Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Texas aikoo teloittaa miehen murhasta, jota hän ei tehnyt eikä edes nähnyt

Jeffery Woodin tapausta pidetään poikkeuksellisena jopa Texasissa, jossa kuolemantuomion saa helpommin kuin missään muussa osavaltiossa.

Ulkomaat
 
Teksasissa aiotaan teloittaa mies murhasta, jota hän ei tehnyt
Teksasissa aiotaan teloittaa mies murhasta, jota hän ei tehnyt
42-vuotias Jeffery Wood odottaa teloitusta myrkkyruiskeella kuolemansellissä Teksasissa. Hänen kaverinsa ryösti kaupan ja ampui kauppiaan vuonna 1996, kun Wood istui ulkona autossa odottamassa. Teksasin lain mukaan Wood tuomittiin kuolemaan, sillä syyttäjän mukaan Wood tiesi, että kauppias tultaisiin mahdollisesti ampumaan. Teloituspäiväksi on päätetty 24. elokuuta 2016. Kuva: Reuters.

Texasilainen Jeffery Wood saattaa joutua teloitettavaksi murhasta, vaikka hän ei ole tappanut ketään. Ensi viikolla hän voi olla kuollut mies, vaikka hän ei edes nähnyt murhaa, josta häntä syytetään, kertoo uutistoimisto AFP.

Wood teloitetaan 24. elokuuta myrkkyruiskulla, ellei Texasin korkein rikosoikeus toisin päätä. Oikeuteen on lähetetty satasivuinen vetoomus, jonka päämäärä on saada tapaus uuteen käsittelyyn, kertoo The Texas Tribune.

Woodin elämä muuttui tammikuun toisen päivän aamuna vuonna 1996.

Tuolloin Wood istui avolava-autossa huoltoaseman yhteydessä olevan kaupan ulkopuolella Kerrvillen kaupungissa, kun hänen ystävänsä Daniel Reneau nousi autosta ryöstämään kaupan kassaa.

Reneau oli suunnitellut toteuttavansa aseettoman ryöstön ja pakenevansa sen jälkeen vuorille autolla yhdessä Woodin kanssa.

Reneaun suunnitelma meni mönkään, kun kaupassa myyjä ei suostunutkaan Reneaun vaatimuksiin. Reneau ampui myyjää päähän. Myyjä kuoli lähes heti.

Kun Wood kuuli laukauksen, hän ryntäsi kauppaan ja näki ryöstön verisen lopputuloksen.

Pari pakeni paikalta sen jälkeen, kun Wood oli ottanut turvakamerasta videon ja Reneau ottanut mukaansa kaupan kassan ja tallelokeron. Saaliin arvo oli noin 11 000 dollaria eli noin 9 700 euroa.

Heidät saatiin kiinni seuraavana päivänä. ABC Newsin mukaan Wood on sanonut, että Reneau käytti asetta, kun hän pakotti hänet ottamaan videon mukaansa. Wood tuhosi videon parin päivän kuluttua. Sitä ennen hän näytti sen veljelleen.

Reneau tuomittiin kuolemaan vuonna 2002.

Wood piti teloittaa jo elokuun 21. päivä 2008, mutta San Antonionin liittovaltion tuomari keskeytti tuomion viisi ja puoli tuntia ennen kuolinpistosta. Tuomari antoi luvan tutkia, onko Wood henkisesti oikeustoimikelpoinen.

Tuomio perustuu Texasissa voimassa olevaan osallisuuslakiin, jonka mukaan kuka tahansa kuolemaan johtaneeseen rikokseen osallistunut on vastuussa rikoksesta, vaikka hän ei olisi ollut rikospaikalla eikä olisi edes aikonut tehdä rikosta.

The Death Penalty Information Centerin mukaan Yhdysvalloissa on tuomittu kymmenen ihmistä osallisuuslakien perusteella. Texasissa teloituksista on toteutettu viisi.

Syyttäjien mukaan Woodin olisi pitänyt aavistaa, että rikos voi johtaa murhaan.

Muun muassa joukko aktivisteja, pappeja, Woodin perhe ja Woodin asianajaja yrittävät vielä estää teloituksen tai ainakin saada siihen lykkäystä.

Woodin tapausta pidetään poikkeuksellisena jopa Texasissa, jossa kuolemantuomion saa helpommin kuin missään muussa osavaltiossa.

Texasissa tuomitaan enemmän ihmisiä kuolemaan kuin missään muussa osavaltiossa. Kuolemantuomio on sallittu 31:ssä osavaltiossa Yhdysvalloissa. Texasin oikeusviranomaisten mukaan osavaltiossa on teloitettu 537 ihmistä sitten vuoden 1976.

Teloitukset ovat vähentyneet vuoden 1999 jälkeen Yhdysvalloissa. Silloin maassa teloitettiin 98 ihmistä. Kaikkiaan vuoden 1976 jälkeen Yhdysvalloissa on teloitettu 1 437 ihmistä, kertoo Death Penalty Information Center.

”En ole koskaan kuullut Yhdysvalloissa teloituksesta, jossa syyllisyyden aste on niin alhainen kuin on Woodin tapauksessa”, kommentoi tapausta Woodin puolustusasianajaja Kate Black.

Black sanoo, että Woodin älykkyysosamäärä on lapsen tasolla. Asianajajan mukaan hän oli tietämätön, että hänen kaverillaan oli ase. Wood oli tutustunut murhaajaan vain kaksi kuukautta aikaisemmin.

The Washington Postin mukaan Woodin entinen tyttöystävä on kertonut Woodin pyytäneen, ettei Reneau ottaisi asettaan mukaan, kun he lähtivät ajamaan kaupalle. Reneau ei ollut totellut, vaan ottanut aseen mukaan Woodin tietämättä, tyttöystävä oli kertonut.

”Minusta tämä tapaus on vahva esimerkiksi siitä, millaisia ongelmia Texasin osallisuuslaki aiheuttaa. Uskon, että Court of Criminal Appeals ottaa tämän todella vakavasti”, Black sanoi.

Texas Court of Criminal Appeals on osavaltion korkein rikostuomioistuin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat