Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lähteet: Yhdysvallat siirtämässä ydinaseensa Turkista Romaniaan – siirto saattaa kärjistää välit Venäjään

Kahden eri lähteen mukaan Yhdysvallat on aloittanut ydinaseidensa siirtämisen pois Turkista maiden kiristyneiden välien ja Turkin epävarman tilanteen vuoksi.

Ulkomaat
 
Osman Orsal / Reuters
Yhdysvaltalaissotilaita Patriot-ohjuslaukaisualustan vierellä Turkin Gaziantepissa lokakuussa 2014.
Yhdysvaltalaissotilaita Patriot-ohjuslaukaisualustan vierellä Turkin Gaziantepissa lokakuussa 2014. Kuva: Osman Orsal / Reuters

Yhdysvallat on siirtämässä ydinaseitaan pois Turkista maiden kiristyneiden välien vuoksi. Kaksi nimetöntä lähdettä on vahvistanut EurActiv-verkkomedialle aseiden siirron olevan jo käynnissä.

Toisen medialle puhuneen lähteen mukaan ydinaseiden siirto on haastavaa sekä teknisenä operaationa että poliittisena siirtona.

Tuoreen Simson-tutkimuskeskuksen raportin mukaan Yhdysvalloilla on noin 50 ydinasetta sijoitettuna Turkin Incirlikissä sijaitsevaan tukikohtaan. Incirlik sijaitsee noin 100 kilometrin päässä Syyrian rajasta.

Turkin heinäkuussa epäonnistuneen sotilasvallankaappausyrityksen jälkeen tukikohdan sähköt katkaistiin ja Turkki kielsi Yhdysvaltojen lentokoneita lähtemästä tai saapumasta tukikohtaan.

Myös tukikohdan komentaja pidätettiin ja hänen väitettiin osallistuneen vallankaappausyritykseen. Raportin mukaan on epäselvää, olisiko Yhdysvallat voinut säilyttää aseiden hallinnan jos tilanne Turkissa olisi kärjistynyt sisällissodaksi.

Toisen EurActiv-verkkomedialle puhuneen lähteen mukaan Washington on menettänyt luottamuksensa Ankaraan ydinaseidensa isäntänä. Lähteen mukaan ne siirretään Deveselun lentotukikohtaan Romaniaan.

Yhdysvaltojen ohjuskilvestä osa on jo sijoitettu Caracalin kaupungin lähellä sijaitsevaan Deveselun tukikohtaan. Huolimatta siitä, että ydinohjuksia Deveselussa ei ole, niiden sijainti on jo aiemmin saanut Venäjän raivoihinsa.

Kylmän sodan aikaan Romania oli Neuvostoliiton liittolainen ja Varsovan liiton jäsenvaltio, mutta sinne ei koskaan ollut sijoitettuna ydinaseita. Mikäli tiedot yhdysvaltalaisten ydinaseiden sijoittamisesta lähelle Venäjän rajaa pitää paikkansa, se tulee todennäköisesti raivostuttamaan Venäjää entisestään, ja johtaa pahimmillaan tilanteen kärjistymiseen maiden välillä.

EurActiv on pyytänyt kommentteja Yhdysvalloilta, Turkilta ja Romanialta.

Toistaiseksi vain Romania on vastannut ilmoittaen, etteivät väitteet yhdysvaltalaisten ydinaseiden siirrosta Romaniassa sijaitsevaan tukikohtaan pidä paikkaansa.

Vastaus on odotettu, vaikka totuus olisi toinen. Vuotoihin perustuvia tietoja Yhdysvaltalaisista ydinaseista Euroopan maaperällä ei ole koskaan myönnetty virallisesti. Käytäntö oli sama jo kylmän sodan vuosina.

Yleisesti tiedossa on kuitenkin, että Yhdysvalloilla on tälläkin hetkellä ydinaseita ainakin Belgiassa, Hollannissa, Saksassa ja Italiassa, vaikka tietoja ei ole tiettävästi koskaan virallisesti vahvistettukaan.

Sotilasliitto Nato ei sen sijaan kiistänyt EurActivin tietoa Yhdysvaltojen ydinaseiden siirrosta, jos kohta ei sitä myöskään suoraan myöntänyt.

Diplomaattisesti muotoillussa vastauksessaan Nato ilmoittaa vain, että ”liittouman jäsenmaiden tulee varmistaa, että Naton ydinasepelotteen osat ovat turvassa, tallessa ja toiminnassa.”

Venäjällä valtiollinen RT-televisiokanava uutisoi keskiviikkoiltana, että Yhdysvallat ei koe ydinaseidensa olevan uhattuina Turkissa, viimeaikaisista tapahtumista huolimatta.

”Meillä on ydinaseita ja nuo ydinaseet ovat turvassa ja tallessa, olemme luottavaisia sen suhteen”, Yhdysvaltojen Ilmavoimien edustaja Deborah Lee Jamesin kerrotaan sanoneen keskiviikkona New Yorkissa.

Oikaisu 18.8. kello 14.14: Venäjällä Yhdysvaltojen kannasta uutisoi valtiollinen RT-televisiokanava ei Russian Times.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat