Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Porošenko: Jos taistelut jatkuvat, Ukraina saattaa julistaa sotatilalain

Taistelut Itä-Ukrainassa ovat viimeisen kuukauden aikana kiihtyneet tasolle, jolla ne olivat viimeksi vuosi sitten.

Ulkomaat
 
Mykhailo Markiv / Ukrainan presidentin kanslia
Ukrainan presidentti Petro Porošenko puhui sotilaille ja Itä-Ukrainassa kuolleiden sotilaiden omaisille torstaina.
Ukrainan presidentti Petro Porošenko puhui sotilaille ja Itä-Ukrainassa kuolleiden sotilaiden omaisille torstaina. Kuva: Mykhailo Markiv / Ukrainan presidentin kanslia

Ukrainan presidentti Petro Porošenko sanoi torstaina, ettei hän sulje pois sotatilalain mahdollisuutta ja armeijan liikekannallepanoa, jos taistelut venäjämielisiä kapinallisia vastaan pahenevat.

”Jos tilanne kärjistyy idässä ja Krimillä, emme sulje pois sotatilalain julistamista ja liikekannallepanoa”, Porošenko sanoi televisiossa uutistoimisto Reutersin mukaan.

Porošenko ei eritellyt tarkemmin, mitä sotatilalain julistaminen tarkemmin tarkoittaisi, tai otettaisiinko se käyttöön koko maassa vai vain joissain osissa maata.

Presidentti Porošenko sanoi myös, ettei Venäjän täysimittaisen hyökkäyksen mahdollisuutta voida sulkea pois.

Kuluneen kuukauden aikana taistelut Ukrainassa ovat jälleen kiihtyneet vuoden takaiselle tasolle. Torstaina Ukraina kertoi kolmen sotilaansa kuolleen ja kuuden loukkaantuneen Venäjän-mielisten rajavyöhykkeelle kohdistamassa tulituksessa, uutistoimisto AFP kertoo.

Ukrainan armeijan mukaan hyökkäykset ovat kaksinkertaistuneet, kun jännitteet Kiovan ja Moskovan välillä ovat kasvaneet. Venäjä väitti aiemmin tässä kuussa, että Ukraina suunnitteli sotilaallista hyökkäystä Krimille.

Ukrainan armeijan mukaan Venäjän-mieliset kapinalliset ampuivat kranaatinheittimillä yli 500 kranaattia ja tykistöllä yli 300 laukausta Ukrainan armeijaa kohti.

Vastaavaa raskaan kaluston tulitusta on Ukrainan mukaan nähty viimeksi vuosi sitten.

Porošenko reagoi väkivaltaisuuksiin lähettämällä armeijan ylimmän komentajan alueelle. Hän varoitti myös, ettei Venäjän täysimittaisen valtauksen mahdollisuutta voida sulkea pois.

”Todennäköisyys sille, että yhteenotot kärjistyvät, säilyy hyvin korkeana”, hän sanoi televisiossa.

Ukrainan ja sen länsiliittolaisten mukaan Moskova yrittää vain kärjistää 28 kuukautta kestäneitä taisteluja Itä-Ukrainassa. Krimin valtauksesta maaliskuussa vuonna 2014 alkaneet taistelut ovat vaatineet yli 9 500 ihmisen hengen.

Ukrainassa sotatilalaki vaatii sekä presidentin että parlamentin enemmistön hyväksynnän. Voimaan astuessaan lailla voitaisiin rajoittaa ihmisten liikkumista ja julkisia kokoontumisia sekä kieltää poliittisten puolueiden ja tiettyjen instituutioiden toiminta.

Vuoden 2014 jälkeen Ukrainan länsimielinen hallinto on julistanut liikekannallepanon useita kertoja Donbassin alueella käytyjen taistelujen vuoksi.

Venäjän-mieliset kapinalliset ovat niin ikään syyttäneet Ukrainan armeijaa alueelleen ampumisesta myös raskaalla kalustolla.

Raskaan kaluston käyttäminen etulinjassa on kielletty tulitaukosopimuksessa, jonka osapuolet allekirjoittivat Valko-Venäjällä viime vuoden helmikuussa.

Miksi Itä-Ukrainan tilannetta ei ole saatu rauhoitettua? Lue HS:n taustoittava artikkeli aiheesta täältä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat