Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maailman suurin ilma-alus teki neitsytmatkansa – Jalkapallokentän kokoiset alukset saattavat mullistaa ilmailun

Valmistajan mukaan taivaalla saattaa risteillä sata Airlander 10 -alusta vielä viiden vuoden sisällä.

Ulkomaat
 
Tältä näyttää maailman pisin ilma-alus
Tältä näyttää maailman pisin ilma-alus
Airlander-niminen alus on pituudeltaan jopa 92 metriä. Sen rakentaminen on maksanut lähes 29 miljoonaa euroa. Kuva: Hybrid Air Vehicles

Maailman suurin ilma-alus, Airlander 10, teki onnistuneen neitsytlennon Bedfordshiressa Britanniassa keskiviikkona.

Airlander 10 on 92 metrin pituudellaan suurempi kuin yksikään nykyinen lentokone. Esimerkiksi matkustajakone Boeing 747-8 on vain noin 76-metrinen.

Valmistajan mukaan heliumtäytteinen Airlander 10 on yhdistelmä ilmalaiva-, lentokone- ja helikopteritekniikkaa.

Ilmailuliikenteen mullistajaksi kuvatun jättiläisen ensilentoa on jouduttu lykkäämään useita kertoja. Keskiviikkonakin se viivästyi tunneilla, The Guardian uutisoi.

Jalkapallokentän kokoisen aluksen lento ei kestänyt kauan, vain noin parikymmentä minuuttia. Aluksen majesteettista vaikuttavuutta lennon lyhyt kesto ei kuitenkaan taivaalla vähentänyt.

Brittiläisen Hybrid Air Vehicles -yhtiön valmistama Airlander suunniteltiin alunperin Yhdysvaltojen armeijan käyttöön. Sen piti jopa toimia tukialuksena Afganistanissa, mutta vuonna 2013 Yhdysvaltojen puolustusbudjettia leikattiin ja kehittäjät palasivat Britanniaan hankkiakseen hankkeelleen uudet rahoittajat.

Brittihallinnon lisäksi projektin rahoittajiksi lähtivät muiden muassa Iron Maiden -yhtyeen laulaja, itsekin lentäjänä ajoittain työskentelevä Bruce Dickinson, sekä mediapersoona Carol Vorderman.

Futuristinen Airlander saattaa tulevaisuudessa hyvinkin löytää paikkansa maailman taivailta, sillä yhden aluksen hinnaksi kerrotaan 25 miljoonaa puntaa eli noin 29 miljoonaa euroa. Se on halpa hinta verrattuna esimerkiksi yli kymmenen kertaa enemmän maksavaan Airbus A380 -matkustajakoneeseen.

Airlander voi nousta ja laskeutua ilman kiitorataa, se kestää niin kylmää kuin kuumaakin ja sen kantokyky on valmistajien mukaan hyvä.

Alukseen mahtuu väljästi 48 matkustajaa, jotka voivat liikkua vapaasti hyteissään ja ihastella maisemia suurista ikkunoista.

Huippunopeus Airlanderilla jää vain 148 kilometriin tunnissa, mutta se voi lentää yhtäjaksoisesti vaikka kaksi viikkoa. Maksimi lentokorkeus aluksella on kuudessa kilometrissä. Lisäksi Airlanderin ympäristöhaitat jäävät huomattavasti lentokoneita pienemmiksi.

Hybrid Air Vehicles -yhtiön johtaja Stephen McGlennanin mukaan taivaalla voisi risteillä sata Airlanderia jo viiden vuoden sisällä. Kokonaistarve voi hänen mukaansa nousta jopa 1 000 alukseen.

Aluksille löytyy McGlennanin mukaan käyttöä niin huvimatkailussa, rahtikuljetuksissa kuin vaikkapa kriisialueilla.

Pörssilistautumista loppuvuodesta suunnittelevan yhtiön mukaan myös eri maiden armeijat ovat kiinnostuneita aluksesta, vaikka Yhdysvallat hankkeesta vetäytyikin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat