Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Järjestö: Syyrian hallituksen vankiloissa on kuollut yli 17 000 ihmistä sodan aikana

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn raportin mukaan vankeja kidutetaan rutiininomaisesti.

Ulkomaat
 
Khaled Al Hariri / Reuters
Amnestyn raportin mukaan Syyrian hallitus pidättää ihmisiä hatarin perustein. Kuvassa hallituksen vastaiseen mielenosoitukseen osallistumisesta pidätetty mies Damaskoksessa vuonna 2012.
Amnestyn raportin mukaan Syyrian hallitus pidättää ihmisiä hatarin perustein. Kuvassa hallituksen vastaiseen mielenosoitukseen osallistumisesta pidätetty mies Damaskoksessa vuonna 2012. Kuva: Khaled Al Hariri / Reuters

Turvallisuuspalvelun työntekijät tai sotilaat hakevat ihmisiä kodeistaan, työpaikoiltaan ja yliopistoilta. Kidutus alkaa heti pidätyksen jälkeen. Uhrit kutsuvat ”tervetulojuhlaksi” raakaa hakkaamista, joka alkaa heti, kun pidätetty on kuljetettu pidätyskeskukseen.

Näin kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnestyn torstaina julkaistu raportti. Sen mukaan sotaa käyvän Syyrian hallituksen vankiloissa harjoitetaan laajaa vankien kidutusta, jonka avulla vangeilta kiristetään vääriä tunnustuksia.

Kidutuksen seurauksena vankeja kuolee usein. Ihmisoikeusrikkomuksia tarkkaileva kansalaisjärjestö HRDAG laskee, että ainakin 17 723 pidätettyä on kuollut Syyriassa vuoden 2011 maaliskuusta viime vuoden joulukuuhun. Todelliset luvut ovat luultavasti korkeampia.

Pahoinpitely ja kaltoinkohtelu jatkuu kuulusteluissa. Yhtä järjestön haastattelemaa uhria riiputettiin ranteista, jotka oli sidottu yhteen köydellä. Samalla häntä hakattiin puukalikoilla ja poltettiin tupakoilla.

Vangeille on annettu sähköšokkeja ja heille on tehty seksuaalista väkivaltaa.

”He hakkasivat minua kunnes makasin maassa. He potkivat minua sotilassaappaillaan kunnes menetin tajuntani. Potkut osuivat paikkoihin, joihin minulle oli tehty lonkkaleikkaus”, yksi haastateltava kertoo raportissa.

”Kun heräsin, olin eristyssellissä. He olivat raahanneet minut sinne toisesta huoneesta. Housuni olivat auki ja niitä oli vedetty vähän alaspäin, ja abayani [kokopitkä kaapu] oli auki ja aluspaitani vedetty ylös. Joka paikkaan sattui, enkä osannut sanoa oliko minut raiskattu. Musertava kipu tuntui kaikkialla.”

Raportti perustuu 65 kidutuksesta selviytyneen haastatteluun, jotka on tehty vuoden 2015 joulukuusta tämän vuoden toukokuuhun. Heistä 58 on siviilejä, jotka eivät järjestön tietojen mukaan ole osallistuneet sotatoimiin. 54 haastateltua on miehiä ja 11 naisia.

Ammatiltaan he ovat muun muassa lakimiehiä, opettajia, tutkijoita, opiskelijoita, insinöörejä, sähkömiehiä, arkkitehtejä, yrittäjiä, kirjailijoita, toimittajia, taiteilijoita, järjestötyöntekijöitä ja maanviljelijöitä.

Pidätysten perusteet ovat hataria, ja kuka tahansa hallinnon vastustajaksi luettava on raportin mukaan pidätysuhan alla.

Suurin osa haastatteluista tehtiin Etelä-Turkissa.

Monet pidätetyistä oli viety Syyrian pahamaineisimpiin vankiloihin, joita ylläpitävät Syyrian eri tiedustelupalvelut: ilmavoimien tiedustelu, sotilastiedustelu, poliittinen turvallisuuspalvelu ja yleinen tiedustelu.

Yksi julmimmista paikoista on Saydnayan sotilasvankila. Pidätettyjen oloihin vankilassa ja selvinneiden kertomuksiin voi tutustua Amnestyn 3D-mallinnuksessa. Mallinnus alkaa siitä, kun vangit kuljetetaan kuorma-autolla vankilaan, he astuvat ulos tavaratilasta ja heitä aletaan hakata. Pidätettyjen ei anneta nähdä vankilan sisätiloja, vaan heidän pitää liikkua oman sellinsä ulkopuolella silmät peitettyinä.

Syyrian tiedustelupalvelut ja muut valtiolliset tahot ovat kiduttaneet ja kohdelleet kaltoin vankeja vuosikymmenien ajan, mutta Syyrian kriisin puhjettua vuonna 2011 kidutuksesta on tullut laajamittaista ja järjestelmällistä. Amnestyn haastattelemien ihmisten kaikki yhteydet perheisiin tai lakimiehiin oli estetty. Lahjomalla omaiset saattoivat saada tietoja läheisensä kohtalosta, mutta välitettyjen tietojen todenperäisyyttä heidän oli mahdoton vahvistaa.

Syyrian viranomaiset yrittävät salata vankiloiden olot ihmisoikeuksia tarkkailevilta tahoilta. Lisäksi Syyria on kiistänyt YK:n turvallisuusneuvostossa ja mediassa, että väärinkäytöksiä tapahtuu.

YK:n valtuuttama riippumaton kansainvälinen komissio tarkkailee Syyrian sodan ihmisoikeusrikkomuksia ja on kerännyt laajalti todistusaineistoa vankiloiden oloista. Amnestyn mukaan järjestön keräämät tiedot vahvistavat komission tiedot.

Pidätettyjen haastatteluja voi katsoa täältä:

Tämä aihe on kiinnostava, haluaisin lisää tällaisia uutisia!

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat