin Sahloul on tutustunut Syyriassa.

”Nämä ammattilaiset kuuluvat siihen maltillisten johtajien porukkaan, jonka pitäisi aikanaan auttaa Syyrian jälleenrakentamisessa. Hallinto tuhoaa pommituksillaan maan tulevaisuuden.”

Sahloul poistui Alepposta juuri ennen kuin hallitus katkaisi ainoan huoltoreitin Itä-Aleppoon ja saartoi kapinallisalueen. Elokuun alussa merkittävin kapinallisryhmä Vapaan Syyrian armeija sai murrettua saarron islamististen aseryhmien vahvalla tuella. Huoltoreitti on hyvin kapea ja vaarallinen, kaikkea läpi kulkevaa ammutaan.

Sahloul ei tiedä, koska seuraava avustusmatka Aleppoon voisi edes onnistua. Jotain hän voi silti tehdä ilman pääsyä paikan päälle.

”Meillä on nettiyhteyden päässä kamerat kymmenellä teho-osastolla Syyriassa. Niiden kautta voimme tarkkailla potilaita ja heidän elintoimintojaan, keskustella potilaiden ja hoitajien kanssa ja tarjota mielipiteemme parhaasta mahdollisesta hoidosta. Tämä on tietääkseni ensimmäinen kerta, kun vastaavaa teknologiaa käytetään konfliktialueella”, Sahloul kertoo.

HS kertoo viisi vuotta sotaa käyneen Syyrian monista todellisuuksista joka päivä kuluvalla viikolla. Voit lukea ulkomaantoimittaja Jukka Huuskon ja valokuvaaja Kaisa Rautaheimon reportaasin Damaskoksesta ja Homsista tästä, vierailusta pakolaisleirillä tästä, sodan keskellä tehtävistä elokuvista tästä, sodan särkemistä sydämistä tästä, taistelujen mittasuhteista ja murheellisista tilastoista tästä sekä katsoa asiantuntijoiden Syyria-keskustelun ja vastaukset lukijoiden esittämiin kysymyksiin tästä.

Zaher Sahloul
Lääkäri Zaher Sahloul vieraili kesä–heinäkuun vaihteessa Syyrian Aleppossa.
Lääkäri Zaher Sahloul vieraili kesä–heinäkuun vaihteessa Syyrian Aleppossa.
Mitä ihmettä Syyriassa on tapahtunut?
Mitä ihmettä Syyriassa on tapahtunut?
Kauhea sota sai alkunsa vuosia sitten kansan uudistusvaatimuksista.
Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat