Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

STT: Tukholman-suurlähetystössä on kierretty veroja – diplomaatit välittivät verovapaata tupakkaa ja alkoholia vuosien ajan

Ruotsin lain mukaan tällainen diplomaattistatuksen hyväksikäyttäminen on veronkiertoa.

Ulkomaat
 

Suomen Tukholman-suurlähetystön diplomaatit ovat välittäneet verovapaita tuotteita eteenpäin muille työntekijöille vuosien ajan.

Ruotsin lainsäädännön mukaan diplomaatit pystyvät ostamaan verovapaita tuotteita niin paljon kuin haluavat. Tuotteita saa kuitenkin ostaa vain henkilökohtaiseen käyttöön. Diplomaattistatuksen hyödyntäminen verovapaiden tuotteiden välittämiseen on laitonta veronkiertoa.

Asiasta kertoi ensimmäisenä uutistoimisto STT, jonka jutun julkaisi muun muassa Ilta-Sanomat.

Ulkoministeriön hallintojohtaja Ari Rouhe sanoo HS:lle, että hän on tiennyt asiasta joitakin viikkoja.

”Käsitykseni on, että toiminta on ollut työtoverien välistä ja pienimuotoista”, hän sanoo.

Tukholman lähetystön käytäntö tuli Rouheen tietoon suurlähettiläs Jarmo Viinasen ministeriölle jättämän vastineen yhteydessä. Viinasen vastine koski Tukholman-suurlähetystöön tehtyä sisäistä tarkastusta, jossa tarkasteltiin muun muassa lähetystön johtamista ja työhyvinvointia.

Itse tarkastuksessa verovapaiden tuotteiden hankkiminen ei noussut esille. Viinanen mainitsi kuitenkin vastineessa lopettaneensa käytännön pian sen jälkeen, kun hän aloitti suurlähettiläänä 2014.

Suurlähettiläs Viinanen itse kuvailee HS:lle, että verovapaiden tuotteiden välitys lähetystössä oli järjestelmällistä. Kyse on ollut esimerkiksi alkoholista ja tupakasta.

”Tukholmassa oli kehittynyt sellainen järjestelmä, että oli sovittu, että jotkut määrätyt virkamiehet, joilla oli oikeus hankkia näitä tuotteita, hankkivat niitä jollekin x-määrälle muita ihmisiä, joilla tällaisia oikeuksia ei ole”, Viinanen sanoo.

Harva lähetystössä ei hänen mukaansa osallistunut toimintaan. 7–8 ihmisellä on ollut oikeudet verovapaiden ostosten tekemiseen, hän laskee.

Viinasen mukaan määrät olivat ”ihan huomattavia”.

Viinanen sanoo epäilevänsä, että tuotteita toimitettiin myös ulos lähetystöstä. Hän täsmentää, ettei usko, että kyse ole ollut laajasta myynnistä vaan mahdollisesti jollekin ystävälle välittämisestä.

Epäilty veronkierto oli Viinasen mukaan aloitettu ennen kuin hänestä tuli suurlähettiläs elokuussa 2014. Hän lopetti käytännön vuodenvaihteessa 2014–2015. Itse hän kertoo saaneensa tietää käytännöstä siten, että hänelle oli osoitettu ”kummilapset”, joille hänen pitäisi hankkia verovapaita tuotteita.

Ulkoministeriön Rouhe toteaa, että tapaukseen suhtaudutaan vakavasti. Vastaavaa ei ole hänen mukaansa käynyt ilmi muista lähetystöistä.

”Vaikka tämä sinänsä vaikuttaa pienimuotoiselta, suhtaudumme hyvin vakavasti siihen, että sääntöjen mukaan pitää mennä ja asioihin myös puututaan”, Rouhe sanoo.

Tukholman käytännön ilmitulolla ei ole hänen mukaansa ollut toistaiseksi ministeriössä seurauksia.

Ulkoministeri Timo Soini (ps) ilmoitti tiistaina kotiuttavansa Viinasen nopeutetussa aikataulussa, koska suurlähetystössä on esiintynyt ”epäasiallista kohtelua” ja hänen toimintakykynsä katsottiin heikentyneen. Viinasen kotiuttaminen ei ulkoministeriön mukaan liity nyt esille tulleisiin veronkiertoepäilyihin millään tavalla.

Iltalehti uutisoi heinäkuussa, että Viinasta olisi epäilty seksuaalisesta häirinnästä.

Oikaisu klo 19:23: Jutussa kerrottiin aiemmin, että Soini olisi kertonut Viinasen kotiuttamisesta maanantaina. Hän kertoi asiasta tiistaina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat