Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jo toinen voimakas autopommi räjähti Turkissa – presidentti Erdoğanin mukaan gülenistit auttoivat kurdiryhmää iskuissa

Iskuissa kuoli seitsemän ihmistä ja 224 haavoittui. Kuolleiden joukossa on kolme poliisia. Viranomaiset syyttävät iskuista kurdikapinallisia.

Ulkomaat
 
HS–AFP–Reuters
Kamilcan Kilic / Ihlas News Agency
Elaziğin poliisiaseman vieressä räjähti autopommi varhain torstaina. Ihmiset tungeksivat katsomaan räjähdyspaikkaa.
Elaziğin poliisiaseman vieressä räjähti autopommi varhain torstaina. Ihmiset tungeksivat katsomaan räjähdyspaikkaa. Kuva: Kamilcan Kilic / Ihlas News Agency

Turkissa räjähti kaksi voimakasta autopommia myöhään keskiviikkoiltana ja torstaiaamuna. Iskuissa kuoli seitsemän ihmistä ja 224 haavoittui.

Turkissa on räjähtänyt tällä viikolla jo kolme pommia.

Turkin pääministeri Binali Yıldırımin mukaan ”ei ole epäilystäkään”, että iskuista vastasi kurdien kapinallisryhmä PKK (Kurdistanin työväenpuolue), kertoo uutistoimisto Reuters. Turkki, Yhdysvallat ja Euroopan unioni määrittelevät PKK:n terroristijärjestöksi.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan linkitti iskut samantien myös gülenisteihin eli muslimisaarnaaja Fethullah Gülenin seuraajiin. Reutersin mukaan Erdoğan syyttää Gülenin verkostoa tiedon jaosta PKK:n kanssa. Erdoğan on myös väittänyt, että gülenistit olivat taannoisen vallankaappausyrityksen takana.

Voimakas autopommi räjähti Elâzığin kaupungissa poliisiasemalla torstaiaamuna viranomaisten saapuessa töihin. Kolme poliisia kuoli ja 217 ihmistä haavoittui, heistä 85 poliiseja.

Neljä tuntia myöhemmin tienvarsipommi räjähti Bitlisin maakunnassa vahingoittaen ohiajavaa sotilasajoneuvoa. Kyydissä olleet kolme sotilasta kuolivat ja paikallinen vartiomies kuolivat.

Aiemmin keskiviikkona Vanin kaupungissa Kaakkois-Turkissa räjähti autopommi. Ainakin kolme ihmistä kuoli ja 73 haavoittui pommi-iskussa, jonka kohteena oli paikallinen poliisiasema.

Viranomaisten mukaan kaikki kolme kuollutta olivat siviileitä. Poliisi pidätti miehen, jonka epäillään tuoneen pommin poliisiaseman eteen.

Elâzığin iskupaikalla vieraillut Yıldırım sanoi tiedotustilaisuudessa, että PKK:lla ei ole enää noudata selkeää komentoketjua, vaan sen jäsenet tekevät iskuja villisti aina tilaisuuden tullen.

”Olemme nostaneet Turkin hälytystason korkeimmalle tasolle”, hän totesi.

PKK ajaa Turkin kurdivähemmistölle suurempia oikeuksia tai itsenäisyyttä. Turkki ja esimerkiksi Euroopan unioni luokittelevat sen terroristiryhmäksi.

PKK ei välittömästi kommentoinut iskuja.

Turkin hallituksen ja PKK:n välinen tulitauko kesti kaksi ja puoli vuotta mutta päättyi vuonna 2015. Sen jälkeen väkivaltaisuuksissa Turkin kaakkoisosissa on kuollut satoja ihmisiä, kun PKK on jatkanut iskujaan ja Turkin asevoimat operaatioitaan.

Turkki on tehnyt ilmahyökkäyksiä myös naapurimaa Irakin puolelle, jossa PKK:lla on tukikohtia.

Vanin kaupungissa asuu sekä kurdeja että turkkilaisia. Kaupunki on ollut iskujen kohteena harvemmin kuin läheinen Diyarbakir, jossa autopommi tappoi kahdeksan ihmistä maanantaina.

Torstaisen iskun kohde Elaziğ on aiemmin välttynyt väkivaltaisilta pommi-iskuilta.

Kurdit syyttävät Turkin hallitusta syrjinnästä ja oikeuksien polkemisesta. PKK aloitti aseellisen taistelunsa vuonna 1984.

Kurdeilla on oma kieli ja kulttuuri. Heitä asuu Turkissa, Irakissa, Syyriassa ja Iranissa alueilla, jonne he haaveilevat omaa itsenäistä valtiota Kurdistania.

Suuri joukkoja kurdeja on viime vuosikymmenien aikana lähtenyt pakoon sortoa ja väkivaltaisuuksia. Euroopassa kurdeja arvioidaan asuvan yli miljoona.

REUTERS
Autopommi tappoi kahdeksan ihmistä Diyarbakirin kaupungissa maanantaina. Torstaina räjähti poliisiaseman edessä läheisessä Vanin kaupungissa.
Autopommi tappoi kahdeksan ihmistä Diyarbakirin kaupungissa maanantaina. Torstaina räjähti poliisiaseman edessä läheisessä Vanin kaupungissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat