Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Etelä-Sudan teloitti sotilaita väkivaltaisuuksista – YK:n rauhanturvaajia syytetään kyvyttömyydestä suojella siviilejä

YK on ilmoittanut, että se aloittaa tutkinnan rauhanturvaajien toiminnasta.

Ulkomaat
 
ADRIANE OHANESIAN
YK:n rauhanturvaajat matkustivat heinäkuussa panssaroidulla miehistönkuljetusvaunulla. Rauhanturvaajia on syytetty kyvyttömyydestä suojella avustustyöntekijöitä ja muita siviilejä.
YK:n rauhanturvaajat matkustivat heinäkuussa panssaroidulla miehistönkuljetusvaunulla. Rauhanturvaajia on syytetty kyvyttömyydestä suojella avustustyöntekijöitä ja muita siviilejä. Kuva: ADRIANE OHANESIAN

Etelä-Sudan sanoo tutkivansa sotilaiden heinäkuisia väkivaltaisuuksia, uutistoimisto Reuters kertoo. Maan armeija on teloittanut kaksi murhasta syytettyä sotilasta ja ottanut kiinni 19 muuta epäiltyinä muun muassa murhista ja ryöstöistä.

Etelä-Sudanin hallituksen ja opposition joukot kävivät heinäkuun alkupuolella useiden päivien ajan raskaita taisteluja pääkaupunki Jubassa.

Levottomuuksien aikana sotilaat tappoivat, raiskasivat ja ryöstelivät ympäri kaupunkia. Pidätykset ja tuomiot ovat Etelä-Sudanin hallituksen vastaus kansainvälisiin vaatimuksiin tapahtumien selvittämisestä.

Heinäkuun väkivaltaisuudet ovat herättäneet kysymyksiä myös YK:n rauhanturvaajien toiminnasta.

11. heinäkuuta eteläsudanilaiset sotilaat ilmeisesti hyökkäsivät hotelliin, jossa he raiskasivat ja ryöstivät useita avustustyöntekijöitä sekä teloittivat yhden toimittajan. Pyynnöistä huolimatta YK:n rauhanturvaajat eivät saapuneet paikalle.

”YK:n rauhanturvaajat olivat ilmeisesti joko kyvyttömiä tai haluttomia vastaamaan avunpyyntöihin”, Yhdysvaltain YK-lähettiläs Samantha Power sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Nyt YK on aloittanut tutkinnan hotellin tapahtumista, AFP kertoo. Pääsihteeri Ban Ki-Moon ilmaisi tiistaina huolensa syytösten johdosta.

Rauhanturvaajia on viime kuukausina muutenkin arvosteltu kyvyttömyydestä suojella siviilejä väkivallalta Etelä-Sudanissa. YK on dokumentoinut pelkästään heinäkuun aikana ainakin 200 univormupukuisten miesten tekemää raiskaustapausta maassa. Pääosin syytökset kohdistuvat presidentti Salva Kiirin joukkoihin.

Etelä-Sudanin viranomaiset ovat tähdentäneet, ettei univormu vielä tarkoita, että tekijät olisivat sotilaita.

Etelä-Sudanissa alkoi sisällissota vuonna 2013 sen jälkeen, kun presidentti Kiir syytti entistä varapresidenttiään Riek Macharia vallankaappauksen suunnittelusta. Noin vuosi sitten osapuolet solmivat rauhansopimuksen, joka ei kuitenkaan ole onnistunut lopettamaan väkivaltaisuuksia.

Viime perjantaina YK:n turvallisuusneuvosto päätti vahvistaa Etelä-Sudanin 12 000 ihmisen rauhanturvaoperaatiota 4 000 sotilaan lisäjoukoilla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat